Foto: Kadrs no video

13. Saeimas deputāts Aldis Gobzems ceturtdien vispirms Saeimas tribīnē "iznāca no skapja" un paziņoja, ka esot gejs, bet vēlāk vakarā uzrunāja savu daudzgalvaino sekotāju pūli, pavēstot, ka ir paguris modināt tautu un tehniski viņam vairs nav spēka turpināt iesākto. "Spēle ir galā," izteicās politiķis. Gobzema paustais nepalika bez ievērības soctīklos.

"Es jūs lūdzu nākt man palīgā – jūs nenācāt. Manas iespējas nav bezizmēra, tās šodien ir beigušās. Tā ir debila sajūta, jo 40 km maratons ir noskriets, palikuši pēdējie divi kilometri, kas trenētam cilvēkam nav nekas, bet ir iemetušies krampji. Mani naidnieki, nelabvēļi var uzgavilēt. Man vairs nav ideju [..], varat droši mani ap*rst, ka neesmu jūs izglābis, ka esmu prokremlists, stulbs narkomāns. Ierakstiet [komentārā], ko man darīt, kā jūs rīkotos," ar dižena mākslinieka cienīgām pauzēm deviņu minūšu garajā video sacīja Gobzems. Vispēdīgi partijas "Katram un Katrai" līderis paziņoja, ka emocionāli viņam vēl pietiktu spēka turpināt, taču tehniski tas vairs nav iespējams – Gobzems jūtoties iznīcināts.


Iznīcību esot veicinājis politiķim piemēroto administratīvo sodu skaits: pēc paša aprēķiniem, nepilnu četru gadu laikā kā deputāts viņš atalgojumā saņēmis apmēram 90 tūkstošus eiro, bet sodanaudu apjoms tuvojoties 150 tūkstošiem. Šis aspekts aizdomīgs šķitis "Facebook" vietnē populārās satīras lapas "Plakanzeme" veidotājiem, proti, kur tad gūta nauda turīgai dzīvošanai un "Rododendra" sapulcēm pa visu valsti?

Dīdžejmeitene Sanda Dejus Gobzema runā pamanījusi tipisku situāciju ballītēs: emocionāli vēl varētu turpināt, taču tehniski vairs nav iespējams:


Ironizē arī pilsonis Mārtiņš, kurš uzskata, ka lielās metamorfozes ar Gozbemu notika pēc tam, kad viņš apmeklēja Aināra Šlesera partijas atbalstītāju koncertu:


Tviterī aktīvais kaismīgais Gobzema opozicionārs polittehnologs Mudiņš savukārt atzīmē, ka vēl pirmdien politiķis diskusijā pie Jāņa Dombura bija kaujinieciski noskaņots:


Bet tviterkonts Musars.lv aktualitātes politiskajā arēnā jau pirms nedēļas redzēja šādi:


Nav jau tā, ka Gobzema kārtējais paziņojums izpelnījies tikai nievas un ņirgas. Politiķis vairāku gadu garumā uzkrājis ievērojamu sekotāju un atbalstītāju pulku sociālajos tīklos; feisbukā vien Gobzemā ieklausās ap 63 000 cilvēku. Viņa ideju piekritēja Elita Indāre atzīmē, ka vēl vairāk ir tādu cilvēku, kam Gobzems simpatizē, taču viņi kautrējas to paust skaļi: "Tu esi ienācis daudzās ģimenēs, palīdzējis izdzīvot šos divus gadus, devis cerību. Jā, ļaunums pašreiz ir skaļš, bet ir jau vēl tādi, kas baidās par tevi labu rakstīt, tie klusē, jo ko rads, kaimiņš padomās... Bet viņi ir," uzskata Elita. Atzinību guvis arī komentārs no Viktorijas, kura Aldim velta šādus vārdus: "Grūti bija noskatīties šo video, jo Jūs izdarījāt vairāk nekā tie, kas četrus gadus diedelēja savus krēslus dažādos amatos. Mēs ar Tevi, nepadodies!" – tā Viktorija.

Vai patiesi atvadas no lielās politikas?

"Delfi" vaicāja pašam Gobzemam, kā viņa paziņojums vērtējams pēc būtības – vai patiesi viņš plāno aiziet no politikas pavisam un nestartēt 14. Saeimas vēlēšanās? Un kā viņa paustais ietekmēs paša izveidotās partijas "Katram un Katrai" tālākās gaitas? Politiķis sniedza strupu atbildi: "Nav jūsu daļa." Arguments, ka vēlētājiem būtu svarīgi to zināt, Gobzemam nešķita būtisks: "Mani vēlētāji nelasa varas propagandas "Delfus"," viņš piebilda.

Sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis portālam "Delfi" saka, ka skaļais Gobzema videovēstījums nav nopietni traktējams. "Pat viņa vēlētāji jau ir sapratuši, ka šie paziņojumi neko nenozīmē. Visi šie fatālie paziņojumi – par čemodānu krāmēšanu un aizbraukšanu, par nošaušanos, pakāršanos – neko nenozīmē, jo Gobzems dara vienu, runā otru, un vēlētājs viņu vairs neņem par pilnu," uzskata Rajevskis un pauž, ka šis video vērtējams tā: "Es jums, muļķīši, pametīšu kādu kauliņu, ko apzelēt..."

Viņš skaidro, ka Gobzems savu vēlētāju nevērtē tik augstu, lai pirms runāšanas kaut vai padomātu, taču turēt cilvēkus par muļķiem politikā neatmaksājas. Rajevskis Gobzema rīcībā saredz līdzības ar Artusa Kaimiņa pirms gadiem realizēto piegājienu publikas uzrunāšanā, taču pat Kaimiņš neesot gājis tik klajās pretrunās. Viņaprāt, Gobzems strādā uz dažādām auditorijām, turklāt viņu raksturojot problēmas ar garastāvokļa kontroli: "Vienai auditorijai saka vienu, citai citu, un beigās netic neviens."

Vaicāts, vai partija "Katram un Katrai" varētu pastāvēt bez Gobzema pie stūres, Rajevskis uzskata, ka tas ir iespējams, jo neesot neaizvietojamu cilvēku. "Populistu partijās vienmēr ir vieta, talantīgs populists tur varētu labi izvērsties un bez Gobzema mierīgi varētu izdzīvot. Bet partija – tas nozīmē nopietnu darbu ar vēlētājiem. Jautājums tikai, vai tur būs kāds tik spējīgs," rezumē Rajevskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!