Foto: Publicitātes foto

Sestdienas, 17. februāra, vakarā Latvijas Televīzijas skatītāju novērtējumam tiks sniegts autoru un izpildītāju konkursa "Supernova" trešais – noslēdzošais – pusfināls, kurā atlikušie septiņi dalībnieki cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju lielajā "Eirovīzijā", kas maijā norisināsies Portugālē. "Delfi Izklaide" piedāvā nedaudz tuvāk iepazīties ar dalībniekiem un viņu kompozīcijām, lai jau laicīgi izvēlētos savus favorītus.

Konkursam "Supernova" šogad ir trīs pusfināli. Katrā no tiem tiek izraudzīti divi labākie, kas 24. februārī uzstāsies finālā. Pirmajā pusfinālā uzvaras laurus plūca Edgars Kreilis ar "Younger Days" un Liene Greifāne ar "Walk the Talk". Savukārt aizvadītajā nedēļā skatītāji un žūrijas simpātijas izpelnījās MADARA ar dziesmu "Esamība" un Ritvars ar kompozīciju "Who's Counting".

Tiesa, otrā pusfināla laikā konkursa "Supernova" mājaslapā, kur arī var balsot par savu favorītu, tika konstatēta tehniska ķibele. Izvērtējot radušos situāciju, konkursa rīkotāji pieņēma lēmumu anulēt interneta balsošanas rezultātus.

Pēc to anulēšanas otro vietu aizvadītās nedēļas raidījumā ieņēma Markus Riva ar dziesmu "This Time", tāpēc tika pieņemts lēmums, ka arī viņš piedalīsies "Supernovas" finālā. Jāatzīmē, ka 24. februārī – lielajā finālā – cīnīsies astoņi dalībnieki. Žūrija pēc saviem ieskatiem arī vienam no finālā neiekļuvušajiem dalībniekiem, kas piedalījās kādā no trim pusfināliem, dos iespēju turpināt cīņu par iespēju Latviju pārstāvēt "Eirovīzijā".

Jenny May

Foto: Publicitātes foto
Dziedātāja Jenny May savas "eirodziesmas" "Soledad" radīšanā piesaistījusi veselu ārzemju autoru plejādi. "Soledad" tulkojumā no spāņu valodas nozīmē "vientulība"."Dziesma ir par attiecību beigām un par jaunas dzīves sākumu. Reizēm mēs vēlamo iztēlojamies kā esošo, taču, saprotot, ka nav jēgas sevi mānīt, varam atdzimt no jauna un piedzīvot daudz ko patīkamu un iepazīt pasauli no jauna. Tieši to parāda arī atsperīgie un pacilājošie dziesmas ritmi. Nav jēgas stāvēt uz vietas un mīņāties. Tikai ejot uz priekšu, mēs varam ieraudzīt to laimes gaismiņu, kura mūs jau sen ir gaidījusi," tā par savu dziesmu pati Jenny May.Jenny May radoši uz skatuves ir jau vairāk nekā 13 gadus. Savas karjeras laikā dziedātāja ir izdevusi trīs studijas albumus, un šobrīd viņa strādā pie ceturtā. Pēdējos gados mūziķe pievērsusies latino ritmiem, savukārt kā savu iedvesmas avotu viņa min septiņus gadus veco meitiņu Sāru.Jāatzīmē, ka "Soledad" ir viena no šī gada "Supernovas" apspriestākajām kompozīcijām. "Eirovīzijas" fani ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā dziesmā saklausījuši līdzību ar puertorikāņu mūziķa Luisa Fonsi megahitu "Despacito" un apvainojuši mākslinieci plaģiātismā.

Ed Rallidae

Foto: Publicitātes foto

Jaunais dziedātājs Ed Rallidae (Edvards Grieze) trešajā pusfinālā strartēs ar kompozīciju "What I Had With You", kuras autori ir dziedātāja Aminata un producents Kaspars Ansons.

Mūziķis ir ļoti pagodināts izpildīt Aminatas radīto dziesmu. Viņa puisi uzrunāja pavisam īsi un konkrēti: "Edvard, teikšu, kā ir. Sarakstīju tev dziesmu." Tam sekoja atbilde: "Aminata, teikšu, kā ir. Tikko veikalā gandrīz no rokām pienu izgāzu."

Agrāk sadarbojies ar dažādiem pašmāju producentiem, tagad Ed Rallidae pievērsies savas daiļrades apkopošanai un ierakstīšanai.

Pirmie soļi mūzikā sperti dzimtajā pilsētā Ventspilī. Tā kā Edvards uzauga radošā vidē, neizbēgami, ka viņa ceļš un aizraušanās bija piesaistīts mākslai. Dalība popgrupā "Jūras Akmentiņi" un studijas Ventspils Mūzikas vidusskolā izkristalizēja to, ka mūzika ir tā joma, kurā puisis redz savu nākotni.

