Foto: Privātais arhīvs
Šoruden latviešu modele Meldra Rozenberga (attēlā) bija devusies uz Lasvegasu, lai piedalītos starptautiskā skaistumkonkursā Miss Grand International 2016. Pēc dailes sacensību noslēguma pievilcīgā jauniete "Delfi Izklaidei" atklāja, kas īsti notiek šāda līmeņa konkursu aizkulisēs.

20 gadus vecajai Meldrai, kura mācās par frizieri-stilisti un Alberta koledžā studē izklaides industrijas vadību un producēšanu, šī nebija pirmā pieredze skaistumkonkursā, un uz Lasvegasu viņa devās taisnā ceļā no Libānas, kur Beirūtā bija piedalījusies konkursā "Miss Tourism Universe 2016".

"Gada sākumā Maskavā piedalījos konkursā "Miss Top Fire 2015", un tagad jau ir zināmi nākamie konkursi, uz kuriem došos," stāsta Meldra.

Viņa neslēpj – skaistumkonkursi kļuvuši par viņas ikdienu. "Esmu sapratusi, ka vēlos ko vairāk, kā tikai demonstrēt tērpus – es gribu prezentēt sevi, pierādīt pasaulei, ko spēju, un skaistumkonkursi šādu iespēju sniedz," atzīst Meldra.

Perfekcionistes daba noved pie kompleksiem

Foto: Privātais arhīvs
"Diemžēl pasaulē ir maz tādu konkursu, kuri patiešām notiek taisnīgi, un daļa no tā visa negatīvā, ko cilvēki runā par šo industriju, protams, ir taisnība.

Lai piedalītos skaistumkonkursos, ar konkrētiem modeles parametriem un skaistām kleitām vien nepietiek. Jābūt attapīgai, ar labām angļu valodas zināšanām, jāmāk sevi pareizi prezentēt. Esmu pavadījusi daudz laika, pilnveidojot savu gaitu, stāju, runas prasmes," stāsta Meldra.

Atskatoties uz Lasvegasā pavadīto laiku, kad norisinājās gatavošanās "Miss Grand International 2016" konkursam, Meldra atklāj, ka divas nedēļas, kas tika pavadītas viesnīcā, bija ļoti noslogotas – katru dienu bija mēģinājumi lielajam finālam, intervijas, dažādi pasākumi, un brīvs laiks dalībniecēm bijis tikai vēlu vakaros vai naktīs.

"Konkursā tika pārstāvētas 76 valstis. Jāatzīst gan, ka fināla dienā uz skatuves kāpām vien 73. Viena no meitenēm "salūza" dažas dienas pirms fināla un pameta konkursu. Nespēja izturēt spriedzi un pārmetumus par svaru un izskatu no organizatoru puses," par kolēģes no Islandes izstāšanos no konkursa stāsta Meldra, kurai pašai konkurss arī bijis gana liels pārbaudījums.

"Arī es, esot šai konkursā, paspēju krist kompleksos par savu svaru. Kā jau tipiskai sievietei man nekad nekas nav labi un vienmēr gribas būt perfektai. No organizatoru puses gan nekādus aizrādījumus par svaru vai izskatu nesaņēmu, bet pati esmu ideāliste – ja kaut ko daru, tad daru to ar pilnu atdevi vai nu nedaru nemaz. Tāpat arī ar izskatu, kleitām un citām lietām – vajag, lai ir perfekti!" neslēpj Meldra.

Skaistulēm no Latvijas ir grūtāk

Foto: Privātais arhīvs

Viņa apzinās, ka Latvijā skaistumkonkursiem nav tā labākā slava, un tas daļēji skaidrojams ar to, ka cilvēkiem ir ļoti maz zināšanu par to, kā tur viss īsti notiek.

"Ir grūti. Meitenēm, kuras pārstāv lielākas valstis, ir sponsori, dizaineri, kuri ir ieinteresēti ar viņām sadarboties. Ārzemēs skaistumkonkursi ir ļoti liels un nozīmīgs bizness. Pasaules līmeņa konkursi piesaista ļoti daudz uzmanības un presi. Tie ir lieli notikumi.

Latvijā tā nav! Reti kuram konkursam ir sponsori, lielākoties visus izdevumus nākas segt no savas kabatas – gan tērpus, gan dalības maksu un biļetes. Tā nav maza summa.

