Foto: Lauris Vīksne

Sestdienas, 26. janvāra, vakarā Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā tiks dots starts autoru un izpildītāju konkursam "Supernova 2019". Tā pirmajā pusfinālā uzstāsies astoņi mākslinieki, bet uz lielo finālu, kas gaidāms februārī, tālāk tiks virzīti tikai četri labākie censoņi.

Jau vēstīts, ka tiks aizvadīti divi pusfināli, no kuriem pirmais gaidāms 26. janvārī, bet otrais – 2. februārī. Savukārt konkursa "Supernova 2019" lielais fināls notiks 16. februārī, un tad arī izšķirsies, kurš iegūs tiesības Latviju pārstāvēt "Eirovīzijā".

Priekšnesumus vērtēs žūrija, kuru jau otro gadu vadīs radio "Pieci.lv" mūzikas redaktors Rūdolfs Budze jeb Dj Rudd. Abos pusfinālos viņam šogad pievienosies pieredzējušie mūziķi Linda Leen un Ralfs Eilands, kā arī Radio SWH programmu producents, mūziķis Artis Dvarionas. Tāpat arī lielu lomu spēlēs skatītāju balsojums. Papildus tiks ņemti vērā arī unikālie dziesmu klausījumi mūzikas straumēšanas platformā "Spotify".

"Delfi Izklaide" piedāvā nedaudz tuvāk iepazīt "Supernovas" pirmās tiešraides dalībnieku pulciņu un noklausīties viņu sarūpētās kompozīcijas, lai jau laicīgi izvēlētos savu favorītu.

Samanta Tīna

Foto: Lauris Vīksne

Konkursā "Supernova" ar dziesmu "Cutting The Wire" atgriežas Samanta Tīna. Kopš dalības "Supernova 2016" dziedātājas koncertdzīve aktīvi norisinājusies Lietuvā, kur aizvadīto divu gadu laikā Samanta Tīna ir sniegusi vairāk nekā simts koncertu.

2016. gadā dziedātāja iekļuva konkursa "New Wave" finālā, uzstājusies Afganistānā, morāli atbalstot militārajā misijā esošos karavīrus. Dziedātāja ir piedalījusies TV šovos – iekļuvusi Lietuvas "The Voice" finālā un ieguvusi 2. vietu TV šovā "Žvaigždžiu DUETAI", dziedot kopā ar Tadas Rimgaila – divkārtēju pasaules čempionu Latīņamerikas dejās.

Samanta Tīna lietuviski ir izpildījusi Maestro Raimonda Paula dziesmas, no kurām "Pietiks" jeb lietuviski – "Viskas jau gana" – ir izskanējusi visās lielākajās Lietuvas radiostacijās. Likumsakarīgi radošajai darbībai, Samanta Tīna ir Latvijas pilsone ar deklarētu dzīvesvietu Lietuvā.

"Dziesma "Cutting The Wire" ir par spēku, kas nepieciešams, lai saņemtos un pārgrieztu saites ar grimstošām attiecībām, pasargātu sevi no strupceļa. Tas nekad nav viegli, bet ir jāiemācās cienīt un mīlēt sevi – tikai pašpietiekams cilvēks ir gatavs īstai un abpusējai mīlestībai. Mēs esam spēcīgi un nedrīkstam sevi ļaut pazemot, eksistējot attiecībās, tāpēc, ka ir žēl vai grūti pamest otru. Dziesma tapusi dziesmu rakstīšanas nometnē "Riga Live 3" astoņu stundu laikā, sanākot kopā trīs iepriekš nepazīstamiem un savstarpēji atšķirīgiem cilvēkiem. Rezultāts ir patīkams pārsteigums mums pašiem – jauna dziesma, jauni draugi – vai var vēl labāk?" dziesmu piesaka Samanta Tīna, kura "Cutting The Wire" sarakstījusi kopā ar Arni Račinski un Lisbīju Staintonu (Lisbee Stainton).


Edgars Kreilis

Foto: Lauris Vīksne

Ar dziesmu "Cherry Absinthe" konkursā atgriežas dziedātājs Edgars Kreilis, kurš "Supernova" debitēja 2017. gadā un šogad konkursā piedalās trešo reizi.

Plašāka publika dziedātāju iepazina TV šova "X faktors" pirmajā sezonā, kur viņš bija viens no 12 finālistiem. Aizvadītā 2018. gada laikā mērķtiecīgais jelgavnieks, sadarbojoties ar Latvijas labākajiem producentiem, ir uzkrājis muzikālo pieredzi un attīstījis savas labākās spējas, lai "būtu uzvaras cienīgs un varētu "Eirovīzijā" pārstāvēt šo skaisto, mazo, bet tajā pašā laikā sirdī lielo valsti – Latviju".

