Foto: Publicitātes foto

Šogad starp Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" dalībniekiem startē arī Agnese Upleja ar skatuves pseidonīmu UP. Viņa izpildīs dziesmu "One by One". Agnese ir gan dziesmas melodijas, gan vārdu autore, bet mūzikai viņa profesionāli pievērsusies tikai pirms četriem gadiem.

Dziedātāja ir dzimusi lidotāja izmēģinātāja un stjuartes ģimenē. Vairāki gadi veltīti aviācijai, strādājot kopā ar tēvu Ikšķiles lidlaukā.

"Bērnību pavadīju Maskavā, bet skolas gadus – Rīgā. Pēc vidusskolas pārcēlos uz Tallinu, kur iesāku studēt jurisprudenci un elektroniskos medijus, tomēr dzīve iegriezās savādāk. Pēc atgriešanās Latvijā priekšroku devu ģimenei un biznesam," savu dzīvesgājumu "Delfi Izklaidei" ieskicē dziedātāja.

Agnese ir arī divu bērnu mamma. Līdz mūzikai Agnese nonāca trīsdesmit gadu vecumā – līdz tam viņa bija dziedājusi tikai skolas korī un sevis priekam. Darbs ģimenes biznesā bija kļuvis par rutīnu.

"Pēc tā visa man vajadzēja kādu radošu izlādi, jo es nekad neesmu sevi jutusi kā biroja darbinieku vai uzņēmēju."

Pievērsties mūzikai viņu iedrošināja kāds draugs, kurš bija ievērojis, ka Agnesei ir īpatnēja balss.

"Viņš man jautāja – kā, diez, izklausās, kad tu dziedi? Un tad es jautāju sev – tiešām, kā izklausās, kad dziedu?" savas mūziķes gaitu pirmsākumus atminas Agnese. Pēc tam viņa aizgāja uz noklausīšanos pie vokālā pedagoga, kurš teica – jādara.

Agnese atminas, ka tolaik sastapusies arī ar skepsi un pat noraidījumu no daudzu radinieku un paziņu puses. Uzzinājuši, ka viņa ir nolēmusi pievērsties mūzikai, tie pauda viedokli, ka varbūt ir par vēlu – Agnesei to vajadzējis sākt darīt jau, piemēram, piecu gadu vecumā.

"Mani tas sarūgtināja, un es atteicos viņiem piekrist. Varbūt tieši tas, ka daudzi man neticēja, bija papildus dzinulis radīt ko paliekošu. Sajutu sevī spītu un vēlmi citiem pierādīt, ka varu jebko, ja vien ieguldu tajā pietiekami laika un spēka. Tāpēc ķēros pie albuma rakstīšanas. Vairumā gadījumu dziesmas pie manis vienkārši atnāk kā viens veselums. Es nekad nezinu, no kurienes tās rodas. Tiesa, liels paldies man jāsaka arī Kasparam (Ansonam), kas mani producēja, piedalījās mūzikas rakstīšanā un aranžēja, jo bez viņa atbalsta es to nebūtu paveikusi."

Agnese savu pirmo albumu "Siren", laida klajā 2013. gadā, un tas sastāv no vienpadsmit oriģinālkompozīcijām. Albums tika atzīts par labāko debiju starp 2013. gada mūzikas ierakstiem un saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons".

"Iekļautās dziesmas var šķist padrūmas, jo albumu rakstīju savas laulības izskaņā," pauž Agnese, taču arī uzskata, ka "eksistenciālas mokas un cīņa ir dabisks un izaugsmi veicinošs process".

"Mūzika un tekstu rakstīšana mani disciplinē un palīdz neaizmirst, ka katram izteiktajam vārdam ir milzīgs spēks. Arī dziesmā "One by One" ir atsauce uz vārdu graujošo spēku."

Dziedātāja atklāj, ka caur mūziku viņa spēj uzrunāt citus cilvēkus, kas ikdienā pašai nemaz nešķiet tik vienkārši.

Foto: Privātais arhīvs
"Man brīžiem ir sarežģīti citiem nepārprotami nodot savu domu, tāpēc daudz koncentrētāk varu to izdarīt caur dziesmu. Sarunājoties dzīvē, īpaši ar svešiem, kaut kas mani attur."

Tagad dziedātāja mūziku uzskata gan par savu darbu, gan hobiju. Paralēli tam viņa audzina abus bērnus un piepalīdz tēvam aviācijas nozarē.

"Man ir paveicies, ka varu maksimāli veltīt laiku sev un sevis izzināšanai, tai skaitā caur mūziku."

Par piedalīšanos konkursā "Supernova" Agnese jūtas patīkami satraukta. Viņa atzīst, ka, lai arī viņai patīk izdarīt interesantas izvēles un pieņemt impulsīvus lēmumus, agrāk šādam dzīves pavērsienam viņa nebūtu ticējusi.

"Ja man kāds pirms pieciem, sešiem gadiem teiktu, ka es būšu mūziķe un trīsdesmit četru gadu vecumā piedalīšos "Eirovīzijas" nacionālajā atlasē – es histēriski smietos. Galvenais, ko vēlos piepildīt – emocionāli nodot klausītājam dziesmu tā, kā es to redzu un izjūtu pati," sarunā ar "Delfi Izklaidi" spriež UP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!