Foto: Privātais arhīvs/publicitātes foto

Latviešu dizaina zīmols "mammalampa" plaši pazīstams ar Ievas Kalējas autordarbu – gaisīgo papīra pīņu lampu "Līgava", kuras cena zīmola mājaslapā svārstās no 444 līdz 788 eiro. Populārā novirziena "dari pats!" jeb DIY pārstāve Aiva ko līdzīgu izveidoja pati, un ar sasniegto palepojās sociālajos tīklos. Jaunā censone saņēma pārmetumus plaģiātismā, profānismā, idejas zādzībā, tostarp sarūgtinot arī pašu Kalēju.

Ideja no kulinārijas cepampapīra nopīt abažūru stāvlampai viņas galvā bijusi jau labu laiku – Aiva līdzīgas idejas bija redzējusi interneta plašumos, taču nekādi nesaistīja tos ar pašmāju dizaineres darbu, kas jau guvis atpazīstamību daudzviet pasaulē.

"Daudzi aizstāvēja pakaļdarinājuma autori, sakot, ka meitene to taisīja tikai savām vajadzībām. Bet te būtisks ir soctīklu faktors. Ja viņa tiešām būtu taisījusi tikai savām vajadzībām, neviens par to neuzzinātu un jezgas nebūtu. Bet, darbu publiskojot, sava veida izdevīgums viņai ir – iegūt popularitāti, parādot svešu ideju kā savējo un saņemot par šo ideju komplimentus. Tas nav gluži tik nevainīgi, kā pirmajā brīdī varētu šķist. Pat ja viņai nav komerciāls nolūks," – tā Kalēja.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!