Foto: Publicitātes foto

Ja viss notiktu pēc plāna, ap šo laiku būtu noslēdzies telekanāla Rīga TV24 vērienīgais šovs Misija Marss. Taču jau trīs mēnešus jaunie kosmonauti ir brīvībā, un TV projekts grimst aizmirstībā kā neveiksmīgs eksperiments, kurš izgāzies it kā dalībnieku nesagatavotības dēļ.

Projekts, kas tika prezentēts kā pasaules mēroga eksperiments, kuram sekoja pat Amerikā, noslēdzās pusceļā pēc tam, kad skatītāji trīsarpus mēnešus bija vērojuši, kā seši jaunieši vienkārši nīkuļo 80 kubikmetros.

Tā dalībnieki, iznākuši ārpasaulē, secināja, ka krituši par izmēģinājuma trusīšiem neprofesionālai komandai. Jaunieši uzskata, ka šova veidotāji nav respektējuši viņu tiesības, manipulējuši ar viņiem un skatītāju priekšā padarījuši par pilnīgiem nejēgām.

Lai atvērtu sabiedrībai acis un aizstāvētu savu un komandas godu, Misija Marss spilgtākā dalībniece Alīna Krieviņa jeb Hasia nāk klajā ar atklātu stāstu par šova aizkulisēm.

Šova veidotāju pieredzes trūkums

Foto: Publicitātes foto

"Neviens no mums nebija apmierināts ar to, ka šovs ir tik ātri beidzies. Man un Stounei tās bija 107 dienas, puišiem – 113, paredzēto 200 vietā. Saprotam šova veidotājus, viņiem tā bija pirmā realitātes šova pieredze, ja nemaldos," sarunā ar DELFI Izklaidi nopūšas Alīna.

Izejot no šova, viņu pārsteidzis tas, cik maz Misija Marss atspoguļots medijos, turklāt publikācijas tikpat kā nav pieskārušās paša eksperimenta tematikai. "Iekšā bija reāli forši. Bet tas, ko redzēja cilvēki, bija tas, ka mēs guļam un tas ir tipisks stulbs šovs," tā Alīna.

Viņa atklāj, ka dalībnieki jau novembrī, kad negaidīti sākušās izbalsošanas, sapratuši, ka kaut kas nav labi. Jaunieši mēģinājuši runāt ar šova veidotājiem, bet nav uzklausīti.

"Nebija nekādas pretimnākšanas. Sākām saprast, ka viss iet uz galu. Principā šovs izgāzās, jo tā veidotājiem trūka pieredzes. Mēs izturētu," uzskata Hasia. Viņa atklāj, ka dalībniekiem nav trūcis interesantu ideju, taču to realizācijā viņi nav guvuši atbalstu.

Dalībnieku sāpes uztver kā kaprīzi

Foto: Privātais arhīvs

Šova filmēšanas laikā meitene centusies būt godīga un atklāta, un, iespējams, šo īpašību dēļ arī kritusi nežēlastībā.

"Producenti ļoti centās mani par stulbeni pataisīt. Ļoti daudzos gadījumos. Nekādi nenoraidu to, ka arī es ar savu izturēšanos biju vainīga. Bet paskatīsimies no otras puses – nebūtu es, tur būtu klusums," savus konfliktus ar producentiem skaidro Hasia.

Meitene atklāj, ka kašķus radījusi viņas nevēlēšanās būt neziņā par dažādām niansēm, kā arī fakts, ka jauniešiem liegts sazināties ar ģimenēm.

"Rakstīju vēstules ģimenei par to, kā jūtos, bet daļa no tām tā arī netika nosūtītas. Arī radu vēstules citiem dalībniekiem nenonāca rokās, lai gan sākumā tika solītas pat sarunas Skype," netaisnību atceras Hasia. Fiziskās un emocionālās jauniešu sāpes izmantotas manipulatīvos nolūkos.

