Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šonedēļ publiskajā telpā izskanēja runas, ka ierobežotā finansējuma dēļ apdraudēta Latvijas dalība starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija", kas nākamgad notiks Nīderlandē. Kopš 2015. gada Latvijas pārstāvis tiek izvēlēts Latvijas Televīzijas (LTV) rīkotajā autoru un izpildītāju konkursā "Supernova", un producente Ilze Jansone ceturtdien, 5. septembrī, sociālajos tīklos publiski paziņojusi, ka "runas par projekta "Supernova" nāvi manā pasaulē ir stipri pārspīlētas".

Latvijas Televīzijas (LTV) valdes loceklis Ivars Priede Saeimas Mediju politikas apakškomisijas sēdē šīs nedēļas sākumā paziņoja, ka ierobežotā finansējuma dēļ vēl nav pieņemts lēmums par Latvijas dalību starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija", kas nākamgad notiks Nīderlandē.

Viņš norādīja, ka attiecībā uz dalību "Eirovīzijā" sākotnējā atbilde LTV ir jāsniedz septembra vidū, savukārt ap oktobra sākumu par to jāparaksta dokumenti. Priede pauda cerību, ka līdz tam laikam iezīmēsies lielāka skaidrība par to, kāds būs pieejamais finansējums.

Priede skaidroja, ka dalība "Eirovīzijā" kopā izmaksā 300 000 eiro. Viņš minēja, ka varētu spriest, vai "Eirovīzijas" Latvijas atlasi joprojām rīkot kā šovu, vai arī rīkot to pieklusinātākā formātā.

Savukārt konkursa "Supernova" producente Ilze Jansone savās pārdomās, kas ceturtdien publicētas "Facebook", paudusi cerību un ticību, ka kopā ar partneriem tomēr izdosies realizēt projektu "Supernova 2020".

"Mums tā nav tikai ailīte budžetā, mums tie ir nozares cilvēki: izpildītāji, autori, producenti, skaņu inženieri, dejotāji, horeogrāfi, ierakstu studijas, fotogrāfi un citi ar projektu saistītie, kuri plāno to kā daļu no sava pasaules iekarošanas plāna un kuri atpakaļ nozarē caur kolektīvā pārvaldījuma organizācijām un digitālo distribūciju atnes arī reālu naudu," norādījusi Jansone.

"Mūsu mērķis nekad nav bijis vienkārši būt, bet dot nozarei jēgpilnu atbalstu un platformu attīstībai un pieredzes apmaiņai. Un, nē, mums nav kauns, ka neiekļūstam "Eirovīzijas" finālā, mums ir lepnums, ka "Eirovīzijā" nokļūst dalībnieks, kurš cieņpilni pārstāv valsti. Pārējais jau ir laimes spēle, savukārt starptautiskās delegācijas menedžments nav mūsu kompetence. Diemžēl," tā Jansone.

Atgādinām, ka pēc ilggadējām Latvijas pārstāvju neveiksmēm "Eirovīzijā" tika pieņemts lēmums mainīt nacionālās atlases formātu. 2015. gadā startēja konkurss "Supernova", kura pirmajā sezonā uzvaras laurus plūca dziedātāja Aminata.

Aminatai arī izdevās iekļūt "Eirovīzijas" finālā, kas bija pirmā reize kopš 2008. gada, kad konkursa finālā redzējām Latvijas pārstāvi. Viņa izcīnīja sesto vietu.

Gadu vēlāk "Supernova 2016" triumfēja dziedātājs Justs Sirmais. Arī viņam "Eirovīzijā" izdevās visnotaļ veiksmīgs starts, un Latvijas pārstāvis jau atkal iekļuva finālā. Viņš ieguva 15. vietu.

Savukārt sekojošie trīs gadi jau atkal dēvējami par tukšajiem – nedz grupai "Triānas parks", nedz dziedātājai Laurai Rizzotto, nedz arī apvienībai "Carousel", kas "Eirovīzijā" piedalījās šogad, kvalificēties finālam neizdevās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!