"Dziesma "Cherry Absinthe" ir par Vecgada vakaru un satikto meiteni. Par sajūtām, kas pārņem iepazīstoties, un reizē arī pirmo jūtu eksploziju – iemīlēšanos. Neraugoties uz jūtām, šis ir arī stāsts par lielisku ballīti un piedzīvojumu – mirkli, kad aizmirst pērnā gada nebūšanas un iesoļot jaunajā ar citiem mērķiem, citām vēlmēm un izjūtām, izbaudot laiku, kas ticis mums dots," atklāj Edgars Kreilis.

Dziesma tapusi "RIGaLIVE 2" dziesmu rakstīšanas nometnē, sadarbojoties autoru kolektīvam – producentam Arnim Račinskim un mūziķiem Jūlijam Melngailim un Edgaram Kreilim.


Elza Rozentāle

Dziedātāja Elza Rozentāle, kura izpildīs dziesmu "You Came On Tiptoe", ir "Supernovas" debitante. Plašākas publikas atpazīstamību Elza ieguva, piedaloties TV šovā "Izklausies redzēts", kur parādīja savas spējas mainīt balsi, pielāgojot to dažādiem mūzikas žanriem. Ilggadēji piedalījusies režisora Viktora Runtuļa veidotajos "Cabaret" koncertuzvedumos Rīgā, Maskavā, Erevānā un Mumbajā kopā ar tādiem māksliniekiem kā Daumants Kalniņš, Ralfs Eilands, Aija Vītoliņa un Dons.

Dziedātāja ir labi zināma arī pasaules mūzikas klausītājiem, pateicoties savai sadarbībai ar Valtu Pūci, gruzīnu fusion-jazz grupu "The Shin" un moldāvu etnodžeza grupu "Trigon", kā arī pašas solo darbībai, kurā kopā savijas tautas, džeza un populārā mūzika. Šobrīd Elza dzied savā etnodžeza grupā "Bur Mani" un kā soliste uzstājas dažādos pasākumos.

"Dziesma "You Came On Tiptoe" ir par to mirkli, kad tu tiecies ar otru cilvēku un tad pēkšņi, nemanot, it kā piezogoties klusi uz pirkstgaliem – tās kļuvušas par nopietnām attiecībām. Par to mirkli, kad tu attopies no rītiem vairs ne viens pats, bet mosties divatā. Uz ielas un visā pasaulē it kā nekas nav mainījies, bet tavā sirdī pilnīgi viss ir izmainījies," saka Elza Rozentāle.

Dziesma "You Came On Tiptoe" tika radīta "RIGaLIVE 3" dziesmu rakstīšanas nometnē, satiekoties autoru kolektīvam – Mārai Upmanei-Holšteinei no "Astro'n'out,", Elzai Rozentālei no grupas "Bur mani", Mārtiņam Gailītim un Reinim Straumem no grupas "Double Faced Eels" un Jānim Niedram no "Blue Jean Serenade".


Aivo Oskis

Foto: Lauris Vīksne

Ar dziesmu "Somebody's Got My Lover" konkursā "Supernova" debitē dziedātājs Aivo Oskis. Pēc ilgu gadu prombūtnes ārzemēs Aivo atgriezās Latvijā un nolēma palikt šeit, klausot savam aicinājumam aktīvi pievērsties mūzikai.

Dziedātājs ir sadarbojies ar dažādiem pašmāju māksliniekiem, kā, piemēram, Sabīni Berezinu, Markus Rivu, Ralfu Eilandu, Emīlu Balceri, Rassell un Samantu Tīnu.

Aivo startēja Latvijas pirmajā "X faktors" konkursā, kurā bija viens no 12 finālistiem. Pēc šova viņš turpināja savas muzikālās gaitas – šobrīd koncertē un strādā pie jaunu dziesmu radīšanas. Līdz šim Aivo laidis klajā divus singlus – "Ejot garām" un "Pateicos", kurus producējis Ruslans Kuksinovičs, kas plašāk pazīstams kā Rassell.

"Dziesma "Somebody's Got My Lover" ir stāsts par divu jauniešu mīlestību un pārgalvīgiem solījumiem, ko abi nespēj piepildīt. Jaunieši vidusskolas laikā sarunā tikties pēc desmit gadiem. Šo desmit gadu laikā meitene ir laimīgi precējusies, un puisis ir priecīgs par savu skolas dienu meiteni, bet nereti pieķer sevi, domājot par to, kā būtu, ja būtu. Šī dziesma ir kā kavēšanās atmiņās, bet tajā pašā laikā tomēr tā ir kā apziņa, ka tā īstā un vienīgā vēl nav satikta," atklāj Aivo Oskis.

