Foto: Lauris Vīksne

Sestdienas, 8. februāra, vakarā notiks Latvijas Televīzijas rīkotā autoru un izpildītāju konkursa "Supernova 2020" izšķirošais fināls, kurā deviņi profesionāļu žūrijas atlasīti izpildītāji sacentīsies par ceļazīmi uz "Eirovīziju". To, kurš no viņiem šogad Latviju pārstāvēs starptautiskajā konkursā, noteiks skatītāji.

Finālu atklās jaunā dziedātāja Seleste. Kā otro uz skatuves redzēsim DRIKSNA, kuram sekos Katrīna Bindere, bet ceturtais būs Edgars Kreilis. Piektais kārtas numurs finālā ticis Katrīnai Dimantai, sestais būs Miks Dukurs, savukārt septītā – Nīderlandē dzīvojošā latviete ANNNA. Ar astoto numuru finālā startēs grupa "Bad Habits", savukārt šī gada konkursa finālu noslēgs Samanta Tīna.

Līdz šim konkursa dalībniekus finālā vērtēja gan TV skatītāji, gan žūrija, bet šogad visu noteiks tieši skatītāju balsojums – tikai uz nācijas pleciem būs lēmums par to, kurš maijā pārstāvēs Latviju 65. starptautiskajā "Eirovīzijas" dziesmu konkursā Roterdamā, Nīderlandē.

Atgādinām, ka šogad "Eirovīzijā" piedalīsies 41 dalībvalsts. Jau zināms, ka mūsu pārstāvis startēs otrajā pusfinālā. Pērn Latviju konkursā pārstāvēja grupa "Carousel", taču muzikālajai apvienībai neizdevās kvalificēties finālam.

"Delfi Izklaide" konkursa "Supernova 2020" fināla gaidās piedāvā iepazīties ar visiem deviņiem censoņiem un viņu dziesmām.

Seleste

Foto: Lauris Vīksne

17 gadus vecā Seleste (īstajā vārdā Seleste Solovjova–Vlasova) konkursā "Supernova" piedalās pirmo reizi. Dzimusi un augusi Rīgā, Seleste par sev tuvu un mīļu pilsētu sauc arī Liepāju, no kurienes nāk viņas ģimene.

"Šovā piedalos, lai gūtu pieredzi, parādītu savu mūziku un kļūtu atvērtāka. Man nav svarīga uzvara, un varbūt tāpēc esmu to pelnījusi?". Seleste ir mācījusies mūzikas skolas kora klasē, taču dziedātprasmi galvenokārt apguvusi pašmācības ceļā. Mūzikas skolā mācījusies klavierspēli, savukārt brīvajā laikā šobrīd apgūst ģitārspēli. Jaunajai izpildītājai nav iepriekšējas skatuves pieredzes.

Par savu lielāko līdzšinējo sasniegumu viņa sauc dziesmas "Like Me" sarakstīšanu un iekļūšanu "Supernova 2020" finālā. "Tas ir kaut kas, kam es nebiju gatava – tas vienkārši tā notika!". Selestes iedvesmas mūzika ir "The Queen", Frenks Sinatra, ABBA un Elviss Preslijs, bet Latvijā sirdij vistuvāko mūziku rada grupa "Dzelzs vilks".

No šī gada finālā iekļuvušajām dziesmām Selestes favorīte ir Katrīnas Dimantas dziesma "Heart Beats". "Šī dziesma man patiešām ir pielipusi, un Katrīnas balss ir ļoti spēcīga".

DRIKSNA

Foto: Lauris Vīksne

DRIKSNA jeb Jānis Driksna , kurš pazīstams kā grupas "My Radiant You" solists un dziesmu autors, konkursā "Supernova" piedalās trešo reizi.

Arī iepriekšējās divās reizēs viņa sacerētās dziesmas iekļuvušas finālā, piedaloties kopā ar grupu – "We Will Be Stars" 2016. gadā un "All I Know" 2017. gadā.

"Vēlos uzrakstīt labāko dziesmu un to nodziedāt visai pasaulei. Dziesma "Stay" ir ļoti melodiska, līdzi dziedama un uzrunājoša. Domāju, tā varētu patikt arī cilvēkiem ārpus Latvijas. Jūtos ļoti ērti un pārliecinoši, dziesmu izpildot, tāpēc ir viegli nodot tās šarmu un vēstījumu klausītājiem," saka DRIKSNA.