"Tas ir stāsts par vilšanos cilvēkos. Mani televīzijā parādīja kā histēriķi. Neviens skatītājs pat nenojauš, ka es šovā mocījos tādās sāpēs, ka man vajadzēja ātro palīdzību. Man ilgstoši sānā viss vilka, mežonīgi sāpēja.

Vienu nedēļu es nododu analīzes, nav rezultātu. Nākamajā nedēļā nododu – atkal nav. Pēc tam man pasaka, ka viss kārtībā. Jautāju, kur ir rezultāti – tādu nav.

Problēmu atrisināja, vairākas dienas dodot man dzert pretsāpju līdzekļus, nācās vienkārši ciesties," atceras Hasia, kura nu savu veselību sakārtojusi ar sporta palīdzību.

Neatbilstošs uzturs un gaisa trūkums

Foto: DELFI

"Tur iekšā bija grūti trenēties, jo uzturs bija nepietiekams," atklāj Hasia. Pēc šova viņa devās uz sporta klubu pie treneriem, kuri viņus mācījuši šovā. Viņa uzreiz sapratusi, ka, ja šova veidotāji būtu ieinteresēti, treneri, ņemot vērā pārtikas un gaisa trūkumu, būtu gatavi pamainīt sporta plānu. Taču šāda iniciatīva no šova veidotājiem nav nākusi.

Arī no paredzētā uztura plāna daudzi produkti tā arī nav parādījušies šovmeņu galdā. Nu Alīna sporto ar prieku, bet stilizētajā kosmosa kuģī tas ne vienmēr izdevies.

"Tādā mazā telpā bija grūti ar visu atdevi sportot. Mums visiem ik pa laikam nāca reiboņi un krita ausis ciet," atceras Hasia, kura nu turpina vingrot pie visiem treneriem Pāvela Fjodorova, Jutas Ivanovas, Danutes Tammes un Ulda Borska. Treneru piemērs arī viņu pašu iedvesmojis izvēlēties līdzīgu nākotnes profesiju.

Manipulācijas ar izdomātām mīlas intrigām

Foto: Privātais arhīvs

Izgājusi ārā, Hasia bijusi ļoti satraukta par to, kā šovā redzēto uztver viņas tuvinieki. Vecāki uzreiz nomierinājuši meiteni, paziņojot, ka lepojas ar atvases uzņēmību.

Nu jau ar smaidu Alīna atskatās uz šova veidotāju izplatītajām ziņām, ka Hasiu ārā gaida puisis, kamēr viņa TV spēles ietvaros nodarbojas ar seksu ar citu.

"Biju šokēta un vīlusies par maldināšanu un raidījuma sagraizīšanu. Puiša man nebija, un seksa man tur arī nebija. Ko nu vairs – neiešu neko pierādīt. Un ja arī būtu bijis. Ir 21. gadsimts, piedod, atvaino, sekss – tā ir pilnīgi normāla lieta, ja arī viņš tur būtu bijis – cilvēki to pieņem.

Man pat mamma teica – nesatraucies, tas ir štrunts. Tas ir normāli, pilngadīgi cilvēki," tā Hasia, atzīstot, ka vienīgi izjūt rūgtumu par to, ka TV ļaudis ar viņu tik nesmuki manipulējuši. "Būtu es patiešām tāda, kādu mani pataisīja ekrānā, izejot no šova, es nojūgtos.

Tas, ko varu pateikt, esmu normāla. Protams, bija pārdzīvojums, bet viss jau ir atgājis," smaida Hasia.

Pa kluso dušās filmēti jauniešu plikumi

Foto: Privātais arhīvs

Kāda lieta meiteni satraukusi tik ļoti, ka viņa jau šova laikā vērsusies pret televīziju ar iesniegumu. "Mums tika slepeni ielikta dušas telpā kamera, tā telpa bija kā dušas kabīne. Par laimi, mēs to uzreiz pamanījām. Mums tas netika pateikts.