Viņš uzskata, ka nevajag tiekties pēc tieši tādas mīlestības un sajūtām, kas ir pieredzētas ar cilvēku, kuru esi kādreiz mīlējis, jo neviens cits nespēs būt tieši tas un tāds cilvēks, un tas nepavisam nav vajadzīgs. Otrajā pusītē vajadzētu novērtēt īpašības, kas padara cilvēku unikālu.

"Somebody's Got My Lover" tapusi dziedātāja sadarbībā ar producentu Rassell.


Alekss Silvers

Foto: Lauris Vīksne

Šogad ar dziesmu "Fireworks" konkursā atgriežas dziedātājs Alekss Silvers, kurš pirmo reizi startēja "Supernova' pirmajā sezonā duetā ar dziedātāju Liera Štein. Viņš ir TV projekta "BBMV/Best Baltics Music Videos" 2014. gada uzvarētājs. 2016. gadā saņēmis prēmiju kā "Labākais Baltijas Duets" mūzikas balvā "TONNA AWARDS".

2017. gadā Alekss Silvers piedalījās konkursā "Jaunais Vilnis" un iekļuva Itālijas TV šova "The Coach" pusfinālā, bet 2018. gadā pārstāvēja Latviju konkursā "Slaviansky Bazaar". Dziedātāja balsi klausītāji būs dzirdējuši radio EHR kā ētera balsi, bet viņa dzīves stila, modes apskatus un intervijas lasījuši blogā "Real Me", kuram Alekss Silvers bija galvenais redaktors.

"Dziesma "Fireworks" skar vienlaicīgi mīlestības un naida tēmu, radot dažādu emociju dzirksteles. Kad tevi pamet mīļotais cilvēks un tu paliec viens ar savām sajūtām, gaidot mirkli, kad radīsies vieta jaunai mīlestībai. Tā atnāk, bet tu atkal baidies no iespējamām sāpēm un ciešanām. Tomēr tu pārvari bailes un atkal esi gatavs jaunām salūta dzirkstīm un sajūtām sirdī. Uz skatuves notiks dialogs starp dziesmas izpildītāju un dejotāju – sākot ar jūtu izveidošanos un pacēlumu līdz pat attiecību sabrukumam, " atklāj Alekss Sivers.

Viņš turpina: "Pēc piedalīšanās "Slaviansky Bazaar" sapratu, ka vēlos piedalīties konkursā, kurš ir vēl spēcīgāks, un Latvijā, protams, tas ir konkurss "Supernova". Ilgi domāju par dziesmu, pat sāku to rakstīt pats, bet tad man radās ideja uzrunāt cilvēku, kurš ļoti labi zina, kas ir "Eirovīzija", un ļoti labi saprot mūzikas industriju – zina skaņu, formu, aktuālos trendus un citus vajadzīgos komponentus. Un es vienkārši pajautāju Aminatai – varbūt mēs varam pastrādāt kopā? Tā arī viss sākas, un, re – "Fireworks" gatavs!"

Dziesmas "Fireworks" autore ir Aminata Savadogo, bet producents – Kaspars Ansons. Abi sevi ir pierādījuši kā vienu no veiksmīgākajiem tandēmiem mūsdienu Latvijas populārajā mūzikā. 2015. gadā Aminata ar dziesmu "Love Injected" pārstāvēja Latviju "Eirovīzijā", iegūstot 6. vietu finālā. Dziesma guva komerciāli ievērojamus, starptautisku panākumus, un dziedātājas talantu atzinīgi novērtēja klausītāji visā pasaulē. 2016. gadā ar Aminatas sarakstīto dziesmu "Heartbeat" "Eirovīzijas" finālā izpildīja Justs, iegūstot 15. vietu. Abu dziesmu producents – Kaspars Ansons.


Līga Rīdere

Foto: Lauris Vīksne

Ar dziesmu "Būšu tepat" konkursā "Supernova" debitē dziedātāja Līga Rīdere. Kā jaunā dziedātāja Līga Rīdere plašākai publikai kļuva pazīstama 2017. gadā – TV šova "X Faktors" pirmajā sezonā, kurā kļuva par superfinālisti un ieguva 2. vietu.

2018. gada augustā tika izdota Līgas pirmā solo dziesma "Ja Tu mīli", pēc kuras seko "Būšu tepat". 2019. gadā māksliniece sola, ka izdos arī savu pirmo solo albumu.

"Mans bērnības sapnis bija kļūt par dziedātāju. Es ilgi un daudz sapņoju, bet nekad pa īstam nebiju sev noticējusi. Brīdī, kad sev notici, sapņi sāk piepildīties," saka Līga, kura ieguvusi veterinārārstes izglītību.

