Ceturtdien, 28. aprīlī, Itālijā bijušā svētās Ursulas klostera teritorijā sākušies zinātnieki izrakumi, kuru mērķis ir sameklēt Lizas Gerardini del Džokondo – vietējās aristokrātes, kas mirusi pirms gandrīz 500 gadiem, – līķi.

Saskaņā ar vienu no versijām tieši viņa attēlota Leonardo da Vinči slavenajā gleznā Mona Liza jeb Džokonda, un, ja līķis tiks atrasts, tad būs iespējams pārbaudīt šo teoriju. Tāpat zinātnieki pēc Lizas mirstīgajām atliekām ar moderno tehnoloģiju palīdzību cer restaurēt viņas ārējo veidolu.

Ja kopš cilvēka nāves brīža ir pagājuši aptuveni 500 gadi, visdrošākais līdzeklis ķermeņa meklēšanai ir ģeoradars, ar kuru zem kapakmeņiem un betona plātnēm iespējams saskatīt visas tukšās vietas un svešķermeņus. Kā presei stāstījis profesors Silvano Vinčeti, ar ģeoradaru var pētīt zemes virsslāni trīs metru dziļumā un tas ir labākais veids, kā izsekot telpas morfoloģijai.

"Svētās Ursulas klosterī meklējam mēs 63 gadus vecu sievieti, kura mirusi 1542. gadā. Par viņu uzzinājām tikai pirms trim gadiem vienā no Florences bibliotēkas arhīviem. Tajā laikā visus mirušos glabāja velvē zem altāra, un, ja paveiksies, mēs atradīsim arī Lizas Gerardini mirstīgās atliekas. Viņa bija bagāta zīda tirgotāja Frančesko del Džokondo trešā sieva, un mums ir pamats uzskatīt, ka tieši viņa mums smaida no da Vinči gleznas," stāstījis profesors.

Tiek uzskatīts, ka pirms nāves Liza Gerardini bija smagi slima, un gādīgie bērni viņu atdeva aprūpē klostera mūķenēm, kur sieviete arī nomira.

Ja mirusī sieviete tiks atrasta, noskaidrot, vai viņa ir gleznā redzamā Mona Liza, būs ļoti viegli - zinātniekiem jau ir divu Lizas Gerardini bērnu DNS paraugi. Lai gan viens pats kauliņš jau varētu tikt uzskatāms par vērtību, profesors tomēr "medī" Lizas galvaskausu, jo reālo portretisko līdzību bez tā noteikt nebūs iespējams.

Kad arheologu rokās nonāks Lizas galvaskauss, tam tiks pievienoti 19 raidītāji un dators "uzzīmēs" savu Monas Lizas portera versiju - turklāt ar XXI gadsimta tehnoloģijām varēs restaurēt ne tikai acis un degunu, bet arī mīklainos smaidu.

Ja tomēr izrādīsies, ka Leonardo ir bijis viltnieks un no Monas Lizas gleznā ir palicis tikai viņas vārds, vai arī gadījumā, ja netiks atrastas mirstīgās atliekas, zinātnieki sola turpināt meklējumus, jo versijas par "īsto Monu Lizu" ir vismaz desmit, ieskaitot Leonardo mācekli - jauno puisēnu Salaju. Savukārt, ja Monas Lizas mīkla tuvākajā laikā netiks atrisināta, mākslas vēsturnieki ir gatavi spert arī nākamo soli - ekshumēt paša Leonardo mirstīgās atliekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!