Foto: Vida Press
"Kam, pie velna, jānotiek, lai Latvija beidzot atgrieztos "Eirovīzijas" finālā?" – šos vārdus daudzi teica pērn, kad pavērsiens šķita tik ļoti tuvu. Vienkāršā atbilde ir pagalam garlaicīga: Latvijai jātiek starp 10 labākajām savā pusfinālā, lai cik arī spēcīgs tas nebūtu. Garāku un izvērstāku atbildi rakstu zemāk, taču īsā versija ir šāda: cerības ir, un tās ir lielākas nekā dažiem šķiet.

Matemātika ir gaužām vienkārša – lai Latvija tiktu finālā, piecām valstīm no mūsu pusfināla ir jāiztiek bez tikšanas tajā. Un ar to varētu rasties nelielas problēmas.

Ir pavisam skaidrs, ka ar vienu kāju sestdienā atrodas Zviedrija, Somija, Čehija, Izraēla, Serbija, Norvēģija un, manuprāt, Horvātija. Bukmeikeru prognozēs augstu atrodas arī Moldova, Šveice un Portugāle, taču es nesteigtos šos pieskaitīt pie drošiem finālistiem.

Kas, visticamāk, paliks aiz svītras? Īrijai un Azerbaidžānai ir drausmīgas dziesmas un par viņu tikšanu finālā nevar būt ne runas.

Malta šogad uzņēmusies kaitinošā saksofonista lomu un savā uznācienā izmantos pilnīgi visas uz šīs pasaules atrodamās krāsas, kas izskatās, maigi izsakoties, bezgaumīgi. Bēda tāda, ka TV pieslēgums mūsdienās pieejams arī ļaudīm bez jebkādas gaumes.

Visai nepārliecinoši sevi atrāda arī Nīderlande. Lai gan pats Dankans Lorencs ir dziesmas radošajā komandā, tā drīzāk ož pēc skaņdarba, ko ielikt pārsaldināta seriāla nobeigumā. Tātad šīm četrām, plus vēl vienai no bukmeikeru favorītēm, ir jānonāk aiz mūsējiem un sestdienu varēsim gaidīt krietni nepacietīgāk.

Iespējams, lielākā problēma ir tā, ka "Sudden Lights" dziesma daudziem iepatīkas tikai no otrās vai trešās klausīšanās reizes, bet skaidri zināms, ka vismaz 95% TV skatītāju šo dziesmu šovakar dzirdēs pirmo un, iespējams, arī pēdējo reizi.

Labā ziņa ir tā, ka mūsu priekšnesums pavisam noteikti atšķiras no krāsainās ņirboņas un popmūzikas ritmiem, kas dominē citās dziesmās. Un var taču gadīties tā, ka visi pasaules hipsteri, bijušie "emo" kultūras pārstāvji un grupas "Radiohead" fani ieslēdz televizoru un saklausa "Eirovīzijā" kaut ko sev piemērotu.

Vēl lielāka problēma ir tā, ka konkursa rīkotāji sev vien zināmu iemeslu dēļ šogad pusfinālos nav iekļāvusi žūrijas balsojumu, kam mūsu gadījumā vajadzētu nest labu punktu vezumu, bet šoreiz nāksies cerēt uz skatītāju balsīm, ko nebūs viegli sazvejot, sacenšoties ar lipīgākām un atmiņā paliekošākām dziesmām.

Ir arī labas ziņas – līdz šim mēģinājumos un žūrijas koncertā mūsējie izskatījās ļoti pārliecinoši, katrs no 55 priekšnesuma kadriem ir noslīpēts līdz pēdējai niansei un mājasdarbs ir izpildīts teicami. Tagad viss skatītāju rokās.

Palasot komentārus tviterī, "Eirovīzijas" blogos un ekspertu prognozēs, ļoti bieži izskan doma, ka Latvija ir šā gada tumšais zirdziņš, kas kvalificēsies finālam, taču mums jāatceras, ka šie cilvēki neveido pat procentu no milzīgās konkursa vērotāju masas. Bukmeikeri stāsta, ka Latvijai šogad finālu neredzēt, bet atcerēsimies, ko viņi teica pirms gada, sasolot finālu Albānijai un Latvijai, ko nomainīja Šveice, Lietuva un Islande.

Vai Latvija šogad var nonākt Islandes lomā? Pavisam noteikti var, uz to mums arī jācer. Zinu, ka vainot skatītājus par bezgaumību "Eirovīzijā" ir tas pats, kas vainot tiesnesi pēc zaudētas spēles futbolā, taču – goda vārds! – mūsējo dziesma un priekšnesums pēc maniem novērojumiem pārsvarā patīk cilvēkiem, kas šo to ir dzirdējuši par kvalitatīvu popmūziku.

Ko mēs varam darīt lietas labā? Atgādināt saviem draugiem Nīderlandē, Norvēģijā, Īrijā un pārējās mūsu pusfinālā esošajās valstīs, lai nepaguruši balso par ceturto kārtas numuru. Visādi citādi, lai kā arī nebūtu, izbaudām šo popmūzikas olimpiādi ar bagātīgi klātu uzkodu galdu, gardiem dzērieniem, atvērtu tviteri un nepieciešamā kombinācijā sakrustotiem pirkstiem vai citiem veiksmes pieburšanas paņēmieniem.

"Eirovīzijas" tiešraide Latvijas Televīzijā – otrdien plkst. 22:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!