Foto: LETA/Privātais arhīvs

Bijušais Latvijas Bankas prezidents un politiķis, tagad uzņēmējs Einars Repše digitālajā mākslas tirgus placī izlicis pārdošanai vairākus paša gleznotus darbus, tostarp savu pašportetu. Līdzīgi kā citas radošas personības, arī Repše ielauzies šobrīd tik aktuālajā NFT biznesā.

Kādreizējais politiķis izsenis zināms arī kā mākslinieks, un nu arī viņš startējis NFT. Ar lietotājvārdu "Idealhusband" jeb "Ideālais vīrs" Repše "Open Sea" platformā atvēris savu darbu kolekciju. Pagaidām publikas acij pieejami četri viņa darbi, starp kuriem arī pašportrets. Gleznas cena ir viens ETH (Ethereum), kura pašreizējā tirgus vērtībā ir 2543 eiro. Jāpiebilst, ka Repšes pašportreta cenu var ietekmēt virtuālās valūtas ETH svārstības.

Mākslinieks sola: tas, kurš iegādāsies NFT, gleznu saņems arī fiziski taustāmu. Pašportreta izmērs ir 60x80cm.

Repšes kolekcijā ieraugāmi arī divi sieviešu portreti un viena ainava.

Kas ir NFT? Savā būtībā NFT jeb neaizstājamais blokķēdes žetons ir virtuāls kāda darba autentiskuma apliecinājums jeb digitāla intelektuālā īpašuma autortiesības.

Piemēram, basketbola fani var iegādāties NFT, kuros attēloti dažādi slaveni brīži viņiem tik mīļajā spēlē. Lai arī ikviens var šos video redzēt, piemēram, "YouTube", tikai tas, kuram pieder NFT, var teikt, ka viņa kolekcijā ir šis brīdis.

NFT var salīdzināt ar agrāk tik populāro "fišku" vai "Pokemon" kāršu kolekcionēšanu. Tiesa, viss nav tik vienkārši. NFT sistēmu uzrauga virkne datoru, kas, darbojoties vienoti, bet decentralizēti, autentificē visus NFT, kā arī ar tiem veiktos darījumus. Šī autentifikācija, lai arī ļoti droša, "apēd" daudz resursu, tamdēļ arvien biežāk sabiedrībā tiek celta trauksme, ka šādi "digitālie darījumi" itin nemaz nenāk par labu videi.

Norēķini par NFT visbiežāk notiek, izmantojot kriptovalūtu "Ethereum", kas slavena ar to, ka tai ir spēcīgs aizsardzības algoritms, proti, neģēļiem ir gandrīz neiespējami ielauzties tās sistēmā.

Savus pirmos soļus NFT nesen spēris arī latviešu basketbolists Jānis Timma un citi sabiedrībā zināmi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!