Foto: Publicitātes foto

No piektdienas, 1. novembra, Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt četras jaunas ārvalstu filmas, un viena no tām ir biogrāfiskā drāma Piektā vara (The Fifth Estate), kas vēsta par WikiLeaks dibinātāju Džulianu Asanžu.

Filmas pamatā ir patiesi notikumi, un tās stāsts sākas, kad tīmekļa medija WikiLeaks dibinātājs Asanžs un viņa kolēģis Daniels Domšaits-Bergs kopīgi uzsāk priviliģēto un pie varas esošo atmaskošanu.

Par niecīgiem līdzekļiem viņi izveido platformu, kas ļauj tās lietotājiem anonīmi nopludināt konfidenciālu informāciju, kas izgaismo valdību tumšākos noslēpumus un korporatīvos noziegumus. Drīz vien šī vietne publicē vairāk sensacionālu ziņu, nekā pasaules ievērojamākās mediju organizācijas, kopā ņemtas.

Bet, kad Asanžs un Bergs piekļūst lielākajai ASV slepeno diplomātisko dokumentu datubāzei, viņi nonāk konfliktā viens ar otru un saskaras ar mūsu laiku raksturojošo jautājumu - kāda cena brīvā sabiedrībā ir noslēpumu glabāšanai un kāda cena to atmaskošanai?

Filmas Piektā vara oficiālais reklāmas treileris

Filmas režisors ir Bils Kondons - viņa līdzšinējā filmogrāfijā ir gan nopietnas drāmas (Gods and Monsters, Dreamgirls), gan atklāta komercprodukcija (Krēslas sāgas noslēpums).

Galvenajā lomā filmējies angļu aktieris Benedikts Kamberbačs (attēlā), kurš TV skatītājiem pazīstams pēc Šerloka Holmsa lomas, bet pārējās lomās ir skatāma starptautiska aktieru komanda - Daniels Brīls, Deivids Tjūliss, Morics Bleibtro, Lora Linnija, Stenlijs Tuči un citi.

Filmas uzņemšana izmaksājusi 28 miljonus dolāru, un pagaidām, kamēr filma tiek demonstrēta ierobežotā kino nomā, tā atpelnījusi jau četrus miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!