Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā startēja jauns un unikāls pašmāju šovs Īstās latvju saimnieces, kurā par labākās viesu uzņēmējas titulu cīņu uzsāka septiņas saimnieces, ar kurām DELFI Izklaide piedāvā iepazīties nedaudz tuvāk.

Daira Jātniece, Zemgale


Foto: Publicitātes foto

Daira Jātniece ir saimniece no zemnieku saimniecības Vaidelotes. Viņu saimniecībā tiek ne tikai audzēti graudaugi, bet turētas cieņā latviskās tradīcijas, un tieši tādēļ šeit viesiem galdā tiek celti īsti latviešu ēdieni, tādi, ko mūsu senči labprāt baudījuši pirms 100 vai pat 200 gadiem.

Netālu no Vaidelošu saimnieku mājas aug arī divi dižkoki, ar kuriem mājiniekiem ir īpašas attiecības.

Daira Jātniece vēl paspēj pildīt arī Bauskas novada deputāta pienākumus un izaudzinājusi piecus dēlus, kuru vidū ir Mārtiņš Jātnieks - mūziķis, dziesmu autors un šova Saimnieks meklē sievu otrās sezonas dalībnieks.

Edīte Kanberga, Vidzeme


Foto: Publicitātes foto

Edīte ar vīru dzīvo vienā no skaistākajām Latvijas vietām - Amatas krastos. Viņas ģimene nodarbojas ar biohumusa ražošanu, un pašas priekam Edītei ir pavisam neliels viesu nams.

Ikdienā Edīte katru dienu mēro ceļu uz Krimuldas skolu, kur ir 1. klases audzinātāja. Viņai patīk skaistas lietas, un arī ēdiens viesiem tiek pasniegts ļoti skaistos, neparastos un brīžiem pat eksotiskos traukos, bet ēdiena dekori pārspēj jebkādas iztēles robežas.  

Smaida Rubeze, Kurzeme

Foto: Publicitātes foto

Cilvēks-motors - tā divos vārdos var nodēvēt Smaidu, kura paspēj visu. Viņa saimnieko gan viesu namā, gan vada Liepājas dizaina un mākslas vidusskolu, gan vēl paspēj darboties lietišķās mākslas centrā, kur savākusi, iespējams, apjomīgāko latviešu aubju kolekciju.

Smaidai patīk gatavot latviskus, kurzemnieciskus, bet tajā pašā laikā arī modernus ēdienus. Starp citu, viņa ļoti skrupulozi izvēlas produktus, no kuriem gatavot maltītes gan mājiniekiem, gan viesiem.

Pārsla Kupše, Kurzeme


Foto: Publicitātes foto

Viņa saimnieko savās dzimtas mājās, kur kopā dzīvo piecas paaudzes. Pati sevi Pārsla smiedamās sauc par meldermeitiņu, jo viņas vectēvam piederējušas lielākās dzirnavas Kurzemes jūrmalā, kas tagad ir kultūrvēstures piemineklis un pieder Pārslas ģimenei.

Pārsla vēl saimnieko arī divos veikalos un kafejnīcā Liepājā un cep gandrīz pašas garšīgākās bulciņas un kūkas Liepājas pusē.  

Sarmīte Brūvere, Vidzeme


Foto: Publicitātes foto

Sarmīte Brūvere ir no Limbažu puses, un viņai ir liela saimniecība, kuras galvenā vērtība ir vairāk nekā 400 galvu lielais briežu ganāmpulks.

Līdztekus tam Sarmīte paspēj izaudzēt arī zemenes, tomātus un daudz, daudz dažādu citu garšīgu lietu. Viņa vāc arī ārstniecības augus.

Sarmīte ir piemērs tam, kā "mazs cinītis gāž lielu vezumu", jo, ieraugot saimniecības apjomus, grūti noticēt, ka to visu spēj paveikt tik trausla saimniece.

Ilze Briede, Vidzeme

Foto: Publicitātes foto

Pirms desmit gadiem Ilze bija ierēdne un strādāja Rīgā. "Ja man kāds būtu teicis, ka pēc desmit gadiem es naudu pelnīšu ar maizes cepšanu, domātu, ka šis cilvēks sajucis prātā", saka Donu saimniece.

Viņa tagad saimnieko bijušajā Blomes maizes ceptuvē, kas kļuvusi par to vietu pagastā, uz kuru tiek vesti visi ciemiņi. Ilze Briede ir arī divu dēlu mamma un līdztekus maizes cepšanai viņai ir neliels viesu nams. Vēl viņa rūpējas par bērnu ēdināšanu divās Smiltenes novada skolās.  

Sarmīte Stepiņa, Latgale

Foto: Publicitātes foto

Sarmīte laikam ir viena no aktīvākajām Strūžānu pagasta sievām. Viņa ne tikai strādā ar jauniešu projektiem, bet paspēj arī amatierteātri paspēlēt, pabūt gida lomā un saimniecību apkopt.

Sarmīte šobrīd domā par lauku tūrisma attīstīšanu savā saimniecībā. Viņa viesus uzņem īstā latgaliešu stilā ar "šmakouku" un savu "firmas ēdienu"... Kā jau Latgalē, visa viņas ģimene ir saistīta ar katoļu baznīcu. Starp citu, gan darbā, gan ģimenē Sarmīte runā tikai latgaliešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!