Prestižais amerikāņu žurnāls Time publicējis kino ekspertu sastādītu sarakstu ar desmit bezjēdzīgi asiņainākajām filmām kino vēsturē – tādām, kuru uzņemšanā asiņaini skati un vardarbības atspoguļošana bijusi ne tik daudz vajadzība, kā pašmērķis.

Saraksta pirmajā vietā ierindojusies Mela Gilbsona režisētā filma The Passion of the Christ (Kristus ciešanas), kurā Jēzus lomas atveidotājs Džeimss Kavizels gandrīz visu ekrāna laiku tiek sists un ir nošķiests ar asinīm. Uzreiz pēc filmas iznākšanas 2004. gadā kritiķi gandrīz vienbalsīgi paziņoja, ka asinis šajā filmā šķiestas pašmērķīgi un režisors ir centies "asaras izsist ar ceļgalu".

Otrajā vietā iekļauta pseidovēsturiskā filma 300, kas vēsta par slaveno Termopilu kauju, kurā 300 spartieši valdnieka Leonīda vadībā ilgstoši turējās pretī persiešu karalim Kserksam. Sākusies kā nopietna vēsturiska filma, jau pēc neilga brīža tā pārvēršas par visai asiņainu un neticamu farsu.

Trešajā vietā ir leģendārā itāļu šausmu filma Cannibal Holocaust (1980), kas uzskatāmi demonstrē, ka nav lielas atšķirības starp rietumu civilizētajiem ļaudīm un barbariskiem džungļu kanibāliem. Kritiķi uzsver, ka filmas morāli būtu iespējams pasniegt arī bez pašmērķīgi sadistiskajām cilvēku ēšanas ainām.

Ceturtajā vietā ierindota Kventina Tarantino diloģija Kill Bill (2003-2004), kurā režisors savā tipiskajā manierē apkopojis austrumniecisko kaujas filmu klišejas un transformējis tās īstas kinomākslas līmenī. Tomēr gan skatītājiem, gan kritiķiem šīs filmas šķiet bezmērķīgi asiņainas, jo režisors ļoti labprāt rāda, kā asins šaltis līst no nocirstiem locekļiem un galvām.

Saraksta piektajā vietā iekļauta režisora Sema Pekinpa 1969. gada slavenā filma The Wild Bunch (Mežonīgā banda), kas veidota kā tipisks vesterns, tomēr atšķirībā no šī žanra romantiskās klasikas ir pārāk nežēlīga.

Vēl bezjēdzīgi asiņaināko filmu pirmajā desmitniekā iekļuvušas filmas I Spit on Your Grave (nevis nupat iznākusī filma, bet tās oriģināls, kas uzņemts 1978. gadā), Eli Rota šausmu filma Hostel (2005), futūristiskais japāņu skolēnu slaktiņš Battle Royale (2000), šausmu filma High Tension (2003), kā arī režisora Stenlija Kubrika versija par Entonija Bērdžesa grāmatu Mehāniskais apelsīns - A Clockwork Orange (1971).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!