Foto: Publicitātes foto

Lai gan vārda "fuck" un tā atvasinājumu lietošana amerikāņu filmās lielākoties tiek uztverta kā tabu tēma, šī lieguma pārkāpšanā tomēr ir kā salds prieciņš, ko var attaisnot ar mākslas vajadzībām.

Nereti gan lamāties vienkārši nav finansiāli izdevīgi, jo tad filmai tiek piešķirts cits vecuma reitings un līdz ar to zaudēta liela daļa mērķauditorijas.

Pēc Kventina Tarantino jaunā vesterna Django Unchained iznākšanas uz kino ekrāniem kārtējo reizi aktualizējusies lamāšanās tēma kinematogrāfā, jo Tarantino, kā zināms, labprāt savos scenārijos iekļauj sulīgu valodu.

Tiesa, jaunā filma šajā ziņā ne tuvu nestāv līdzās iepriekšējiem Tarantino šedevriem - te līderi ir Reservoir Dogs ar 269 un Pulp Fiction ar 265 "fakiem".

Tā kā visi "faki" tiek rūpīgi uzskaitīti, aprēķināts, ka viennozīmīga rekordiste ar 824 "fakiem" ir režisora Stīva Andersona 2005. gadā uzņemtā dokumentālā filma ar nosaukumu Fuck, kurā tiek analizēta šī vārda lietošana pēdējo gadu popkultūrā.

Savukārt starp mākslas filmām pirmajā vietā ir 2008. gadā uzņemtā Kanādas šausmu komēdija Gutterballs, kurā 96 minūšu laikā vārda "fuck" un tā atvasinājumi tiek pateikti 625 reizes (tātad vidēji 6,51 reizi minūtē).

Otrajā vietā ir Spaika Lī "kāsītis" Summer of Sam ar 435 "fakiem", bet trešajā - izcilā aktiera Garija Oldmena vienīgā režisētā filma Nil by Mouth ar 428 "fakiem". Stabila vērtība šajā topā ir arī vairākas Martina Skorsēzes filmas, kā arī Edija Mērfija agrīnie darbi, jo viņš savu karjeru vispār ir veidojis gandrīz tikai uz lamuvārdiem.

Ja runā par intensitāti ierobežotā laika posmā, tad te rekords pieder Stīvam Mārtinam, kurš filmā Planes, Trains and Automobiles (1987), iznomājot automašīnu, vārdu "fuck" 18 reizes pasaka 40 sekunžu laikā.

Ir jau gan angļu valodā arī citi lamuvārdi, lai gan tie tiek izmantoti ievērojami retāk. Piemēram, Čīčs Marins filmā From Dusk till Dawn vārdu "pussy" vienas minūtes laikā pasaka 27 reizes, bet seriāla Dienvidparks epizodē It Hits the Fan vārds "shit" 23 minūšu laikā tiek lietots 162 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!