"Mani nebeidz pārsteigt tas, cik universāla ir šī mūzikas valoda. Ir bijuši gadījumi, uzstājoties meistarklasēs ārpus Latvijas, kad kāds no dalībniekiem neprot ne krievu, ne angļu valodu, bet komunikācija ir visiem saprotama, jo mūzika runā, dvēsele dzied,'' tā Edvards.

Katrine Lukins

Foto: Publicitātes foto

Jaunā dziedātāja Katrine Lukins "Supernovā" startē ar kompozīciju "Running Red Lights", kuru viņa sarakstījusi kopā ar līdzautoriem Andri Lūkinu un producentu Kasparu Ansonu.

"Šī dziesma ir par māku ieklausīties sevī un spēju pieņemt lēmumus par spīti sarežģītām attiecībām. Tās var būt jebkāda veida attiecības. Manā gadījumā tās bija attiecības ar manu puisi. No vienas puses likās, ka viss it kā ir labi, taču manas sajūtas teica, ka īsti nav tā, kā tam vajadzētu būt. Kaut kas nebija pareizi, gāju pati pret sevi.

No šejienes nāk dziesmas nosaukums "Running Red Lights". Mēs visi zinām, ka uz ielas doties pāri sarkanajam signālam nedrīkst, taču tieši tāpat var notikt arī attiecībās. Tu turpini iet pāri sarkanajai gaismai, jo esi pie tā otra cilvēka pieradis vai arī tev ir bailes palikt vienam. Tā tas bija arī man – likās, ka būs grūti. Kaut kādā ziņā biju pazaudējusi sevi. Man bija diezgan destruktīvas attiecības, un pagāja ilgs laiks, kamēr to sapratu," tā Katrine, kuras "eirodziesmai" tapis arī skandalozs videoklips.

Jaunā dziedātāja pirms trim gadiem atbrauca uz Latviju, lai piedalītos "Eirovīzijā" un gluži neplānoti palika te uz pusotru gadu.

"Zviedrijā man dzīvo mamma un brālis, bet Latvijā – tētis. Tad atradu darbu Stokholmā un atgriezos atpakaļ. Tomēr jau visai ātri sajutu, ka neesmu tur vairs īsti piederīga. Sirds teica priekšā, ka Zviedrijā tikai tērēju savu laiku, jo nevaru nodarboties ar mūziku tā, kā to man ir iespējams darīt Latvijā. Pirms gada atgriezos Rīgā, un es esmu nolēmusi šeit palikt. Man te ir lielāks miers. Gan iekšēji, gan ārēji. Jūtu šo vidi kā savējo."

Lauris Valters

Foto: Publicitātes foto

Dziedātājs Lauris Valters skatītāju un klausītāju simpātijas centīsies iekarot ar dziesmu "Lover Bliss", kuras tapšanā roku pielicis arī Reinis Briģis.

"Šī tēma ir mūžīga, šī sajūta ir virmojusi cilvēkos laiku laikos, bet ir vienmēr svarīgi atgādināt, ka mīlestība ir kas ļoti nozīmīgs un īpašs mūsu dzīvēs, mīlestība ir svētlaime! Tā ir visaugstākā sajūta, un mīlestībā ir jādalās, jādod un jāsaņem pretī, jo tas ir vienkārši un patiesi skaisti! To es no sirds novēlu ikvienam.

Šo dziesmu sarakstīju laikā, kad piedalījos 2017. gada "Supernovā" ar kompozīciju "Magic Years", un tā ir kā stāsta turpinājums tam, cik ļoti mīļa, īpaša un nozīmīga ir mana sieva Vita un mūsu ģimene, tā ir brīnišķīga Visuma dāvana. Mīliet un topiet mīlēti!" tā Lauris.

Lauris no 2000. līdz 2012. gadam bija grupas "Ēnas" solists. Kā komponists, vārdu autors sadarbojies ar daudziem latviešu izpildītājiem. Valtera dziesmas ieskaņojuši tādi izpildītāji kā Aija Andrejeva, Elizabete Zagorska, Ieva Janiševa, Nadežda Maņkeviča un daudzi citi.

Piedalījies 2013. gada "Eirovīzijas" finālā Malmē ar grupu "PER". Pirmajā "Supernovas" konkursā 2015.gadā Valtera komponēto dziesmu "Life Lines" izpildīja Rihards Saule. Savukārt 2017. gada "Supernovas" konkursā Lauris pats startēja ar dziesmu "Magic Years" un iekļuva pusfinālā.

MIONIA

Foto: Publicitātes foto

Dziedātāja MIONIA (Maija Līcīte) trešajā pusfinālā uz skatuves kāps ar dziesmu "You", kuras autore ir viņa pati un Arturas Burke.