Jānis Driksna ir beidzis Jelgavas mūzikas vidusskolas vokālo nodaļu un studējis Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas populārās un džeza mūzikas vokālajā nodaļā. Spēlē ģitāru, taču orientējas arī klavierēs, basģitārā un ritma sekcijā. Jāņa profesija ir mūzikas skolotājs, un arī ikdienas pamatnodarbošanās saistīta ar mūziku. Par dzimto pilsētu DRIKSNA sauc Jelgavu, kur dzimis un pavadījis lielāko daļu sava mūža, taču astoņi gadi pagājuši arī Saldū, bet seši nodzīvoti Amsterdamā.

Katrīna Bindere

Foto: Lauris Vīksne

Katrīna Bindere (īstajā vārdā Katrīna Anete Bindere-Čodere) konkursā piedalās otro reizi. 2015. gadā Katrīna uzstājās vienā no "Supernova" pusfināliem, taču finālā neiekļuva.

"Toreiz man kā dziedātājai nebija konkrētu mērķu, nebiju par sevi pārliecināta un savu uzstāšanos it nemaz neizbaudīju. Šobrīd jūtos gana pārliecināta par saviem spēkiem, apzinos savus mērķus, un man ir tā dziesma, par kuru pašai prieks. Vēlos izmantot šo iespēju lietderīgi, lai dalība "Supernova" būtu atspēriena punkts manā dziedātājas karjerā."

Katrīna Bindere ir mācījusies mūzikas vidusskolā un apguvusi dziedāšanu pie dažādiem vokālajiem pedagogiem. Visbiežāk viņa uzstājusies kopā ar Guntaru Raču un grupu "Saldās sejas", bet no muzicēšanas brīvajā laikā šobrīd ir pilna laika mamma.

Dziedātājai patīk gan pasaules topu mūzika, gan filmu mūzika (piemēram, Hansa Cimmera meistardarbi). Dzimusi un augusi Ventspilī, 24 gadus vecā dziedātāja fano par Billijas Ailišas mūziku: "Viņu klausos ļoti bieži, un nav nevienas viņas dziesmas, kas man nepatiktu."

Savukārt no šī gada fināla dziesmām Katrīnai Binderei patīk "Polyester", ko sacerējusi un izpilda ANNNA. "Tā ir mūsdienīga un pie tās gribas dejot!".

Edgars Kreilis

Foto: Lauris Vīksne

Jelgavnieks Edgars Kreilis konkursā piedalās ceturto reizi, ar šī gada dziesmu "Tridymite" finālā iekļūstot trešo reizi. Divos līdzšinējos finālos dziedātājs ieņēmis sesto vietu – pērn ar dziesmu "Cherry Absinthe", bet aizpērn – ar "Younger Days". 2017. gadā Kreiļa dziesma "We Are Angels" finālam nekvalificējās.

Dziedātājs atzīst, ka tieši "Supernova" bija viņa pirmā skatuve, kas ļoti izmainīja dzīvi un pavēra plašākas iespējas muzikālajā pasaulē. "Zinu, ka katrs gads un pārbaudījums man ir bijis varens un neaizmirstams, taču galvenā lieta, kas mani motivē piedalīties, ir iespēja pārstāvēt un pārliecinoši vadīt mūsu valsti "Eirovīzijā"."

Pašmācības ceļā apgūto dziedātprasmi mūziķis pilnveido pie vokālās pedagoģes. Edgars ne tikai dzied, bet arī prot spēlēt ģitāru, trompeti, klavieres un kahonu. Iepriekš piedalījies pašmāju TV šovos "Koru kari" un "X Faktors", Edgars Kreilis šobrīd startē ne tikai "Supernova 2020", bet arī Lietuvas šovā "The Voice". Šajā konkursā viņa mentors ir Donijs Montels (Donny Montell), kurš divreiz pārstāvējis Lietuvu "Eirovīzijā".

Jautāts, kuram "Supernova" finālistam šogad pieder viņa simpātijas , Edgars Kreilis min Katrīnas Dimantas personību, enerģiju, vokālu un dziesmas "Heart Beats" lipīgo piedziedājumu.

