Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien, 19. maijā, starptautiskā Kannu kinofestivāla organizatori par persona non grata atzinuši skandalozo dāņu kinorežisoru Larsu fon Trīru (attēlā) – par šāda lēmumu iemeslu notika režisora atzīšanās, ka viņš ir nacists.

Kā informē ziņu aģentūra Associated Press, šo atzīšanos fon Trīrs izteicis iepriekšējā vakarā preses konferencē pēc viņa jaunākās filmas Melancholia pirmizrādes. Režisors atzinās, ka viņam gan nekas nav pret ebrejiem, tomēr tajā pat laikā viņš "nedaudz simpatizē" Ādolfam Hitleram.

"Ilgu laiku es pats biju ebrejs, un es biju laimīgs būt ebrejs, bet tad es satiku Suzannu Bieru un vairs nebiju tik laimīgs. (Suzanna Biera ir dāņu kinorežisore, kura šogad par savu filmu Labākā pasaulē saņēma "Oskaru" kā labākās ārzemju filmas režisore.)

Taču tad es atklāju, ka patiesībā esmu nacists. Mana ģimene bija vācieši, un tas man arī darīja prieku. Ko es varu teikt? Es saprotu Hitleru, es pat viņam nedaudz simpatizēju. Es nesaku, ka atbalstu Otro Pasaules karu, un es arī neesmu pret ebrejiem. Patiesībā es esmu viņu pusē. Visu ebreju pusē. Tiesa, Izraēla ir īsta suņanagla... Kā lai es pabeidzu šo teikumu? Ok, es esmu nacists."

Protams, vēlāk fon Trīrs centās savus izteikumus interpretēt, skaidrot un mīkstināt, kā arī atteikties no radikālajiem uzskatiem, tomēr franču sabiedrību viņa izteikumi ir šokējuši un aizvainojuši.

Kannu kinofestivāla organizatoru izplatītajā paziņojumā nav precizēts, vai fon Trīra filma Melanholija paliks oficiālajā konkursa programmā, lai gan, iespējams, pret pašu filmu nekādas sankcijas uzsāktas netiks. Tātad teorētiski tā pat var iegūt "Zelta palmas zaru", tomēr pats režisors balvu saņemt vairs nedrīkstēs.

Fon Trīra filmas jau vismaz astoņas reizes tikušas nominētas "Zelta palmas zaram", tomēr Kannu festivāla galveno balvu viņš ieguvis tikai vienreiz - 2000. gadā par filmu Dejotāja tumsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!