Dziesma "You" ir stāsts par spēcīgu mīlestību. Par to, kad kāds negaidīti satikts cilvēks pēkšņi šķiet tik tuvs un pazīstams, bet dažādu apstākļu dēļ nav iespējams būt kopā. Tā ir mācība mīlēt bez pieķeršanās, bez nosacījuma; pieņemt šo scenāriju bez aizvainojuma pret dzīvi, sevi un otru. Tajā pašā laikā šī mīlestība ir kā lapa, kas baiļu dēļ tiek norauta no koka ar varu, nesagaidot dabisko ceļu, rudeni," savu dziesmu raksturo māksliniece

MIONIA ir mūziķe, kas komponē un arī izpilda savas dziesmas. Augusi mākslinieku ģimenē Kuldīgā, skolu apguvusi mājmācībā un no sešu gadu vecuma mācījusies klavierspēli. Četrus gadus strādājusi par modeli ārzemēs, pēc atgriešanās Latvijā ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā. Audzina dēlu Fridrihu. Kopš 2010. gada nopietni pievērsusies mūzikai. Šobrīd komponē dziesmas klavierēm un balsij.

Spēlējusi dažādos festivālos Latvijā un ārzemēs. Savulaik iesildījusi pianistu Lubomiru Meļņiku Eiropas tūrē. Komponējusi mūziku žurnāla "Rīgas Laiks" kinožurnāliem, kā arī Ivo Brieža filmai "Filma". Šobrīd sadarbojas ar savu aģentu Danillo Pelegrinelli (shaktimusic.ch), kā arī strāda pie dziesmu aranžijām ar diviem stīgu ansambļiem Rīgā un Londonā.

Kris & Oz

Foto: Publicitātes foto

Apvienība Kris & Oz "Supernovā" startē ar dziesmu "Morning Flight", kuras autori ir Artūrs Osipovs, Kristīne Morina, Kristīne Sisējeva un Aleksandrs Solovjovs.

"Stāsta centrā ir cilvēks. Parasts cilvēks, tāds pats kā mēs ar jums. Kādu dienu viņš saprot, ka pārāk ilgi atrodas rutīnas, negatīvu emociju, problēmu un nevajadzīgas informācijas apmaiņas slazdā. Ka viņš vairs neatceras, kad bijis laimīgs, kad bijis viņš pats un bijis savu vēlmju kapteinis. Pēc iekšējā sirds sauciena viņš pieņem lēmumu nopirkt biļeti uz pirmo reisu un aizlidot kaut kur uz citu pasaules malu, meklējot jauno "es" un laimi," tā grupas pārstāvji par dziesmu.

Grupa savu radošo darbību uzsāka 2013. gadā Rīgā. To dibināja Artūrs kopā ar Kristīni. Kopīgi sastrādājoties ar pastāvīgo producentu Aleksandru Solovjovu, grupa nepārtraukti strādā pie dziesmu ierakstīšanas.

2016. gadā tika izlaists pirmais mini albums "Image of You". Kopā ar vizuālo mākslinieku Kristīnu Sisejevu tajā pašā gadā tika prezentēts klips dziesmai "If Only I Could". Katru gadu grupa regulāri uzstājas dažādos pasākumos, kā arī paši organizē koncertus. Tagad tiek pabeigts darbs pie jauno dziesmu ierakstīšanas nākamajam albumam.

Laura Rizzotto

Foto: Publicitātes foto

23 gadus vecā mūziķe Laura Rizzotto ir dziedātāja un dziesmu autore, kas dzimusi Brazīlijā, ar latviešu tēvu un portugāļu izcelsmes māti. "Supernovā" viņa startē ar dziesmu "Funny Girl".

Laura savu pirmo melodiju sarakstīja 11 gadu vecumā, un kopš tā laika viņa ir publicējusi vairāk nekā 100 oriģināldziesmu. Uz Riodežaneiro lielās mūzikas skatuves sākusi uzstāties 15 gadu vecumā.

Lauras pirmais ierakstu darījums ar "Universal Music Brasil" nāca klajā gadu vēlāk. Lauras debijas studijas albums "Made in Rio" tika izdots 2011. gadā. Īsi pēc tam Laura ieguva stipendiju, lai apmeklētu Bērklijas Mūzikas koledžu un pārcēlās uz Bostonu.

Laura uzstājusies dažādos mūzikas pasākumos un festivālos ASV un ir ierakstījusi savu otro studijas albumu "Reason to Stay" Losandželosā. Viņa ir piedalījusies Mūzikas mākslas programmā Kalifornijas Mākslas institūtā "CalArts", kur viņa saņēma bakalaura grādu tēlotājmākslā un reģistrētu balādes "Teardrops" mūzikas video. 2015. gadā Laura pārcēlās uz Ņujorku, lai apmeklētu Kolumbijas Universitātes Maģistra mūzikas programmu, kuru pabeidza 2017. gada maijā.

2016/2017. gadā Laura tika noalgota "Sony Music", lai strādātu par Dženiferas Lopesas portugāļu valodas vokālo treneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!