Katrīna Dimanta

Foto: Lauris Vīksne

Katrīna Dimanta konkursā "Supernova" piedalās pirmo reizi, taču 2014. gadā viņa pārstāvēja Latviju "Eirovīzijā", dziedot bekvokālu grupā "Aarzemnieki". "Mana motivācija dalībai šovā ir galvenā balva – es vēlos pārstāvēt Latviju starptautiskajā "Eirovīzijas" dziesmu konkursā," viņa saka.

Beigusi Baldones mūzikas skolu kā čelliste, Katrīna ir apguvusi arī klavierspēli, vijoli, ukuleli, akordeonu, mandolīnu, stabuli un citus mūzikas instrumentus. Dziedājusi vairākos ansambļos un korī, dziedātāja turpina izkopt savu galveno instrumentu, balsi, arī pie vokālajiem pedagogiem un dažādās meistarklasēs.

Mūziķe, kas ikdienā strādā arī kā pasākumu un koncertu organizatore, šobrīd mājo galvaspilsētā Rīgā. Aizņemtajā ikdienā Katrīna Dimanta rod laiku paviesoties arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, kur iepriecina mazos pacientus kā Dr. Klauns.

Katrīnas Dimantas pleilistē atradīsiet gan Adeli, Stingu, Džonu Maieru un Džeku Vaitu, gan Lady Gaga un Billiju Ailišu, savukārt no "Supernova 2020" finālā iekļuvušajiem skaņdarbiem viņai patīk "Bad Habits", kā arī Selestes un Mika Dukura dziesmas.

Miks Dukurs

Foto: Lauris Vīksne

Mikam Dukuram šī ir ceturtā "Supernova", taču konkursa finālā mūziķis ir pirmoreiz. Divreiz ticis pusfinālā (ar dziesmu "Paradise" 2016. gadā un "Spiritual Priest" 2017. gadā) un vienu reizi piedalījies atlases kārtā (ar dziesmu "Life" 2018. gadā).

"Konkursā "Supernova" piedalos, jo esmu liels savas zemes patriots un vienmēr esmu sapņojis iznest savas valsts karogu pasaulē. "Eirovīzija ir tā vieta, kur to var izdarīt, turklāt ar to, ko daru."

Balsi Miks Dukurs skolojis vokālajās nodarbībās un jau tīņa gados sācis radīt pats savu mūziku, nodibinājis rokgrupu un koncertējis visā Latvijā. "Kopš pats producēju sevis radīto mūziku, sanāk spēlēt visus instrumentus – viss, ko dzirdat ierakstos, ir manis radīts un iespēlēts," viņš saka.

Dzimis Priekulē, bet lielu daļu dzīves pavadījis Raiskumā un Rīgā, Miks vēl nekad nav uzstājies ārpus Latvijas. Viena no svarīgākajām autoritātēm mūziķa dzīvē ir viņa tēvs, kurš savulaik spēlējis basģitāru dziedātāja Igo pavadošās grupas pamatsastāvā un bieži dalījies savā muzikālajā pieredzē ar dēlu. Mika Dukura favorīte šī gada konkursā bija Madara, kuras dziesma "Māras zeme" finālā nav iekļuvusi.

ANNNA

Foto: Lauris Vīksne

25 gadu vecā dziedātāja ANNNA (īstajā vārdā Anna Madara Pērkone) konkursā "Supernova" debitē ar dziesmu "Polyester", kas stāsta par ātrās modes postošo ietekmi uz vidi. ""Supernova" ir platforma, kur parādīt, kas es esmu, kāda ir mana mūzika un kādu ziņu es gribētu nodot citiem," stāsta mūziķe.

ANNNA nāk no Saulkrastiem, taču kopš 17 gadu vecuma dzīvo Nīderlandē, kur strādājusi kā mūzikas producente reklāmas un filmu mūzikas aģentūrā, kopā ar grupu piedalījusies dziesmu konkursos un uzstājusies koncertos. Pērn Latvijā ANNNA Siguldas pilsdrupās iesildīja populāro amerikāņu dziedātāju LP.

