Foto: F64

Janvāra vidū uz lielajiem ekrāniem nonāca kompānijas LNT direktora Andreja Ēķa (attēlā) producētā filma Rūdolfa mantojums, bet šobrīd Ēķis kopā ar savu ilggadējo kompanjonu Aigaru Graubu uzsācis darbu pie jaunas filmas veidošanas.

Ar režisora Jāņa Streiča veidotās filmas Rūdolfa mantojums panākumiem un skatītāju interesi par šo darbu Ēķis ir apmierināts. "Nacionālā koda veidotājs Jānis Streičs ir vēlreiz apliecinājis savu meistarību! Par to liecina tas, ka filma pusotra mēneša laikā, kopš tā parādījās uz kino ekrāniem, sasniedza 100 000 lielu skatītāju skaitu. Un es ticu - ja nebūtu krīze, gada laikā Rūdolfa mantojums noteikti spētu sasniegt arī Rīgas sargu skatītāju skaitu," sarunā ar izklaides portālu Mango stāsta producents.

2000. gadā tapa filma Ēķa producētā un Graubas režisētā filma Baiga vasara, kas ir bijusi viena no komerciāli veiksmīgākajām pēc Latvijas neatkarības atgūšanas veidotajām filmām. Arī tagad, desmit gadus pēc filmas tapšanas, filmas producents uz tolaik paveikto skatās ar gandarījumu.

"No manas puses, kā filmas producenta vienīgais, ko varējām labāk, bija lielāka budžeta piesaiste filmai, lai to varētu izveidot vēl vērienīgāku. Bet galvenais, ka ar šīs filmas palīdzību mēs varējām parādīt to, kā patiesību ražo politika," vērtē Ēķis.

Lai gan Ēķa kontā jau ir vairāki veiksmīgi producēti pašmāju kino veikumi, tomēr ideju un projektu, ko viņš vēlētos realizēt, vēl ir daudz. Šobrīd Ēķis kopā a Graubu uzsācis darbu pie filmas ar nosaukumu European Dream Team 1935, kas būs vēstījums par Latvijas basketbola izlases triumfu pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs 1935. gadā Šveicē, kad mūsu valstsvienība kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem.

"Tas ir sasniegums, kuru nedrīkstam aizmirst, tas ir notikums, no kura iedvesmoties un mācīties. Tie ir cilvēki, kuri ar savu neatlaidību, uzdrīkstēšanos, ticību neiespējamajam paveica lietas, ar kurām mēs varam lepoties vēl tagad," šī notikuma iemūžināšanu kinolentē skaidro filmas veidotājs.

Darbs pie filmas jau ir sācies, un tās veidotāji, pētot arhīvu materiālus, presi un literatūru gan Latvijā, gan Šveicē, ir apzinājuši plašu dokumentālo materiālu par tā laika sportistiem, viņu likteņiem un par pirmo Eiropas čempionātu.

"Mums ir daudz skaistu un interesantu dokumentālu liecību par tā laika notikumiem un cilvēkiem. Mēs vēlamies izstāstīt šo stāstu par uzņēmīgiem un drosmīgiem cilvēkiem, par mazām, bet pašapzinīgām valstīm, kuras veido vēsturi. Stāstu, kura pamats ir nozīmīgi un nepelnīti aizmirsti notikumi mūsu vēsturē, stāstu, kurš iedvesmo būt vienotiem un veiksmīgiem," kārtējā nacionālās pašapziņas veidojošā kinodarba mērķus raksturo Ēķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!