Foto: DELFI

Otrdienas vakarā Latvijā oficiālā vizītē ieradās Francijas prezidents Emanuels Makrons ar kundzi Brižitu Makronu. Augstās viešņas pie Rīgas pils sagaidīja Latvijas prezidents Egils Levits ar kundzi Andru.

Lai arī nedaudz ar aizkavēšanos, Makronu airbus tomēr otrdienas vakarā nolaidās Rīgas lidostā. Francijas pāra ceļš veda uz Rīgas pili, kur viņus sagaidīja Latvijas augstākās amatpersonas.

Koronavīrusa apstākļos sagaidīšanā izpalika tik pašsaprotamas lietas kā politiķu savstarpējie rokasspiedieni, apskāvieni vai sabučošanās – visi visus satika aiz sejas maskām. Francijas prezidents nedaudz familiārāk jutās, ieraugot Latvijas premjeru Krišjāni Kariņu, ar kuru viņam izveidojās draudzīgs "small talk", jo Kariņu Makrons zina jau no senākiem laikiem.

Sirsnīgas, tomēr arī distancētas attiecības sagaidīšanas brīdī bija arī starp Francijas un Latvijas pirmajām lēdijām Brižitu Makronu un Andru Leviti.

Levita kundze nozīmīgajā vakarā bija tērpusies maigi rozā kostīmā, kam bija pieskaņojusi arī savu sejas aizsegu. Bet Makrona kundze šim vakaram bija izvēlējusies bēši brūnu kostīmu un masku baltā krāsā, kas labi sasaucās ar krāsas laukumu viņas mazajā somiņā.

Portāla "Delfi" uzrunāta, etiķetes eksperte Aija Strautmane teic, ka viņa pirmo reizi redz Makrona kundzi viņas vecumam un pasākumam atbilstošā tērpa garumā. Jāpiebilst, ka Brižitas Makronas stilā nereti ir apģērbi krietni virs ceļa, ko gan arī atļauj lēdijas slaidās kājas.

Rozā toņi Levitei un sejas masku lietas

Eksperte Strautmane skaidro, ka vispār no rozā toņiem oficiālos protokola pasākumos vajadzētu atteikties, lai arī Andra Levite, viņasprāt, tomēr tajos izskatoties simpātiski. Strautmane novērtē tērpam pieskaņoto sejas masku – arī mutes aizsegs Levita kundzei ir maigi rozā krāsā.

Strautmani gan mulsina "Delfi" fotogrāfa fiksētais kadrs, kurā Brižita Makrona ar pirkstu rāda kolēģes sejas maskas virzienā. Lai gan nav zināms, ko Makrona Levitei tajā brīdī teica, eksperte ir tieša: "Ar pirkstu uz cilvēku nerāda!"

Tikšanās dalībnieki savas maskas noņēma brīdī, kad Rīgas pilī notika parakstīšanās viesu grāmatā un fotografēšanās. Latvijas pirmā lēdija mirkli pirms tam sejas aizsegu diskrēti ievietoja savā mazajā somiņā. Strautmanei par visu šo procesu ir skarbs vārds sakāms: "Ja maskas tiek lietotas, tad tās neņem nost un "klačā" neievieto. To vienkārši iemet atkritumu tvertnē! Un, ja visa vizīte ir organizēta maskās, tad arī fotogrāfēties vajadzēja maskās. Kāda tad visam tam protokola burbulim (kā televīzijā teica Teikmaņa kungs) ir jēga," ierasti tieša ir Aija Strautmane.
"Delfi" jau vēstīja, ka Makronu pāris uzturēsies Latvijā no otrdienas vakara līdz trešdienas pēcpusdienai.

Apspriež arī Lietuvas prezidenta sievas stilu

Pirms ierašanās Latvijā Makronu pāris apciemoja mūsu kaimiņvalsti Lietuvu, kur tikās ar prezidentu Gitanu Nausēdu un viņa kundzi Diānu.

Brižita Makrona vizītes otrās dienas aktivitātes pavadīja savā ierastajā ansamblī – melnā, elegantā tērpā: melnā kleitā līdz celim un rudens jakā. Koptēlu papildināja augstpapēžu kurpes ar kniedēm un kristāliņiem, kā arī zīmola "Louis Vuitton" soma.

Tikmēr Diānas Nausēdienes apģērbs lietuviešos raisījis asas diskusijas. Ja pirmās tikšanās vakarā Lietuvas pirmā lēdija radījusi ļoti elegantu iespaidu spilgti zilā kleitā, tad otrajā dienā izvēlējusies tikties stilizētā uzvalkā, kas turklāt bijis tumši zilā krāsā, bet tā savukārt liecinot par autoritāru spēku un vēlmi paust profesionalitāti, lietuviešu "Delfi" norāda etiķetes eksperts Armīns Lideks. Kājās Diānai bija vīnkrāsas augstpapēžu kurpes.

Eksperts atzīmē, ka tikšanās notika otrās dienas laikā muzejā, un šādam pasākumam vajadzējis izvēlēties "biznesa kodu", nevis stilizētu uzvalku.
Foto: DELFI/Josvydas Elinskas
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!