Foto: DELFI
Arhibīskapa Jāņa Vanaga meita Elizabete (attēlā) labprāt brīvajā laikā lasa grāmatas - pēdējos gados viņa priekšroku dod nevis romāniem, stāstiem un detektīviem, bet gan izglītojošai literatūrai par tēmām, kuras attiecīgajā mirklī viņu interesē.

"Šobrīd gan pārsvarā lasu tikai skolai nepieciešamo literatūru, ja neskaita ziņas un žurnālus. Nekam citam īsti neatliek laika," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Elizabete.

Taujāta, kuras ir spilgtākās grāmatas, kuras viņai palikušas atmiņā, Elizabete ir pārliecināta, ka no atmiņas nav iespējams izdzēst pirmo izlasīto grāmatu, kura viņas gadījumā bijusi Anna no zaļajiem jumtiem.

"Atmiņā spilgti palikusi Lūsijas Modas Montgomerijas romānu sērija, kuras pirmā grāmata ir Anna no zaļajiem jumtiem. Tai seko vēl apmēram septiņas grāmatas.

Tas ir stāsts par kādas īpašas, rudmatainas bārenes dzīvi no mirkļa, kad viņa pārkāpj jaunās mājas slieksni. Turpinājumā tiek aprakstītas skolas gaitas, pirmās simpātijas, koledžas gadi, zaudējumi un sāpes, kuras mijas ar prieku un mīlestību.

Neesmu mēģinājusi šīs grāmatas atkārtoti pārlasīt, lai nezaudētu mīļās atmiņas par iespaidiem, ko toreiz guvu. Lasot piedzīvoju gan asaras, gan smieklus," stāsta Elizabete.

Savā mīļāko lasāmgabalu plauktiņā Elizabete liek arī amerikāņu rakstnieka un zinātnieka Aizeka Azimova grāmatu Paši dievi, kurā aprakstīta humānisma cīņa pret trulumu un godkārību. Arhibīskapa atvasei simpatizē arī citi šī autora darbi, jo tajos stāsti savijas ar viņa savādo, intelektuālo humoru.

Vēl viens stāsts, kurš Elizabetei spilgti atmiņā palicis, ir Viljama Pola Janga Būda, kas atrodama daudzu cilvēku mīļākās literatūras sarakstā.

"Šo grāmatu noteikti ir lasījuši daudzi, un lielākajai daļai tā arī ļoti patīk. Man ir dalītas jūtas, bet tā noteikti ir viena no grāmatām, kas atmiņā palikusi visspilgtāk.

Bija interesanti lasīt citādu un pavisam atšķirīgu interpretāciju par mūsu apziņā it kā tik sen jau vizualizētām lietām, kas grāmatas autoram varētu šķist diezgan konservatīvas. Nevaru teikt, ka šī interpretācija man patika visos sīkumos, taču ideja ir laba.

Tas, cik sīki tiek aprakstīts katrs mazākais zāles stiebriņš un atkusnī no lāstekas pilošā ūdens pile, man patika ļoti. Es mīlu, ka varu ļaut savai iztēlei veidot pašai savas ilustrācijas par tēmu," atklāj Elizabete.

Šobrīd arhibīskapa meita lasa K.S. Lūisa grāmatu Četras mīlestības. Šis darbs viņu ieinteresējis, jo tajā aprakstīta dzīves uztvere un filozofija, kas arī Elizabetei ir tuva.

"Esmu aizrāvusies ar raw dzīvesveidu jeb svaigēšanu, tāpēc lasu visu, kas saistīts ar to - receptes, veselība, fiziskā un metālā dziedināšana, kā arī pašsajūtas uzlabošana," noslēgumā saka Elizabete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!