Citi mazgājās brīvi, bet es to nevarēju līdz pat pēdējai dienai. Man pat bija histērija, es tā raudāju, jo nespēju tikt galā ar domu, ka citi skatīsies uz manu kailo ķermeni," atceras kosmonaute.

Pēc misijas noslēguma Hasia vērsusies pie producentiem, pieprasot oficiālu dokumentu, kas apstiprinātu, ka atļauts ievietot filmēšanas kameru tik privātā telpā.

"Man atbildēja, ka to visu drīkst darīt drošības nolūkos. Jā, lai būtu drošības nolūkos," pieņem misijas dalībniece, gan paužot neizpratni par to, kāpēc par šo it kā drošības jautājumu sāka domāt vien tad, kad filmēts vairāk nekā mēnesi.

Šova mīlasstāsts ārpasaulē pagaisis

Foto: Kadrs no video

"Noteikti daudziem interesē, kas galu galā ir ar mani un Marbelu. Nav nekas, jo jau šovā teicām, ka īsti nekas nebūs. Tā saucamā čupošanās izvērtās, jo bija nepieciešams atbalsts un vienkārši sarunu biedrs.

Bet nebijām jau tikai mēs viens otram. Man likās ļoti īpatnēja saikne ar robotiem jeb balstiņām. Atceros, cik Stone kļuva priecīga, kad dzirdēja robotu Mīkliņu. Ro un Marbela pozitīvās emocijas runājot ar robotmeitenēm Robotīti un Citu.

Nav noslēpums, ka arī man bija favorītrobots. Džims bija tas, kurā es visvairāk spēju ieklausīties un gūt kaut kādu uzmundrinājumu sev," atceras Hasia.

Ar otru šova meiteni viņa turpina satikties fitnesa treniņos, ar Marbelu reizēm sarakstās vai sazvanās. Hasia var apstiprināt, ka neviens pēc šova nav salūzis, jaunieši turpina savas ierastās dzīves.

"Mēs neesam ne stulbeņi, ne atpalikuši. Mēs esam cilvēki, kuri izdarīja izvēli doties eksperimentā. Katram ir tiesības uz izvēli, un citiem to nevajadzētu nosodīt," rezumā kosmonaute.

Priecātos par atvainošanos

Foto: Privātais arhīvs

Caur dalību eksperimentā Hasia iepazinusi sevi, sapratusi, cik ļoti mīl un ciena savu ģimeni un izlēmusi savu nākotni saistīt ar sportu.

Meitene šovā ieguvusi arī noderīgas zināšanas, piemēram, prasmes sazināties kurlmēmo valodā, Morzes kodu, Braila rakstu.

Hasia uz šova veidotājiem netur ļaunu prātu un tiesāties netaisās. "Vienkārši gribētos, lai šova veidotāji mums atvainojas. Tas būtu jauki. Bet kā ir, tā ir.

Saprotu, ka cilvēki dara savu darbu, var kļūdīties. Bet tomēr iesaku viņiem nekad vairs šovus netaisīt," nu jau par notikušo pasmejas Hasia. Viņa saka paldies visiem par iespēju būt šovā, kas tik ļoti mainīja viņas dzīves redzējumu.

"Visam ir savi plusi un mīnusi. Ja būdama šovā es vairāk pievērsu uzmanību cīņai ar vadību, tad tagad skatoties uz to visu pēc šiem visiem ieguvumiem man ir prieks, ka man bija dota šī iespēja.

Misija Marss bija lielisks piedzīvojums. Noteikti liels paldies Paulam Irbinam, no TV24 Zanei, Elīnai, Diānai, Jānim un citiem, kuri, liekas, sirmi būtu palikuši, ja mēs tur būtu vēl ilgāk. Izgāšanās nav pretējā nozīme veiksmei. Tā ir daļa no veiksmes," noslēgumā teic Misija Marss dalībniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!