Foto: Privātais arhīvs
Apmēram 70 litri boršča vienā vakarā – tāds šobrīd ir rādītājs Ģirta Slaviņa organizētajai labdarības kafejnīcai "Borščs – vakariņas pie ukrainietēm". Vēsts par šādu vietu sociālajos tīklos izplatījās ātri, un pie kafejnīcas Ģertrūdes ielā tālab veidojas pat rindas – tik daudz ir cilvēku kas grib ne tikai dienišķo ēdmaņu, bet arī palīdzēt Ukrainai ar savu naudu.

Ukrainiešu gatavotās maltītes Ģertrūdes ielā 6 pieejamas no pulksten 17. līdz deviņiem vakarā. Kafejnīcas saimnieks Ģirts saka, ka šobrīd jau tiek meklēts vēl lielāks zupas katls, – esošais jau par mazu pieprasījumam. Kā novēroja "Delfi", tik tiešām šajā adresē vakaros veidojas rindas – tāds ir spēks gan sociālo tīklu ietekmei, gan rīdzinieku cilvēciskajai mīlestībai, ar savu naudu atbalstot Ukrainu. Kafejnīcas ēdienus gatavo iedzimtas ukrainietes, kuras Latvijā nonākušas kā kara bēgles, un iegūtie līdzekļi nonāk viņu maciņos un Ukrainas atbalstam.

Trešdien nobaudīt autentisku ukraiņu boršču bija devies arī bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess – kā allaž tērpts elegenti, viņš un sieva Ieva baudīja ukraiņu saimnieču sagatavoto. Viss bijis tik labs, ka Ilvess iepircies krietnākos apjomos un zupu aizvedis arī uz savu māju laukos, kur viņš devis patvērumu divām ukrainietēm.

Ilvesa kundze Ieva portālam "Delfi" saka: Tomass ikdienā vairāk ir lauku īpašumā, tur šobrīd dzīvo divas ukrainietes un abi gribējuši iepriecināt ar dzimtenes ēdieniem, kas tapuši Rīgā. Līdzīgi bijis arī Lieldienās, kad Rīgā svaigi gatavotās pashas aizvestas viešņām uz Igauniju. Vaicāta, vai arī Igaunijā ir šādas kafejnīcas, kur ēdienu gatavo bēgļi no kara Ukrainā, Ilvesa kundze saka, ka viņai nav šādu ziņu: "Neesmu dzirdējusi, ka līdzīga virtuve tur būtu atvērusies."

Kafejnīca arī atzīmē, ka Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks nācis nobaudīt ukraiņu ēdienus. Paēšana šajā iestādē ir par ziedojumiem, lielākoties jebkurš ēdiens izmaksā apmēram piecus eiro. Labdarības organizācijas saimnieks Ģirts īpaši rekomendē tā sauktos sirņikus, kas esot "Wow!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!