Foto: Mikus Kļaviņš
No 24. novembra līdz 6. janvārim Pakrojas muižā Lietuvā, kas atrodas netālu no Latvijas un Lietuvas robežas, pirmo reizi Baltijā norisinās festivāls "Lielās Ķīnas laternas", kura saknes meklējamas vairāk nekā divtūkstoš gadu senā pagātnē.

Muižas parkā izvietotas 20 Ķīnā darinātas milzu zīda laternu skulptūras – 40 metru garš pūķis, pandu dārzs, flamingo, Pelnrušķītes kariete, briežu mežs un citi vides objekti. Festivāls norisināsies septiņas nedēļas nogales, tajā skaitā arī Ziemassvētku laikā, un tā ietvaros būs iespēja izbaudīt arī dažādus ķīniešu un lietuviešu aktieru teatralizētus priekšnesumus.

Apmeklētāji tiks aicināti piedalīties Ķīnas mākslinieku un amatnieku darbnīcās, kurās būs iespēja redzēt un apgūt eksotisku priekšmetu radīšanu. Festivāla laikā darbosies arī svētku tirdziņš, kurā būs iespējams baudīt austrumu virtuves garšas un pat satikt Ziemassvētku vecīti, "Delfi Izklaidi" informē pasākuma organizatori.

Festivāls tika atklāts aizvadītās nedēļas izskaņā, un tajā jau paviesojusies dziedātāja Māra Upmane-Holšteine ar meitu Ronju, radio personība Linda Samsonova un LTV Kultūras ziņu vadītāja Kristīne Komarovska. Savukārt maģiskās zīda skulptūras krāšņos foto iemūžinājis Mikus Kļaviņš.

Ķīniešu laternu festivāla vēsture sakņojas divus tūkstošus gadu senā pagātnē. Ierasti milzu laternas tiek degtas, lai atzīmētu Jaunā gada sagaidīšanu. Ar laiku, izmantojot aizvien jaunas dizaina formas, tika radīti daudzi dažādi krāsaini tēli, festivāls iekaroja popularitāti arī citviet un savu aktualitāti nav zaudējis arī mūsdienās.

Teikas stāsta, ka 19. gadsimta Lietuvas muižnieki, apmeklējot Ķīnu, bijuši sajūsmā par piedzīvoto, īpaši tos aizkustinājis gaismu festivāls. Viņi jau tolaik veidojuši tirdzniecības un kultūras apmaiņas saites ar Tālajiem Austrumiem.

Ar sīkāku informāciju par pasākumu var iepazīties šeit. Savukārt biļetes uz festivālu iespējams iegādāties šeit vai arī uz vietas muižā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!