"Dziesma "Būšu tepat" ir par attiecībām starp vīrieti un sievieti. Tajā es stāstu, ka katram cilvēkam ir sava pagātne, kas ietekmē lēmumus un rīcību tagadnē, kā arī nākotnē. Sieviete tic pāra nākotnei un sola gaidīt savu partneri, kurš vēl meklē savu personīgo ceļu. Šī dziesma ir mans solījums manam vīram – lai kā arī būtu, es vienmēr būšu tepat," atklāj Līga Rīdere.

Dziesmu "Būšu tepat" sarakstījis autoru kolektīvs - Līga Rīdere, Atis Ieviņš un producenti Vitholds Smolders, Ritvars Šreibers un Kārlis Šteinmanis. Dziesmas izdevējs: "Communication ART".


'Kris & Oz'

Foto: Lauris Vīksne

Ar dziesmu "Midnight Streets" konkursā "Supernova" atgriežas grupa "Kris & Oz". Grupa savu radošo darbību uzsāka 2013. gadā, un to veido trīs dalībnieki: Kristīne Morins, Artūrs Osipovs un Aleksandrs Solovjovs.

Smalkais "Kris & Oz" grūvs dzimst uz robežas starp indie un popmūziku, soulmūziku un džezu. 2016. gadā nāca klajā "Kris & Oz" pirmais albums "Image Of You". Grupa regulāri uzstājas dažādos pasākumos un nepārtraukti strādā pie dziesmu ierakstīšanas.

Pateicoties singlam "Morning Flight", ar kuru "Kris & Oz" piedalījās pagājušā gada "Supernova", grupa ieguva plašāku atpazīstamību – daudzus uzrunāja viņu unikālais stils un balss tembrs. Šogad mūziķi cer, ka varēs pārsteigt skatītājus vēl vairāk.

Katrs grupas dalībnieks ir atsevišķs kosmoss, katram ir savas trakas idejas un iedvesmas avoti, kas saklausāmi kopā radītajā mūzikā un arī dziesmā "Midnight Streets".

"Dziesmas "Midnight Streets" centrā ir tas iedvesmojošākais brīdis – iekšējās brīvības aicinājums, kad iekšējā balss mudina mūs aizmirst par problēmām, nemitīgo steigu un atgādina, ka mīlestība ir mūsu dzīves ceļvedis, " atklāj mūziķi.


'Laime pilnīga'

Foto: Lauris Vīksne

Rokgrupa "Laime Pilnīga" šogad pirmo reizi ir starp "Supernova" dalībniekiem, konkursā piedaloties ar dziesmu "Awe". Grupu veido Ervīns Ramiņš, Mārcis Vasiļevskis, Jānis Olekšs un Elvijs Mamedovs, kuri ir līdzautori visām "Laime Pilnīga" dziesmām, kas apkopotas trīs albumos. Pašlaik mūziķi strādā pie ceturtā albuma, ko plānots izdot šī gada rudenī.

Grupas dziesmas ir izmantotas dažādos projektos, un dziesma "Kopā brīvi" ir izvēlēta par dokumentālā filmu cikla par Latvijas rokmūzikas vēsturi "Savējie sapratīs" tituldziesmu. Priecējot rokmūzikas cienītājus, "Laime Pilnīga" koncertējot ir izbraukājusi arī lielu daļu Eiropas, piemēram, izklaidējot Latvijas hokeja fanus 2018. gada Pasaules čempionātā hokejā.

Grupas dalībnieki ikdienā aktīvi sadarbojas un muzicē ar citiem Latvijas mūziķiem. Ervīns Ramiņš šogad kā autors un solists ir piedalījies "Rihards Lībietis Orchestra" albumā "Reflections", bet Mārcis Vasiļevskis ir līdzautors "Supernova 2018" dziesmai "Who's Counting?", kuru izpildīja Ritvars.

"Enerģija, ko sniedz rokmūzika, tās izpildīšana un rakstīšana, mūs dzen un priekšu jaudīgāk nekā kaķa-sviestmaizes likuma motors! Tā ļauj mums piedzīvot nebijušas sajūtas, ticēt fantastiskiem brīnumiem, un par to arī dziesma – par piedzīvojumu, kurā ikvienu no mums var aizvest mūsu fantāzija, apvienojot reālus pagātnes notikumus ar neiespējamiem faktiem. Veidojas nostalģisks un maģisks kokteilis. Tā ir sajūta, kas liek mums apzināties, cik daudz mēs varam izdarīt savā īsajā laikā, ja darām kaut ko vērtīgu, un cik maz šī laika patiesībā ir," šādi grupa piesaka dziesmu "Awe", kuras autori ir grupas mūziķi, sadarbojoties ar producentu Aleksandru Volku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!