Foto: VID

Ar skumju regularitāti Latviju turpina pāršalkt ziņas par populāru skatuves mākslinieku ligām ar alkoholu. Zvaigžņu kāri pēc grādīgās dziras nespēj apturēt pat nopietnas veselības problēmas, taču no šīs elles ir izeja, un to atrast var palīdzēt ezotēriskas un veselīga dzīvesveida ekspertes Elitas Drākes padomi.

Nejokot ar aknām. "Alkohola lietošanu var pielīdzināt ēšanai. Pats par sevi vīns, alus, šampanietis un citi dzērieni nav slikti, taču to nepareiza un nesamērīga lietošana gan rada ļaunumu. Tik daudzi mūziķi aizgājuši, jo nav spējuši ierobežot savu tieksmi pēc alkohola, un tas ir bēdīgi.

Tas, ka alkohola par daudz, uzreiz redzams pēc aknām. Aknu ciroze jau ir galējais rādītājs, bet jebkuri signāli no aknām jāuztver nopietni. Aknas ir kā laboratorija, kas attīra organismu.

Ja tās ir slimas, attīrīšanās nenotiek, un cilvēks var nomirt jau 50 gados. Vai tas ir tas, ko viņš vēlas?" sarunā ar DELFI Izklaidi uzsver eksperte.

Kā noteikt, ka esi alkoholiķis? Drāke zina elementāru, bet perfektu veidu, kā ikviens, kuram garšo grādīgais, var noskaidrot, vai viņš nav alkoholiķis. "Cilvēki, kam ar alkohola lietošanu nav problēmu, nedzer brīžos, kad jūtas slikti.

Es dzeru vīnu, kad man ir labi. Ja cilvēks dzer, kad viņa garastāvoklis ir ar mīnus zīmi, vai atkorķē pudeli, lai aizdzītu pesimismu, tur arī sākas alkoholisms," atcerēties pēdējo reizi, kad "iemests pa lampu" mudina zinātāja.

Vispirms sakārtot sevi psiholoģiski. "Redzot, kā nodzeras Latvijas veiksmīgākie skatuves mākslinieki, rodas jautājums – kāpēc šie cilvēki aprok savu dzīvi nebūtībā? Viņiem vajadzētu priecāties, jo viņi ir slaveni un tautas mīlēti.

Atbilde: viņiem ir zudis gara spēks. Šādos gadījumos būtu uzreiz jāpārtrauc dzeršana, bet viņi īsti nevar pārtraukt, jo nav šī gara spēka," analizē Drāke.

Viņa uzsver, ka cilvēkam svarīgi vispirms savest kārtībā emocionālo veselību, citādi visi centieni parūpēties arī par fizisko labsajūtu cietīs fiasko.

Nejaukt dzērienus. Kā atklāj eksperte, problēmas sākas brīdī, kad cilvēks sāk jaukt alkohola veidus.

Mājās iedzer vīnu, ciemos ņem to, kas tiek celts priekšā, pa virsu atkal kaut ko citu. Beigās tiek tukšoti visi mājās pieejamo dzērienu pārpalikumi, un vairs jau nav nozīmes ne markai, ne garšai.

"Jāatceras, ka alkohola baudīšana ir skaists rituāls. Var skaisti pasēdēt, iedzert vīnu. Tad kad sākas dzērienu jaukšana, burvība zūd," tā eksperte.

Attīrīties ar bērzu sulām un nezālēm. Ja esi izlēmis pamāt ardievas nelāgajam ieradumam, šis ir īstais laiks. "Atmešanai jāiet roku rokā ar aknu attīrīšanu, un te lieliski palīdzēs bērzu sulas. Atmešanas procesā jāizdzer trīs, pat četri litri sulu dienā.

Kad sāk dīgt pirmās nezāles un dažādas svaigas lapas, to visu jālasa un jākuļ sulās. Attīrot organismu no alkohola, vērts arī uz kādu laiku atturēties no gaļas, jo tā rada slodzi aknām. Ļoti labs stimuls būs kādas sulu kūres iziešana," iedvesmo Drāke.

Nevar samazināt palēnām. Eksperte brīdina – nekādas "diētas" vai "gavēņi" nepalīdzēs, ja runa par alkoholismu. Tāpat nevar atmest pakāpeniski.

"Šie cilvēki nemāk bišķi iedzert, nevajag mānīt sevi. Tie, kas izlemj uz laiku atteikties no alkohola, lēnām samazinot devas vai dzert mazāk, agri vai vēlu atgriezīsies tajā pašā purvā.

Viņus glābs tikai pilnīga atteikšanās no grādīgā, nogriešana kā ar nazi. Bet tur vajadzīgs stiprs gribasspēks," nekādas atlaides nedod Drāke.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!