Foto: LETA

Diriģents un raidījuma Mūsdienu Latvijas garša vadītājs Ints Teterovskis (attēlā) pašmāju šovu Koru kari vērtē diezgan skeptiski - viņš uzskata, ka ir nepareizi šova nosaukumu saistīt ar koriem, jo tie drīzāk varētu būt ansambļi.

"Latvijā ir tikai trīs profesionāli kori - Valsts Akadēmiskais koris, Operas koris un Ave Sol. Šiem koristiem maksā naudu par dziedāšanu, viņi pelna algu. Pārējie Latvijas kori ir amatierkori, bet šovā Koru kari, manuprāt, taktiskāk vispār būtu vārdu "koris" aizstāt ar "ansamblis".

Manuprāt, vārds "koris" šeit piesaistīts tikai un vienīgi reklāmas nolūkos. Tas ir mārketinga triks, lai piesaistītu auditoriju. Tā kā šis ir Dziesmu un deju svētku gads, kad cilvēkiem ir pastiprināta interese par kormūziku un dziedāšanu un sabiedrībā tiek par šo tēmu daudz runāts, tikai loģiski, ka arī šovs, saistot sevi ar koriem, gūst papildus auditoriju un piesaista uzmanību.

Jau no pašā sākuma gan es, gan vairāki citi kormeistari pret šādu šova nosaukumu esam iebilduši, taču negājām dižu brēku celt," sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta Teterovskis.

"Šis nosaukums mums, diriģentiem, reizēm ir kā mazs dadzis acī, jo tas maldina skatītājus un cilvēkiem rada nepareizu priekšstatu par to, ko nozīmē dziedāšana korī. Koru būtība ir dzīvesveids, nevis reklāmas kampaņa.

Dziedāšana korī aizņem ļoti daudz laika. Nepieciešams smags darbs, lai sasniegtu labus rezultātus. Jāmēģina vairākas stundas vismaz četras līdz piecas reizes nedēļā. Korī ir jābūt vismaz 16 dalībniekiem, tiesa, šovā šis skaitlis ir ievērots, taču ar to vēl nekas nebeidzas - jāprot izpildīt septiņbalsīgu repertuāru, lai to vispār varētu saukt par kori.

Zinu, ka vairāki pirmo divu šovu "kori" joprojām mēdz koncertēt nepilnos sastāvos. Šeit vēl jo vairāk sabiedrība tiek maldināta par to, kas ir īsts koris. Šajā šovā ir citi uzstādījumi, tādēļ, kā jau teicu, ir netaktiski šos ansambļus saukt par koriem," uzskata Teterovskis.

"Nedaudz skumji, ka Dziesmu un deju svētku gadā tik liela ažiotāža sacelta ap šovu, kura nosaukums maldina cilvēkus. Jāpiebilst, ka repertuārs, kuru šovā izpilda ansambļi, nav saistīts ar kormūziku.

Ārzemēs ļoti populāri ir šādi ansambļi, kuri aranžē populārās dziesmas. Gribētos, lai sabiedriskajos medijos cilvēkus vairāk informē par to, kāds būs Dziesmu un deju svētku repertuārs," noslēgumā saka diriģents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!