Tule koks (spāniski - Árbol del Tule) aug Meksikā, pilsētas Santa Maria del Tule vidū. Tas ir viens no resnākajiem kokiem pasaulē – stumbra diametrs ir 14 metri un apkārtmērs – 42 metri. Šis koks ir viens no vairākiem vecā Montezuma cipreses (Taxodium mucronatum) kokiem, kas aug šajā pilsētā.

Skatoties uz Tule koku var likties, ka tie ir vairāki koki, kas salikti kopā, taču DNS tests ir pierādījis, ka šis ir viens vesels koks.

Lai apķertu milzīgo Tule koku, rokās jāsastājas vismaz 30 cilvēkiem. Koka augstums ir aptuveni 40 metri un svars – 636 tonnas. Zem biezās koka lapotnes ēnā var paslēpties 500 cilvēku.

Indiāņu leģenda vēsta, ka Tule koks ir stādīts pirms 1400 gadiem. Zinātnieki šo leģendu apstiprina, jo koka vecums esot aptuveni tāds pats, kā vēstīts leģendā. Taču bieži vien apkārtējie baumo, ka kokam ir 3000 vai pat 6000 gadu.

Vietējie iedzīvotāji ļoti rūpējas par šo dabas bagātību – slavenais koks regulāri tiek laistīts, apgriezti tā zari, kā arī katru oktobri, otrajā pirmdienā pilsētā tiek svinēti svētki par godu Tule kokam.

2001. gadā šis apbrīnojamais koks tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Tule nozīmē “svētais koks”. Dažreiz tas tiek dēvēts arī par “dzīvības koku”, jo tā stumbra saknes atgādina vairākus dzīvniekus – lauvu, ziloni, krokodilu u.c.

Tiek uzskatīts, ka tieši Tule koks iedvesmoja izveidot “Dzīvības koku” (Tree of Life), kas ir simbols Disneja dzīvnieku karaļvalsts parkam Floridā, ASV.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no portāla udivitelno.com.

http://premium-wordpress-themes.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!