Foto: Publicitātes foto
Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas vakarā aizvadīta svinīgā “Latvijas Lepnums” laureātu godināšanas ceremonija, kuras ietvaros apbalvoti cilvēki, kas ar īpašu aizrautību un pašaizliedzību spējuši palīdzēt un iedvesmot. Ceremonija notika 19. reizi, savukārt jau otro gadu pie skatītājiem tā nonāk 18. novembrī, tā iezīmējot balvas saņēmēju devumu valsts stiprināšanā.

Ceremoniju ar dziesmu "Tevis dēļ" atklāja grupa "Prāta vētra" kopā ar Riga Gospel Choir. Pasākumā uzstājās arī "Sound Poets", Raimonds Tiguls un Marija Naumova, Ivo Fomins, Fiņķis, "Sudden Lights" un ZeBrene, kā arī Sandija Dovgāne un Rīgas Doma kora skolas zēnu koris.

Par svinīgo atmosfēru rūpējās ceremonijas vadītāji Edijs Bošs un Arnis Krauze, kuri vakara gaitā caur sirsnīgām sarunām iepazīstināja ar laureātu stāstiem. Ceremonijas sākumā laureātus uzrunāja arī Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, uzsverot, ka Latvija radās, summējoties daudzu cilvēku gribai un drosmei. "Jūs piepildāt cerības un vairojat ticību labajam. Jūs maināt pasauli, parādot, ka arī viens var būt cīnītājs. Jūs stiprināt Latviju šodien un nākotnē," laureātiem pateicās prezidents.

Katru gadu "Latvijas Lepnums" pulcē īstus Latvijas patriotus, kuru labos darbus novērtējuši viņu līdzcilvēki. Lai arī katrs balvas saņēmēja stāsts ir unikāls un neatkārtojams, tos visus vieno labestība un vēlme padarīt Latviju labāku. Laureātiem "Zelta ābeli" pasniedza gan Latvijā atpazīstamas personības, gan arī balvu saņēmējiem svarīgi cilvēki, ar ko krustojušies dzīves ceļi.

"Latvijas Lepnuma" balva tika pasniegta desmit nominācijās:

  • Nominācijā "Mediķis" balvu saņēma Daina Eversone – strādājot par feldšeri, viņa kļuvusi neatņemamu sastāvdaļu Zantes pagasta iedzīvotāju ikdienā. Ar savu gādību, centību, sirsnību un atsaucību iemantojusi cilvēku atzinību. Apbalvojumu saņēma no pazīstamā bērnu reanimatologa Pētera Kļavas.
  • Nominācijā "Cilvēcība un drosme" balvu saņēma Mārtiņš Malzubris un Olafs Libermanis – mikroķirurgi, kas devās palīdzēt ārstēt un operēt karā cietušos brīdī, kad Krievija bombardēja Ukrainas pilsētas. Ārstu pašaizliedzīgā rīcība iedvesmojusi daudzus citus Latvijas iedzīvotājus pievērsties Ukrainas atbalstam un meklēt veidus, kā palīdzēt karā cietušajiem. Apbalvojumu pasniedza Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko, kā arī video sveicienā viņiem pateicās Ukrainas Veselības aprūpes ministrs Viktors Liaško.
  • Nominācija "Dižģimene" balvu saņēma Ārija un Ēriks Brūveri – laiduši pasaulē 15 bērnus – astoņus dēlus un septiņas meitas – starp kuriem ir trīs dvīņu pāri. Pāris joprojām turpina saimniekot pašu izveidotā bioloģiskajā zemnieku saimniecībā "Lankciemi", kur vasaras un brīvdienas mīlestības piepildītā atmosfērā var pavadīt kuplais mazbērnu un mazmazbērnu pulks. Apbalvojumu iedvesmojošajai ģimenei pasniedza Vaira Vīķe-Freiberga.
  • Nominācija "Iedvesmotājs" balvu saņēma Linda Bumbiere – cilvēks, kura par spīti redzes un kustību traucējumiem dzīvo aktīvu un optimisma piepildītu dzīvi. Viņa izstrāvo jaunas idejas, vada projektus un ir teicams līderis jauniešu organizācijā. Aktīvi sporto un kā brīvprātīgā darbojas Latvijas Neredzīgo biedrībā. Viņas pozitīvisms spēj iedvesmot un aizraut citus. Balvu pasniedza viens no Lindas iecienītākajiem mūziķiem Dons.
  • Nominācija "Jaunietis" balvu saņēma Haralds Daniels Vecbaštiks – 16 gadu vecumā ir paspējis palīdzēt daudziem jauniešiem, kuri nonākuši dzīves strupceļā. Savā skolā viņš cīnijās pret mobingu, un ir panācis, ka tur tagad strādā pilnas slodzes psihologi. Pēc savas iniciatīvas sarunājas ar jauniešiem un palīdz tiem, kuri dažādu sarežģījumu dēļ ir gatavi nodarīt sev pāri. Izvēlējies pabeigt skolu neklātienē, jo grib veltīt laiku darbam paliatīvās aprūpes jomā. Balvu pasniedza psihoterapeits Artūrs Miksons.
  • Nominācija "Novadnieks" balvu saņēma Zoja Sīle – lībiešu kultūras darbiniece, lībiešu valodas kopēja un uzturētāja, lībiešu valodas speciāliste un divu lībiešu ābeču autore. Pateicoties Zojas interesei, zināšanām un mīlestībai pret lībiešu valodu, tautastērpu, dziesmu un vārdu, viņa ir spējusi aizraut līdzi neskaitāmus citus interesentus. Balvu saņēma no aktrises Olgas Dreģes.
  • Nominācija "Sirdsdarbs" balvu saņēma Arno Līcis – Latvijas orientēšanās sporta leģenda. Viņa radītās orientēšanās sacensības "Magnēts" pulcē biedrus jau 52 gadus. Viņa ieguldītais darbs kalpojis par pamatu orientēšanās sporta veida attīstībai. Vēl joprojām aizrautīgi piedalās sacensībās. Balvu pasniedza Pasaules čempions orientēšanās sportā un Arno skolnieks Edgars Bertuks.
  • Nominācija "Skolotājs" balvu saņēma Inita Raginska – mūzikas skolotāja, kas strādā trīs skolās – Viduču pamatskolā, Žīguru pamatskolā un Viļakas mūzikas un mākslas skolā. Inita ir arī Viļakas Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcas ērģelniece, draudzes vecākā un arī katahēte. Inita vada un arī pati piedalās ļoti daudzos ansambļos un kapelās. Spējusi aizraut un iedvesmot daudzus. Balvu Initai pasniedza pasaulslavenā akordeoniste Ksenija Sidorova.
  • Nominācija "Vairāk nekā prasa pienākums" balvu saņēma Inna Zlatkovska – Iļģuciema sieviešu cietuma priekšniece, kas cietumā strādā jau 30 gadus. Pildot darba pienākumus, viņa ir ļoti godīga un stingra, bet tajā pašā laikā neaizmirst par labsirdību. Arī ieslodzītās uzslavē viņas darba prasmes, kā arī uzsver, ka ar priekšnieci vienmēr var izrunāties un meklēt ikvienas problēmas risinājumu. To, cik meistarīgi viņa veic savu darbu, pierāda arī tas, ka pieteikumus iesniedza sievietes, kas bijušas ieslodzījumā, un kurām ieslodzījuma laikā Inna kļuva par lielāko atbalstu un padomdevēju. Balvu pasniedza ģenerāle, bijusī ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!