Par savu līdzšinējo lielāko sasniegumu mūzikā ANNNA sauc uzvaru konkursā "Amsterdam Dance Event", kas viņai pavēra iespēju īsi pirms "Supernova 2020" fināla Barselonas ierakstu studijā strādāt pie EP albuma kopā ar vairākiem nīderlandiešu dīdžejiem.

Kopš iekļūšanas "Supernova 2020" finālā ANNNA pieredzējusi lielu Nīderlandes mediju uzmanību un ar savu stāstu par dziesmu, kas pretendē pārstāvēt Latviju "Eirovīzijā", pabijusi valsts lielākajos laikrakstos, radio stacijās un nacionālajā televīzijā. Annai pašai patīk klausīties, piemēram, "Radiohead", Semu Smitu, Toro y Moi un Michael Kiwanuka radīto mūziku.

'Bad Habits'

Foto: Lauris Vīksne

Grupā "Bad Habits", kas konkursā "Supernova" piedalās pirmo reizi, muzicē Mārtiņš Balodis, Normans Bārbals, Jānis Līde un Kristaps Grīnbergs.

"Vēlamies parādīt lielākai auditorijai "Bad Habits" mūziku, pierādīt sevi uz lielākas skatuves un gūt pieredzi," dalību konkursā "Supernova 2020" pamato mūziķi. "Ticam, ka mēs lieliski pārstāvētu Latviju uz lielās Eirovīzijas skatuves!".

Par apvienības līdzšinējo lielāko sasniegumu solists Mārtiņš sauc grupas izdoto albumu "Bad Habits" un tā nomināciju šī gada "Zelta Mikrofona" balvai, savukārt Kristaps – dalību Lielbritānijas festivālā "The Great Escape" 2014. gadā.

Puiši nāk no dažādām Latvijas malām – Mārtiņš no Liepājas, Kristaps un Jānis uzauguši Rīgā, savukārt Normana dzimtā vieta ir Biksēre Madonas novadā.

Runājot par citiem finālistiem, "Bad Habits" dalībniekiem patīk Selestes drosme, kā arī "bīts un kičīgums" ANNNA dziesmā. "Ļoti laba mūsdienu popdziesma ar lipīgu piedziedājumu," atzīst mūziķi. Katrīnas Dimantas "Heart Beats" ir jautra un pacilājoša dziesma, bet pati izpildītāja –brīnišķīga, dzirkstoša personība ar fantastiski spēcīgu balsi, norāda Jānis.

Samanta Tīna

Foto: Lauris Vīksne

30 gadus vecā Samanta Tīna (īstajā vārdā Samanta Poļakova) uz skatuves ir teju desmit gadus, un šis būs viņas piektais mēģinājums nokļūt "Eirovīzijā".

Samanta divreiz bijusi ļoti tuvu uzvarai Latvijas nacionālajā atlasē, ieņemot otro vietu konkursos "Eirodziesma 2012" un "Dziesma 2013", kā arī palikusi trešā konkursa "Dziesma 2014" superfinālā. Pērn "Supernova 2019" finālā Samanta Tīna bija septītā, savukārt 2016. gadā pēc uzstāšanās pusfinālā atteicās no tālākas dalības konkursā.

""Supernova" ir vienīgais konkurss Latvijā, kas mūsu mūziķiem piedāvā starptautisku platformu un iespēju būt pamanītiem Eiropas līmenī. Esmu gatava uzvarēt – manai dziesmai ir jauda un spēcīgs vēstījums," savu apņēmību pauž dziedātāja.

12 gadus dziedājusi bērnu vokālajā ansamblī, Samanta Tīna dziedātprasmi apguvusi Lielbritānijas "Tech Music School" un joprojām mēdz apmeklēt vokālo pedagogu. Vaicāta par savu lielāko līdzšinējo sasniegumu mūzikā, viņa atjoko – nesajukt prātā un uzvarēt, trīs mēnešus dzīvojot nepārtrauktā TV kameru ielenkumā jauno izpildītāju realitātes šovā "O!Kartes Akadēmija" kopā ar 11 citiem dalībniekiem.

Samanta Tīna ir tukumniece, bet šobrīd dzīvo Mārupē. No pārējiem fināla dalībniekiem viņai patīk dziesma "Polyester", ko izpilda ANNNA.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!