Foto: DELFI

Pēc resursu centra sievietēm "Marta" publiskās vēstules par iespējamiem ētikas un tiesību pārkāpumiem pašmāju telekanāla "STV Pirmā!" sociālajā projektā "Caur ērkšķiem uz..." šova dalībnieces jau paudušas neizpratni un sarūgtinājumu par vēstulē lasīto, bet tagad projekta varones vienojušās kopīgā atklātā vēstulē.

Kā "Delfi Izklaidi" informēja "STV Pirmā!" pārstāvji, dalībnieces asi reaģējušas uz resursu centra sievietēm "Marta" publiski paustajiem izteikumiem, kas apšauba sieviešu spriestspēju un diskriminē dalībnieces, norādot uz "sociālās riska grupas" zemo izglītības līmeni, paužot aizdomas, ka viņas nespēj pieņemt adekvātus lēmumus un cieš no psihiska vai garīga rakstura traucējumiem.

"Šādi virspusēji un valsts mērogā publiskoti pieņēmumi aizvainojuši raidījuma dalībnieces, aizskarot viņu pašcieņu – sievietes, kuras bijušas tik drosmīgas, lai atklātu savus dzīvesstāstus un ar savu pieredzi iedvesmotu pārmaiņām arī citus, šobrīd jūtas emocionāli pazemotas," teikts "STV Pirmā!" izplatītajā paziņojumā.

Piedāvājam jums iepazīties ar pilnu dalībnieču vēstules tekstu, bet tā oriģinālu iespējams aplūkot saitē zemāk.

"Pēc centra "Marta" atklātās vēstules publicēšanas mēs "Caur ērkšķiem uz..." dalībnieces, esam nolēmušas uzrakstīt atklātu vēstuli centram "Marta" un izteikt savu sašutumu. Ir nepieņemami, ka oficiāla iestāde, kura nodarbojas ar sieviešu problēmu risināšanu, atļaujas nākt klajā ar "profesionālu" spriedumu, nesazinoties ne ar vienu no "Caur ērkšķiem uz..." dalībnieci, lai kaut vai painteresētos par mūsu spriestspējām un to, ko dalība raidījumā mainījusi mūsu dzīvēs, izdarot tikai sev izdevīgus secinājumus no raidījuma pirmo sēriju fragmentiem, kuras mēs pašas, esot pie skaidras apziņas un bez jebkādu reibinošu vielu ietekmes, devām savas atļaujas publicēt.

Citējot: "Profesionāli ir saprotams, ka raidījuma dalībnieces, kaut juridiski ir pilngadīgas, dažādu iemeslu dēļ nespēj pieņemt adekvātus lēmumus, ko acīmredzami izmanto raidījuma veidotāji, izmantojot neaizsargātas sabiedrības grupas nespēju atbilstoši vērtēt situāciju un iespējamās sekas."

Lai gan mēs piederam pie tā dēvētās "riska grupas", mēs esam pilntiesīgas piedalīties gan vēlēšanās, gan citos valsts pilsoņu oficiālos pasākumos, kā arī sociālajos raidījumos. Un esam tiesīgas brīvi paust savu viedokli, tai skaitā par vidi, kurā dzīvo tā saucamās "riska grupas" sievietes, un tās ētiskajām normām, lai cik tās krasi atšķirtos no elitārā slāņa ierastajām normām.

Saistībā ar šo mēs uzskatām, ka centrs "Marta" nevar atļauties spriest par mūsu lemtspēju tikai tāpēc, ka, iespējams, neatbilstam viņu ideālajiem standartiem. Ar savu rīcību un piedalīšanos šajā TV projektā mēs apzināti vēlējāmies atklāti parādīt, kāda ir reāla situācija un dzīvesveids tā saucamajām "riska grupas" sievietēm, kuras dažādu iemeslu dēļ, tajā skaitā atsevišķu atbildīgo institūciju neizdarības dēļ šajā situācijā ir nonākušas.

Visa raidījuma laikā radīto un ēterā redzamo materiālu esam veidojušas apzināti un atbalstām tā publiskošanu. Mēs esam uzdrīkstējušās publiski parādīt reālo situāciju, lai pievērstu plašākas auditorijas uzmanību šīm būtiskajām problēmām. Uzskatām, ka centrs "Marta" ļaunprātīgi un publiski mūs katru atsevišķi un visas kopā pazemojis, tikai, lai pielāgotu mūs zem kāda sev tīkama likuma punkta, tādējādi pazemojot un aizskarot mūsu pašcieņu ne tikai mūsu bērnu un ģimeņu, bet arī sabiedrības priekšā.

Tāpēc mēs vienbalsīgi pieprasām, lai centra "Marta" vadība publiski atvainotos "Caur ērkšķiem uz..." dalībniecēm visos medijos, kur šī vēstule un mūsu nonicināšana ir izskanējusi, vai arī mēs izskatīsim iespēju vērsties pret centru "Marta" tiesā par atklāti publisku pazemošanu un cilvēktiesību pārkāpšanu, pieprasot morālo kompensāciju."

Raidījuma "Caur ērkšķiem uz..." atklātā un visu dalībnieču parakstītā vēstule aplūkojama zemāk.

Šova "Caur ērkšķiem uz..." dalībnieču atklātā vēstule

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!