11. septembris ir laba diena, lai iedzertu, jo tieši šajā dienā 1943. gadā "dzimusi" padomju laika stikla glāze ar skaldnēm jeb "graņonka". Kā liecina vēsture, Гусь-Хрустальный pilsētas stikla rūpnīcā šajā dienā tika laista klajā pirmā "graņonka".

Šīs glāzes dizainu nereti piedēvē leģendārai padomju skulptorei Verai Muhinai, monumentālās kompozīcijas Strādnieks un kolhozniece autorei, taču dokumentālu pierādījumu šim faktam nav.

Zināms vien tas, ka Vera Ignatjevna patiešām tolaik strādājusi pie padomju sabiedriskās ēdināšanas trauku dizaina.

Pateicoties līdzenajam aplim glāzes virspusē un netipiskajai formai, "Muhinas" glāze izrādījās neparasti izturīga un arī ērta mazgāšanai trauku mazgājamajā mašīnā, un līdz ar to tā uz daudziem gadiem cieši nostiprinājās padomju sadzīvē.

Lielākoties to izmantoja ēdnīcās un vilcienu restorāna vagonos, bet plaši tika pielietota arī gāzētā ūdens automātos uz ielām. Glāzes apakšā lielākoties bija iegravēta cena - atkarībā no šķautņu skaita no septiņām līdz 14 kapeikām.

Standarta "graņonkas" izmēri bija 65 milimetri diametrā un 90 milimetru augstums. Pašām pirmajām glāzēm bija 16 šķautnes, un tās tiek uzskatītas par "žanra klasiku", bet tika ražotas arī glāzes ar 12, 14, 18 un 20 šķautnēm.

Zināmi arī 17 šķautņu eksemplāri, taču tie nav visai tipiski, jo ražot glāzes ar nepāra skaita šķautnēm ir tehniski daudz sarežģītāk.

Kas attiecas uz parastu šķautņu glāzi (bez augšējās lēzenās maliņas), tā zināma jau krietni sen - jau Krievijas cara Pētera I Lielā laikā XVIII gadsimta sākumā. Zināmas liecības, ka imperators šādu glāzi saņēmis dāvanā kā neplīstošu trauku alkoholisko dzērienu lietošanai.

Pēteris I, kā zināms, bija aizrāvies ar kuģubūvi, tāpēc dāvanu novērtēja, paziņojot, ka tā labi derēšot uz kuģa, jo vētras laikā nenokritīs uz klāja, bet, ja arī nokritīs, tad nesaplīsīs.

Arī teiciens "сообразить на троих" ir tiešā veidā saistīts ar šo leģendāru glāzi. Lieta tāda, ka līdz stikla apmalītei 200 gramu glāzē ietilpst precīzi 167 grami šņabja - tātad tieši trešā daļa no puslitra pudeles. Tas arī ļauj brālīgi sadalīt kāroto dziru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!