Foto: Vida Press

Pirmdien, 22. septembrī, aprit 20 gadi, kopš televizoru ekrānos nonāca pirmā seriāla Friends (Draugi) sērija, un šajā sakarā DELFI Izklaide piedāvā 20 neparastus, smieklīgus un vienkārši interesantus faktus par iemīļotā seriāla desmit sezonām.

1. Iesākumā bijis iecerēts, ka seriālā notikumi grozīsies tikai ap četriem draugiem - par galvenajiem varoņiem vajadzēja kļūt Reičelai, Rosam, Monikai un Džouijam, bet Fēbei un Čendleram bija paredzētas vien otrā plāna lomiņas. Tāpat par galveno mīlas pārīti vajadzēja kļūt Monikai un Džouijam, kurus uzticamākajiem seriāla faniem, šķiet, ir visgrūtāk iedomāties kopā.

2. Pirmās sezonas laikā katrs no galveno lomu atveidotājiem saņēma 22,5 tūkstošus ASV dolāru par sēriju. 1997. gadā viņi sanāca kopā, lai pieprasītu 100 tūkstošus par vienu sēriju, kļūstot par pirmajiem aktieriem TV vēsturē, kuri tā rīkojušies. Seriāla pēdējās divās sezonās katrs par vienu sēriju saņēma vienu miljonu.

3. Seriāla idejas autori Deivids Kreins un Marta Kaufmana, kuri izstrādāt seriāla ideju sāka 1993. gada novembrī, to sākotnēji bija iecerējuši saukt par Insomnia Cafe. Vēlāk to pārdēvēja par Friends Like Us, bet līdz skatītājiem tas nonāca jau ar to nosaukumu, ko mēs visi zinām.

4. Brūss Viliss, kurš epizodiski parādījās Draugu sestajā sezonā, filmējies bez atlīdzības - viņš filmas The Whole Nine Yards uzņemšanas laikā bija saderējis ar Čendlera lomas atveidotāju Metjū Periju, ja filma pirmajā nedēļas nogalē ierindosies pirmajā vietā pēc pārdoto biļešu skaita, viņš Draugos filmēsies par brīvu. Tā arī notika - Vilisa honorārs tika ziedots labdarībai. Starp citu, nelielā lomiņa Draugos Vilisam atnesa Emmy balvu.

5. Čendleru seriāla idejas autori sākumā bija iecerējuši kā geju, bet galu galā skatītāji viņu iepazina kā varoni, kuram vienkārši bija grūtības komunikācijā ar sievietēm. Scenāristi tādu tēlu veidojuši tādēļ, ka Metjū Perijs viņiem atzinies - arī aktieris dzīvē sieviešu klātbūtnē kļūstot neveikls. 

6. Kortēnija Koksa, kura seriālā atveidoja kārtību mīlošo Rosa jaunāko māsu Moniku, patiesībā ir trīs gadus vecāka par Rosa lomas atveidotāju Deividu Švimmeru.

7. Pirms pirmās sērijās parādīšanas galveno lomu atveidotāji devās uz Lasvegasu, lai ieturētu pusdienas viesnīcas un kazino kompleksa Caeser's Palace restorānā. Tā viņi atzīmēja savu pēdējo "anonomitātes mirkli". Vēlāk viņi Cēzara pilī atgriezās, kad tur tika filmētas Rosa un Reičela kāzas.

8. Leģendāro dīvānu, uz kura Central Perk kafejnīcā zvilnēja draugi, dizaineri bija atraduši studijas Warner Bros. pagrabā, bet Monikas dzīvoklī esošais ledusskapis visu laiku bija darbojies - tajā atradies ūdens un citi dzērieni filmēšanas komandas vajadzībām.

9. Visi seši galvenie tēli desmit sezonu laikā paguva savā starpā pabučoties, izņemot Moniku un Fēbi - šo abu varoņu skūpstu skatītājiem nebija lemts ieraudzīt.

