Foto: Privātais arhīvs

Par kanāla RīgaTV24 teju vai firmas zīmi kļuvusi simpātiskā Lelde Lietaviete (attēlā). Meitene veido vairākus aktuālākos šī kanāla raidījumus, un kanālā darbojas arī viņas mīļotais vīrietis Aivis Ceriņš. Diskusijas par to, kā uzlabot raidījumus, reizēm notiekot pat nakts vidū guļamistabā.

"To, ka vēlos sevi saistīt ar medijiem zināju jau studiju laikā, taču nebija izpratnes par to, kādā formātā es to vēlētos darīt, tāpēc izmēģināju savas spējas vairākās vietās, kā, piemēram, studentu raidījumā Kivi TV un LTV raidījumā Aizliegtais paņēmiens," sarunā ar DELFI Izklaidi savus karjeras pirmsākumus atceras Lelde.

Viņa filmējusi un montējusi arī sižetus žurnālam Ir un kopā ar kursabiedriem veidojusi raidījumus, kas publicēti portālā Youtube. Kanāls RīgaTV 24 jauno žurnālisti aizrāvis ar savām idejām un mērķiem.

"Redzēju, ka šis ir medijs, kurš ienesīs pārmaiņas ar savu dzīvo saturu un notikumu tūlītējo atspoguļošanu, tieši tāpēc arī pieteicos atlasei, kurā starp daudziem citiem konkurentiem izturēju. Pirmais pārbaudījums bija novadīt 26 minūšu garu tiešraidi. Varat iedomāties kā tas bija, - trīcošām rokām un pārbijušos balsi, toties smaidu sejā un ticību, ka viss izdosies. Tā arī ir noticis, drīz jau būs gads, kopš šeit strādāju," stāsta Lelde.

Šī gada laikā viņa jau kļuvusi par tādu kā kanāla atpazīstamības zīmi - ne vienam vien, izdzirdot kanāla nosaukumu, uzreiz nāk prātā tieši Lelde, kura RīgaTV24 vada vairākus raidījumus. Tiesa, pati Lelde atzīst, ka nejūtas augstāka par kādu no saviem kolēģiem, bet gan redz sevi kā daļu no visa veseluma. Pašlaik viņa piedalās trīs kanāla aktuālo raidījumu veidošanā.

"Producēju un arī vadu raidījumu Tete-a-Tete ar Rīgu, kurā visa satura izveide un arī tā iznešana ir manās rokās. Varētu teikt, ka šis ir mans rūpju un uzmanības kamoliņš, kuru gribas izveidot tiešām kvalitatīvu un baudāmu.

Manā komandā ir ļoti labs operators, ar kuru kopā arī lēnām to visu attīstām, jo viens ir redzēt vīziju un ideju, bet otrs ir mācēt to vizuāli pasniegt, un viņš man to palīdz izdarīt.

Otrs raidījums, kura veidošanā piedalos ir Rīgas stila pavēlnieks, ko vadu kopā ar multimākslinieku Kašeru. Un papildus tam piedalos arī dokumentālo filmu cikla Kas te tik laikmetīgs veidošanā, kurā filmas stāsta par Latvijas māksliniekiem," par saviem aktuālajiem projektiem stāsta Lelde.

Jaunā žurnālistikas cerība apzinās, ka viņas darbs ir publiski labi redzams un novērtējams, tāpēc pieiet tam ar vēl lielāku atbildību. Viņa labprāt uzklausa skatītāju kritiku. "Esmu tikai sava ceļa sākumā un man ir kur augt, tāpēc ļoti augstu vērtēju objektīvu kritiku, jo ja tādas nav, cilvēks ieslīgst nevajadzīgā pašpietiekamībā un viņa radošā attīstība apstājas.

Es vairāk priecājos tad, ja man klāt pienāk cilvēks un godīgi pasaka, kas nav bijis labi un uz ko vajadzētu tiekties, nevis smaidot sejā stāsta cik viss ir lieliski, ja tā nebūt nav," teic Lelde. Šobrīd televīzijā viņa vada gan izklaides raidījumus, gan arī politiskas debates un abos lauciņos jūtoties vienlīdz labi.

"Liekas, ka es vēlētos atrast tajā vidusceļu, teiksim vadīt izklaidējoši izglītojošu raidījumu, tā lai tam ko daru ir pievienotā vērtība. Tieši tādu arī šobrīd cenšos veidot raidījumu Tete-a-Tete ar Rīgu," par saviem plāniem žurnālistikā spriež Lelde. Viņa gan neesot uzstādījusi sev nekādus piecgades mērķus, bet cenšas dzīvot šodienai, katru dienu tiecoties sasniegt kādu mazu mērķīti.

"Manuprāt, žurnālistika ir tāds kā sabiedrības spogulis, kurā mēs varam redzēt savu attēlu. Ieskatoties savā sejā, katrs var koriģēt attēlu un veidot to skaistāku. Ceru, ka arī mans ieguldījums radīs tādu pienesumu," par nākotni spriež raidījumu veidotāja.

Arī Leldes mīļotais puisis Aivis Ceriņš strādā RīgaTV24.  Abiem gan esot katram savi pienākumi, tāpēc darbā īsti nesanāk tikties, taču strādāšana vienā uzņēmumā daudz labāk ļaujot izprast otra darba specifiku un līdz ar to palīdzēt.

"Katru vakaru pirms gulētiešanas mēs aprunājamies un pastāstām viens otram, kā mums ir gājis pa dienu. Reizēm pat ir tā, ka mēs izrunājam kādu lietu, iemiegam un pēkšņi nakts vidū Aivis pieceļas sēdus, modina mani augšā un pilnā balsī paziņo, ka viņam ir priekšlikums kā ko labāk darīt.  Tad tā arī sēžam trijos no rīta un spriežam kā uzlabot savus raidījumus," par ģimenes un darba dzīves apvienošanu stāsta Lelde.

Abiem ir līdzīgas intereses un hobiji, tāpēc Lelde un Aivis viens otru arī ievilkuši žurnālistikā. "Jā, tāds niķis mums ir - visur vienam otru ņemt līdz. Patiesībā jau tas, ko mēs viens otra labā varam izdarīt, ir tikai pastumt nedaudz uz priekšu, un tad jau pašam jācenšas tālāk," smaidot stāsta simpātiskā TV meitene.

Viņa pieļauj, ka nākotnē varētu vadīt raidījumu arī kopā ar savu draugu. "Līdz šim esam vadījuši vairākus pasākumus kopā, bijuši arī vedēji kāzās un pašiem ir sajūta, ka izdodas. Ja mums piedāvās vadīt raidījumu divatā, domāju, ka atbilde būs - jā.

Taču, mēs vienmēr paturam prātā to, ka veicot šādu darbu, galvenais uzdevums nav demonstrēt sevi," uzsver Lelde.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!