Foto: LETA

Pēc vairāku gadu pārtraukuma šī gada februārī atgriezies televīzijā ar raidījumu Intelektuālā apokalipse tā producents un vadītājs Viesturs Dūle (attēlā) ķērās klāt izglītības sistēmas problēmu aktualizēšanai, bet šosezon raidījums ēterā skatāms vairs nebūs.

"Raidījuma tēmas it kā izsmeltas nebija, bet televīzija prasa izklaidi un grib izglītību pasniegt izklaides formā, kas nudien nav vienkāršs uzdevums. Daļu no sākotnēji iecerētā uzdevuma mēs izpildījām - pievērst uzmanību tam, ka mācību procesi un to pārvalde valsts līmenī ir arhaiska kā žigulis ar vecu Ford motoru. Ir izcilas skolas un skolotāji, bet kopumā mēs šļūcam arvien zemāk, salīdzinot kaut vai ar tiem pašiem igauņiem," sarunā ar izklaides portālu Mango stāsta Dūle. 

Šovmenis uzskata, ka televīzijai ir liels spēks, jo tā ietekmē un manipulē ar cilvēkiem. Un līdz ar to esot īpaši svarīgi, kā interesēs tas notiek, kam reāli pieder televīzijas kompānija LNT.

"LNT ir populārs televīzijas kanāls, kuru vada talantīgs producents Andrejs Ēķis un kurš, nenoliedzami, ietekmē Latvijas sabiedrību. Ja tas notiek to cilvēku interesēs, kuri vairāk domā, kā palīdzēt sev nevis sabiedrībai, tad gribu pagaidīt, kamēr šādi laiki Latvijā pāriet. Andrejam Ēķim milzīgs, sirsnīgs paldies par šī izglītības projekta laišanu gaisā, bet es redzu to visu savādāk.

Saprotu Ēķi par viņa politisko skatījumu, bet man nudien tas liekas principiāli svarīgi, ka mēs varam iet uz godīgas sabiedrības pusi. Tas varbūt nebūs vienā dienā, bet tajā virzienā ir jāiet. Ir jāzina, kas stāv aiz stāstnieka, un kas ir stāstnieka motīvs - jo šajā gadījumā viņš manipulē ar savu skatītāju, klausītāju," ir pārliecināts Dūle. 

Par to, vai lēmums neturpināt veidot raidījumu saistāms ar faktu, ka Intelektuālās apokalipses reitingi pavasarī stipri samazinājās, raidījuma veidotājs atbild noliedzoši.

"Iespējams ne tik labi raidījumu veidojām; iespējams, ka svētdienās pulksten 18.00 cilvēkiem pavasarī gribējās būt saulē, nevis pie televizora; iespējams, nostrādāja tas, ka negribējām likt "dzeltenumu" iekšā pārmēru, bet vairāk runāt par konceptiem, kas īsti nav izklaides žanra formāts; varbūt vajadzēja jēdzīgāku raidījuma vadītāju galu galā," paškritisks izrādās pieredzējušais raidījumu vadītājs.

Patlaban Dūle strādā pie Latvijas intelektuālās attīstības centru veidošanas, lai jauniešiem būtu iespēja iegūt tās prasmes, ko tradicionālā, formālā izglītības sistēma nav devusi. Oktobrī būs nākamās Vispusīga intelekta mācības.

"Televīzijā vairs rādīties neplānoju, šobrīd neprasās. Daudz laika aiziet ar Intelektuālās attīstības centru veidošanu," stāsta Dūle. No nākamā gada viņš vēlas atvērt pirmo mācību centru, kas strādātu visu gadu un jauniešiem būtu iespējams iziet viena mēneša mācības.

Tā kā Dūles darbība lielākoties bijusi saistīta ar publisko sfēru, medijiem, izklaidi, sabiedrība pievēršot pastiprinātu uzmanību arī viņa personīgajai dzīvei. Lai gan daudzi populāri ļaudis apmeklē pasākumus kopā ar savām otrajam pusītēm, populārais TV darbonis savas attiecības pamanās slēpt, kaut arī daudzus gadus viņam esot pastāvīga draudzene.

"Mediji varētu palīdzēt sabiedrībai stiprināt tās talantus, ne tikai pelnīt uz cilvēku vājībām. Tamdēļ varētu pajautāt - kāpēc cilvēkiem kaut ko tādu publiskot?  Vai tas kaut kā palīdz sabiedrībai?

Es nesaku, ka klačas vai izklaide informācija ir atslēdzama no pasaules šobrīd, un, ka visiem vajag visu laiku klausīties radio Klasika vai lasīt Hermani Hesi, bet ja vispārējais izglītotības līmenis dramatiski krītas un tam pielāgojas arī mediji, kuru līmenis dažādu ekonomisku iemeslu dēļ arī ir palicis saturiski sazemētāks, vai man šo procesu atbalstīt?" retoriski jautā Dūle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!