Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) piektdienas vakarā pavēstījusi, ka šogad konkursā "Eirovīzija" nepiedalīsies neviens Krievijas pārstāvis, raksta "Eirovīzijas" oficiālā ziņu vietne.

Krievija nestartēs šā gada "Eirovīzijā", kas maijā plānots Turīnā, Itālijā. EBU pieņemts lēmums liegt Krievijai dalību saistībā ar Ukrainā realizēto plaša mēroga militāru iebrukumu.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz pasākuma noteikumiem un EBU vērtībām; tā ir apolitiska organizācija.

Paziņojumā medijiem teikts: šāds lēmums ietver bažas par to, ka Krievijas iekļaušana varētu nozīmēt neslavas celšanu "Eirovīzijai". Pirms lēmuma pieņemšanas EBU apspriedusies ar apvienībā esošajām dalībvalstīm.

"Mēs joprojām esam apņēmības pilni aizsargāt konkursa kultūras vērtības, kas veicina starptautisku sapratni, satuvina auditoriju, cildina daudzveidību un ar mūzikas palīdzību vieno Eiropu uz vienas skatuves," pausts paziņojumā.

"Delfi" jau vēstīja, ka Somija šodien uzstādīja ultimātu EBU – ja Krievijai būs ļauts uzstāties "Eirovīzijā", tad Somija šo pasākumu boikotēs. Neļaut Krievijai startēt konkursā lūdza arī Latvijas pārstāvji grupa "Citi zēni".

Vēl dienu iepriekš konkursa rīkotāji izteicās, ka pagaidām neplāno liegt tajā uzstāties arī Krievijas pārstāvjiem, raksturojot "Eirovīziju" kā "nepolitisku kultūras pasākumu, kas apvieno valstis un ar mūziku godina dažādību". Organizācijas paziņojumā bija norādīts, ka saskaņā ar pašreizējiem plāniem Turīnā uz "Eirovīzijas" skatuves kāps gan Ukrainas, gan Krievijas pārstāvji, bet vienlaikus uzsvērts, ka situācija nepārtraukti tiek izvērtēta.

Ukrainas valsts raidsabiedrība "UA:PBC" aicināja EBU apturēt Krievijas dalību organizācijā un aizliegt tās pārstāvju piedalīšanos šā gada konkursā, uzstājot, ka Krievijas raidsabiedrības ir Kremļa rupors, kas palīdz izplatīt politisko propagandu un piedalījušās "sistemātiskā dezinformācijas izplatīšanā" par kaimiņvalsti.

66.Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Turīnā, jo pērn uzvarēja Itālijas rokgrupa "Maneskin".

Ukraina dalībai Eirovīzijas dziesmu konkursā bija izraudzījusies dziedātāju Alīnu Pašu ar dziesmu "Shadows Of Forgotten Ancestors" ("Aizmirsto senču ēnas"), tomēr izskanēja informācija, ka 2015.gadā viņa apmeklējusi Krievijas anektēto Krimas pussalu, ko Ukraina uzskata par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Viņas vietā Ukraina nolēma uz Turīnu sūtīt grupu "Kalush Orchestra".

Krievija savu pārstāvi Eirovīzijas dziesmu konkursā pagaidām nav paziņojusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!