Radio 101 raidījuma Ausīs rīts komanda - Eduards Švāns, Zane Peneze un Gustavs Terzens -, spītējot bargajam salam aizvadītajā nedēļas nogalē devās ekstrēmā pārgājienā pa Jaunpiebalgas mežiem, pa dienu slēpojot, bet nakti, kurā Latvijā fiksēts kārtējais aukstuma rekords, pavadot teltī.

Pārgājienā raidījuma Ausīs rīts komanda devusies jauna Vides Filmu Studijas raidījuma Piedzīvojums dabā ietvaros. Pārgājienu uzraudzīja mednieks un izdzīvošanas eksperts Jānis Kļaviņš, kurš zina, kā izdzīvot teltī lielā salā, bet līdzi devās arī raidījuma veidotāji Māris Olte un Sandris Jūra.

"Tas bija tāds fiksais pasākums. Mums uzdeva jautājumu - brauksim vai nē, un mēs atbildējām ar jā. Uzrunāja patīkamā kompānija un iespēja gūt jaunas emocijas," sarunā ar DELFI Izklaide atklāj Švāns.

Lai gan brīdī, kad Radio 101 komanda devusi piekrišanu ekstrēmajam piedzīvojumam, ārā jau valdījis liels aukstums, trijotne ne mirkli nav baidījusies par iespējamo nosalšanu.

"Pirmkārt, zinājām, ka ar mums būs pieredzējuši eksperti, otrkārt - pats jau esmu piedalījies līdzīgās aktivitātēs, un galu galā - sliktākajā gadījumā bāzē visu laiku gatavībā bija cilvēks, kurš vajadzības gadījumā lektu uz sniega moča un brauktu mums pakaļ," stāsta radio dīdžejs.

Pārgājiena laikā grupiņa izbaudījusi tik daudz emociju, ka par aukstumu domāt pat nebijis laika. "Emocijas atsita Stenlija Kubrika filmu Kosmiskā odiseja - nenormāls spelgonis, klusums, viss piesnidzis, dūmi, kas lēnām ceļas no ugunskura.

Pēc dzīvnieku pēdām un izgulējumiem varējām noteikt, cik sen un kur kāds gājis. Slēpojām pa nekurieni, un svarīgi bija nesteigties, lai nesasvīstu un nesaslimtu," neaizmirstamās sajūtas atceras Švāns.

Pārgājiena dalībnieki ceļā devās pulksten 12 sestdienas rītā un ar slēpēm ceļoja līdz pat tumsai, nakti pavadot teltī, bet no rīta dodoties atpakaļ. Tā kā naktī no sestdienas uz svētdienu daudzviet Latvijā fiksēts aukstuma rekords, īpaši šokējošs šķiet fakts, ka pārgājiena dalībnieki šo nakti pavadījuši teltī.

"Neviens nenosala, jo gulējām speciālajos guļammaisos, dažs pat divos. Ik pa brīdim pamodos, jo, tā kā pilnībā biju ietinies guļammaisā, trūka gaisa, un tad bija tā, ka teltī uzkrāto tvaiku kondensāts, kas piesalis pie griestiem, sniega veidā bira uz galvas," ekstrēmos piedzīvojumus atceras radio dīdžejs.

Atpakaļceļā slēpotāji nedaudz nomaldījušies, ieslēpojot pamatīgā krūmājā, taču viss beidzies labi - neviens nav apsaldējies, un par piedzīvojumu vēl tagad atgādina patīkamas muskuļu sāpes.

"Citi uz sejas smērēja speciālus krēmus, lai neapsaldētos, bet es iztiku arī bez tā. Sapratu, ka vācu armijas lidotāja kostīms, kas man bija mugurā, lai arī smags, bija reāla štelle, un arī vienkāršie K - Rautā pirktie cimdi izrādījās izturīgi pret salu.

Kopumā jau nemaz nebija tik traki - kamēr tu neredzi termometra stabiņu, jūties silti. Un galu galā - ja sēžot pie ugunskura paliek auksti, vienmēr ir iespēja paņemt zāģīti un doties sasildīties, nozāģējot kādu baļķi," par aukstumu spriež Švāns.

Radio 101 raidījuma Ausīs rīts komandas ekstrēmā piedzīvojuma video versija būs vērojama ceturtdien, 9. februārī, LTV7 raidījumā Piedzīvojums dabā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!