10. Seriāla iepazīšanās sērijā Monika ir aizmirsusi vārdu puisim, ar kuru pārgulējusi. Producenti bija nobažījušies, vai tikai šāda vieglprātība skatītājiem patiks un vai viņiem neradīsies negatīvs priekšstats par varoni, tāpēc turpat studijā tika veikta aptauja, lai noskaidrotu, vai sēriju nav nepieciešams mainīt. Kā mēs zinām, tas netika izdarīts.

11. Vērīgākie televīzijas skatītāji, iespējams, pamanīja, ka seriāla laikā Monikas dzīvokļa numurs no piektā tika nomainīts uz divdesmito. Scenāristi bija attapušies, ka augšējos stāvos piektais dzīvokļa numurs gluži vienkārši nav iespējams. Šī iemesla dēļ no 4. uz 19. arī tika nomainīts Čendlera dzīvokļa numurs.

12. Fēbe kā surogātmāte sava brāļa trīnīšus neiznēsāja tikai scenāristu iegribas dēļ - lomas atveidotāja Liza Kudrova patiešām bija stāvoklī, un 1998. gada maijā viņa laida pasaulē dēlu Džulianu.

13. Kortēnijai Koksai un viņas vīram Deividam Ārketem gluži tāpat kā Koksas varonei Monikai un Čendleram bija grūtības ar bērniņa ieņemšanu. Ainā, kurā Reičela laiž pasaulē meitiņu Emmu, Koksa filmējusies uzreiz pēc piedzīvotā spontānā aborta.

Pēdējā sezonā Koksa gaidīja meitiņu, bet, tā kā iepriekš seriālā bija paziņots, ka Monikai un Čendleram nevar būt bērnu, viņas grūtniecība visiem iespējamajiem līdzekļiem tika slēpta.

14. Iespējams, vērīgākie skatītāji atceras, ka ap Monika dzīvokļa durvju actiņu ir rāmis. Iesākumā tur atradies spogulis, bet kāds neveikls filmēšanas komandas loceklis to sasitis un producenti nolēmuši - arī šādi izskatās gana labi.

15. Džouijs seriālā tēloja telekompānijas NBC ziepju operas Days of Our Lives "viltus" versijā, bet reālajā dzīvē šajā seriālā tēloja Dženiferas Anistones tēvs.

16. Galveno varoņu iecienītajā kafejnīcā strādājošajam Ginteram nebija vārds līdz par otrās sezonas vidum. To, cik nenozīmīga iesākumā bija iecerēta šī loma, apliecina arī fakts, ka Gintera atveidotājs lomu dabūja tikai tāpēc, ka zināja, kā apieties ar kafijas automātu. Pirmo reizi Ginters ierunājā 33. sērijā, kad viņam bija uzticēts pateikt vienu vārdu - "yeah".

17. Iespējams, Fēbe nebūtu kļuvusi par kaitinošāko seriāla varoni, ja aicinājumu spēlēt ekstravaganto meiteni būtu pieņēmusi Elena Dedženeresa, kura tagad kļuvusi par vienu no populārākajām TV šovu vadītājām pasaulē.

18. Viena Friends sērija tika filmēta aptuveni piecas stundas, un katru filmēšanu vēroja aptuveni 300 seriāla fanu. Aktieri atzinuši, ka strādāt auditorijas priekšā esot bijis vieglāk, jo tā varēja pārbaudīt, vai joki "darbojas". Tiesa, izšķirošajos momentos skatītāji sūtīti prom, lai mazinātu informācijas noplūdes riskus.

19. Čendlera lomas atveidotājs Metjū Perijs desmit sezonu laikā divas reizes nokļuva ārstniecības iestādēs, lai cīnītos ar savu atkarību no alkohola un narkotikām - pirmo reizi tas notika 1997. gadā, otro - 2001. gadā. Vēlāk aktieris žurnālam People atzinis, ka nekad filmēšanas laikā neesot bijis reibumā, bet dažkārt cietis no smagām paģirām.

20. Seriāla noslēguma epizodi 2004. gada 6. maijā skatījās 52,46 miljoni skatītāju, kas tai ļāva kļūt par ceturto populārāko seriāla izskaņu ASV televīzijas vēsturē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!