Latvijā pat nav, kur un kā īsti sagatavoties konkursiem, nav neviena, kas pamācītu, ko un kā darīt," zina stāstīt pievilcīgā jauniete.

"Standarta modeles darbs un skaistumkonkursi ir divas pavisam atšķirīgas lietas. Ejot modeļu skolā, tu neapgūsi visu to, kas nepieciešams konkursiem, jo tas vienkārši netiek mācīts. Meitenes tiek sagatavotas standarta modeles darbam, kur jāmāk glīti staigāt un krāsoties. Bet skaistumkonkursos ar to vien nepietiek, jo tev ir jāprezentē sevi, nevis tikai dizainera tērpus. Arī es šim konkursam nejutos vēl īsti gatava," stāsta Meldra.

Lasvegasā notiekošais konkurss vairāk līdzinājies šovam, un tur ļoti varējis just, kā dalībniecēm palīdz lielāks atbalsts.

"Te bija meitenes, kurām līdzi bija pat vairāk nekā 20 fani, kas dienu dienā viņas atbalstīja, plivinot savas valsts karogu un taurējot gandrīz vai kā hokejā. Ko tādu skaistumkonkursā gan pirmoreiz piedzīvoju! Lieki piebilst, ka tieši šīs meitenes arī iekļuva top piecniekā!" atklāj modele.

Viņa zina teikt, ka "Miss Grand International" ir viens no lielākajiem un dārgākajiem konkursiem pasaulē.

"Konkursā bija meitenes, kuras šim konkursam bija gatavojušās vairāk nekā gadu. Tur bija gan uz pasūtījumu šūti tērpi, gan pazīstamu dizaineru kleitas, kuru vērtība mērāma vairākos tūkstošos. Ar ko tādu ir grūti sacensties," godīga ir latviešu daiļava.

Konkurences gars var kļūt bīstams

Foto: Privātais arhīvs

"Ikdienā studēju, vakarus pavadu teātra mēģinājumos un strādāju par stilisti, līdz ar to brīvs laiks, lai sagatavotos kārtīgi, ir ierobežots. Esmu ļoti aizņemta, brīvi tikai paši vakari. Visu savu laiku veltu studijām un sevis pilnveidošanai, attīstīšanai," stāsta Meldra.

Tāpat viņai ir daudz hobiju, no kuriem vismīļākais ir jāšana ar zirgiem. Tāpat jauniete regulāri apmeklē dažādus kursus, jo uzskata – sievietei, lai kaut ko dzīvē sasniegtu, ir jābūt ne tikai koptai un izsmalcinātai, bet arī izglītotai un inteliģentai. Noslogotā ikdiena, protams, ietekmē arī gatavošanos konkursiem.

"Esmu bijusi konkursos, kur man konkurentes ir meitenes, kuru dzīvesveids ir skaistumkonkursi – viņām ir lieliska aktiermāksla, izkopts defilē, perfekts augums, gatavošanās konkursam ir noritējusi dienu dienā, un ar tādām sacensties ir grūti," tā Meldra.

Lasvegasas konkurss no visiem līdz šim pieredzētajiem bijis viskrāšņākais un intrigām bagātākais.

"Mums bija meitene, kura uz skatuves tā arī neuzkāpa, pateicoties "draudzenei", kuras dēļ izmežģīja kāju. Gaidītā fināla vietā – ģipsis! Man paveicās ar istabas biedreni, dzīvoju kopā ar meiteni no Ungārijas, satikām labi. Bez kurpēm fināla šovam gan paspēju palikt, bet to, kura tās paņēma, cenšoties man ieriebt, gan nezinu," aizkulisēs ļauj ielūkoties Meldra.

"Konkursā man gāja grūti, bet jutos lepna par paveikto. Biju apslimusi, pat fināla dienā kāpu uz skatuves ar temperatūru. Reprezentēt savu valsti šāda mēroga konkursa ir ļoti liels gods, un tā noteikti ir viena no lietām, ar ko lepojos, bet to piedzīvot un izturēt nebija viegli!" atzīst daiļā meitene, kura ir apņēmības pilna turpināt Latvijas vārda nešanu pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!