Foto: Wikipedia

Pizas universitātes zinātniece Elena Lacarīni savā jaunākajā grāmatā pavēstījusi, ka slavenais itāļu gleznotājs Mikelandželo Buonaroti fresku Pastarā tiesa (attēlā) radījis pirtīs redzētu homoseksuālu ainu ietekmē, raksta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Savā grāmatā Kailums, māksla un pieklājība: estētiskās izmaiņas XVI gadsimta mākslā pētniece apgalvo, ka Mikelandželo daļu vīriešu anatomijas zināšanu ieguvis, viesojoties geju bordeļos un turku pirtīs, kuras tolaik atradušās Romas tālākajos nostūros.

Turklāt grāmatas autore atgādina, ka par Mikelandželo homoseksuālo orientāciju ir pārliecināti daudzi mākslas vēsturnieki.

Freska Pastarā tiesa, kuru Mikelandželo gleznoja no 1537. līdz 1541. gadam, rotā Siksta kapelas altāra sienas Vatikānā. Tajā galvenokārt redzamas ainas, kurās vīriešu augumi savijas apskāvienos un vīrieši savā starpā skūpstās. Lacarīni uzskata, ka tas "noteikti liecina par viņu homoseksualitāti".

Mākslas pazinēja tāpat raksta, ka freskā attēlotie "sasprindzinātie vīriešu muskuļi" un "anatomiskās sāpju grimases viņu sejās" aizgūtas no realitātes pirtīs, kur bijuši lieliski apstākļi gan ūdens procedūrām, gan arī seksuāliem kontaktiem.

Fresku uz Siksta kapelas sienas 1532. gadā pasūtīja pāvests Konstantīns VII. Šis darbs atspoguļo Kristus otro atnākšanu un apokalipsi, kuras laikā dvēseles dodas vai nu uz paradīzi vai elli, kā arī izmaiņas katoļu baznīcas un Romas vēsturē, kas notika kopš freskas pasūtīšanas brīža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!