Foto: LETA/Finanšu ministrija

"Iedomājieties – sākumā bija telefona zvans ar jautājumu: ja tu varētu iztēloties savādāku budžeta portfeli, kāds tas būtu?” – tādu jautājumu mākslinieks un Rīgas domes deputāts Ivars Drulle (A/P) septembrī saņēma no finanšu ministra Jāņa Reira (JV) padomnieces Mudrītes Grundules, kura jau iepriekš bija secinājusi: ilggadējais ādas portfelis jāsūta pensijā, tas saplīsis, dokumentus tajā likt vairs nevar. Pēc apspriedes ministrs Reirs pateicis: "Iešu uz Saeimu ar jaunu portfeli!" Tēlnieks Drulle pāris nedēļu laikā uztaisīja jaunu portfeli, kas kalpošot ilgāk par mūsu visu mūžiem.

Lai gan 2022. gada budžeta likumprojekts ir ar deficītu un vēl nav apstiprināts Saeimā, sociālajos tīklos tautas šūmēšanos izraisījis ne tik daudz pats projekts, bet tā ietērps – jaunais portfelis, kurā tas nogādāts likumdevējiem. Kopš 1997. gada svarīgie dokumenti no Finanšu ministrijas (FM) uz Saeimu tika nogādāti eksministra Roberta Zīles atvēlētā brūnā ādas portfelī, bet nu papīri iegūluši futūristiskas formas koka portfelī, ko vienā pusē rotā Matīsa Kaudzītes prātula "Esi apdomīgs nelaimē, divkārt apdomīgs laimē", bet otrā pusē no vecā portfeļa noskrūvētas plāksnītes ar budžeta projektu iesniedzējiem 24 gadu garumā. Kaudzītes aforismu 2013. gadā aktualizēja toreizējais premjers Valdis Dombrovskis kādā Saeimas sēdē.

"Delfi" interesējās, kāpēc tieši 2021. gada rudenī noticis tāds pavērsiens ar veco Zīles portfelīti, kas un kā lēma par jaunas somas vajadzību, kā tapa jaunais portfelis, ko par jaunieviesumu domā bijušie finanšu ministri, tostarp Roberts Zīle, un galu galā – "ādinieks" vai "kocenieks" ir tas, kas spēs pārdzīvot mūs visus? Uzreiz gan jāsaka, ka jaunā portfeļa izmaksas neatklāj nedz ministrs Reirs, nedz mākslinieks Drulle.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!