Foto: Publicitātes foto
Šis gads ir bijis izaicinājumu un satricinājumu pilns visai pasaulei un arī Latvijai. Ar mērķi palīdzēt līdzcilvēkiem, arī mūsu valstī zināmie cilvēki un influenceri iesaistījās brīvprātīgajā darbā. Sabiedrības integrācijas fonds apkopojis viņu pieredzi, kas var kalpot kā iedvesma visiem, kuri apsver iespēju iesaistīties brīvprātīgajā darbā.
Foto: Publicitātes foto

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā viena no aktīvākajām Latvijas dakterēm, kas iesaistījās dažādās aktivitātēs, ir pediatre Dana Isarova. Kara pirmajos sešos mēnešos bērnu ārstu privātpraksē SIA "Rabarbers" ukraiņu bērniem tika sniegtas bezmaksas konsultācijas – gan pirmreizējās, gan atkārtotās. Pašlaik bez maksas tiek sniegta tikai pirmā konsultācija, kas lielai daļai kara bēgļu nereti ir pati būtiskākā.

"Šī gada septembrī kopā ar citiem brīvprātīgajiem devos "Tvitera konvojā" – mēs vedām mašīnas uz fronti Ukrainas karavīriem. Iespēju robežās iesaistos visa veida aktivitātēs, kuru mērķis palīdzēt Ukrainas cilvēkiem," stāsta Isarova, kuras tētis un liela daļa radinieku ir ukraiņi, tāpēc iesaistīšanās palīdzības sniegšanā likusies tik pašsaprotama. Pediatre atzīst, ka palīdzēšana kara postītās Ukrainas bērniem viņai deva iespēju izmantot savas zināšanas cēliem mērķiem.

Dažādās Ukrainas tautas atbalsta aktivitātēs šogad iesaistījās arī digitālā satura veidotāja Monta Sofija Priede. Viņa atklāj, ka atsaukusies biedrības "Tavi draugi" aicinājumam: "Mums kaimiņos ir cilvēki, kuriem ļoti nepieciešams mūsu atbalsts. Uzskatu, ka atbalsta sniegšana ir ikviena sociāli atbildīga pilsoņa pienākums," saka Monta. Biedrība aktīvi organizē atbalsta aktivitātes Ukrainai, un brīvprātīgo pienākumos ietilpst ziedojumu sagatavošana sūtīšanai, un šajā procesā iesaistījās arī Monta.
Foto: Publicitātes foto

"Manā izpratnē brīvprātīgais darbs ir fundamentāli svarīga lieta, kas apkārtējai videi palīdz kļūt labākai, tāpēc man pašai ir svarīgi darboties vairākos virzienos. Ir pārāk daudz lietu, par ko man pašai sāp sirds, tādēļ es nevarētu izvēlēties tikai vienu jomu," teic TV raidījumu vadītāja un satura veidotāja Kristīne Garklāva. Viņa ir brīvprātīgā tādās organizācijās kā Pasaules Dabas fonds, kā arī regulāri piedalās virknē sociālo iniciatīvu.

Arī citi satura veidotāji, tostarp, Pipars, iesaistījās aktivitātēs, kuru mērķis bija mainīt uz labu mūsu līdzcilvēku ikdienu.

Foto: Publicitātes foto

"Kādu dienu es aizdomājos: ja man ir sekotāju pulciņš, jeb auditorija vairāki tūkstoši, kāpēc gan kopīgiem spēkiem nepievērsties kādam labdarības projektam? Tā tas sākās. Šajā laikā esam savākuši ziedojumos desmitiem tūkstošus un palīdzējuši daudziem bērniem iegūt kustību prieku, jo pamatā cenšos palīdzēt bērniem ar īpašām vajadzībām," tā par savu brīvprātīgo darbu saka populārais influenceris Pipars jeb Rojs Puķe. Viņš pateicas saviem sekotājiem, kuri savu iespēju robežās ir atbalstījuši viņa labdarības iniciatīvas.

Mēs dzīvojam sabiedrībā, un visi esam atkarīgi viens no otra - no katra darbības vai bezdarbības. Tad jau labāk aicināt uz labiem darbiem un tā padarīt šo pasauli un sabiedrību kaut nedaudz labāku," uzsver Pipars. Viņš par savām aktivitātēm saņēma "Balvu Cilvēka izaugsmei 2022.gadā" kategorijā par ieguldījumu Latvijas nākotnē.

Rojs savu pirmo labdarības kampaņu īstenoja trīspadsmit gadu vecumā, ar mērķi palīdzēt mazajam Markusam. Par šīm aktivitātēm viņš saņēma titulu "Latvijas lepnums". Taču Rojs neapstājās un turpina veidot sociālus projektus, lai palīdzētu bērniem ar īpašām vajadzībām, kā arī iesaistoties arī palīdzības sniegšanā Ukrainas kara bēgļiem. Aktīvais jaunietis ir izveidojis domu biedru grupu, kuras galvenais mērķis, radīt bēgļu ģimenēm pārliecību, ka viņi šeit ir gaidīti un organizē šīm ģimenēm dažāda mēroga pasākumus, kuros pats kā kulinārijas blogeris gatavo un māca gatavot bērniem.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt citi Latvijā slaveni cilvēki, piemēram, dziedātājs Jānis Krīvēns, kā brīvprātīgo darbu ir izvēlējies veikt palīdzības sniegšanu mūsu četrkājainajiem draugiem, kas palikuši bez saimnieka un ir spiesti mitināties patversmē. Pat vairāk, viens no šiem suņiem ir kļuvis par viņa mīluli.

"Man jāatzīstas: visu mūžu biju pārliecināts, ka esmu kaķu cilvēks. Līdz 2018. gada novembrī patversmē "Ulubele" iepazinos ar Pūču. Saka, ka suns izvēlas cilvēku, ne cilvēks suni, un tajā momentā, kad viņu izveda pa durvīm uz dienišķo pastaigu, man ķermenim cauri izgāja mīlošs siltums, kādu līdz šim nebiju sajutis ne no viena cita dzīvnieciņa," internetā par satikšanos ar suni rakstīja Jānis, norādot, ka četrkājainais draugs ir labākais antidepresants, kādu mūziķis var iedomāties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!