Foto: Lauris Vīksne/LTV
Nedēļas nogalē mums bija tā laime baudīt divus mokpilnus gadus gaidītu notikumu – "Eirovīzijas" nacionālās atlases pusfinālu, kurā tika atlasītas desmit dziesmas šosestdien gaidāmajam finālam. Kuram māksliniekam ir nopietnas izredzes paspēkoties par ceļazīmi uz Itāliju? Kuru finālā varam uzskatīt par tūristu, bet kuru pārstāvi vislabāk novērtētu Eiropa?

Pirmkārt un galvenokārt atgādināšu konkursa noteikumus. Gan "Supernovā", gan "Eirovīzijā" pusi no rezultāta veido skatītāju balsojums, bet otru pusi nosaka īpaši atlasīta žūrija, un katrai no šīm pusēm ir savi vērtēšanas kritēriji. Ja skatītāji vairāk novērtēs lipīgu meldiņu, spožu performanci un personīgās simpātijas, žūrija parasti visaugstāk novērtē izpildījuma kvalitāti, mākslinieka profesionālitāti, turklāt loma ir arī personīgām simpātijām. Labus rezultātus sasniedz tie dalībnieki, kas prot iepatikties abām pusēm, jo, gadījumā, ja dziesma iekaro skatītāju sirdis, bet žūrijas balsojumā ir lejasgalā (vai otrādi), beigās tā joprojām iegūs vidēji labu rezultātu.

Pērn par superzvaigznēm kļuvušie itāļi "Måneskin'" žūrijas balsojumā ierindojās vien ceturtajā vietā, bet skatītāju balsojuma otrās vietas ieguvēji 'Go_A'' no Ukrainas žūrijas punktos palika devītie, summā ierindojoties piektajā vietā. Ideālo balansu starp izpatikšanu žūrijai un skatītājiem jau gadiem ilgi mēģina ''atkost'' lielākie mūzikas producenti visā Eiropā, un šis divu vērtējumu faktors spēlē milzīgu lomu gan prognozējot 'Supernovas'' atlases rezultātus, gan spekulējot par tur redzēto dziesmu izredzēm Eiropā.

Aminatas faktors

Pirms konkursa par galveno favorīti pamatoti tika uzskatīta Aminata, taču pusfinālā viņai objektīvu iemeslu dēļ savu dziesmu nācās izpildīt attālināti. Cerams, ka nākamsestdien viņa varēs piedalīties finālā un tas būtiski ietekmēs visu pārējo izredzes, jo mēs ļoti labi zinām, uz ko Aminata ir spējīga.

Daudzi viņai paredz uzvaru "Supernovā" un, tā kā arī finalā puse teikšanas būs žūrijai, šķiet, ka Aminata jau var krāmēt koferi ceļam uz Turīnu – zemāk par pirmo vietu žūrija viņu diez vai ierindos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!