Foto: LETA

Pirmdien, 29. maijā, Latvijas valstsvienības izlases hokejisti atgriezās mājās no Somijas, līdzi vezdami pasaules čempionātā izcīnītās bronzas medaļas. Sportistus fani sagaidīja pie Brīvības pieminekļa, kur bija sapulcējušies ap 30 000 cilvēku. Bija plānots, ka šo sagaidīšanu tiešraidē translēs arī Latvijas Televīzija (LTV), tomēr pie TV ekrāniem palikušie fani drīz vien vīlās – tiešraide pārtrūka. Iemesls – tīkla pārslodze lielā vienuviet sanākušo cilvēku pūļa dēļ. Kāpēc tā notika un ko vajadzēja darīt citādi, portālam "Delfi" skaidroja LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede. Savukārt to, cik izmaksātu pārvietojamās televīzijas stacijas (PTS) izvietošana, viņš neatklāja.

Hokejistu sagaidīšanas dienā LTV Ziņu dienesta atbildīgā redaktore Dagnija Neimane-Vēvere tviterī skaidroja, ja būtu bijusi izmantota PTS, šādu problēmu ar tiešraidi nebūtu, tomēr tas izmaksātu vairāk. Priede portālam "Delfi" par PTS izmaksām neko neatklāja.

Kā norādīja Priede, LTV piektdien kļuva zināms, ka Rīgā pirmdien, 29. maijā, tiek plānots publisks Latvijas hokeja izlases sagaidīšanas pasākums, tādēļ pieņemts lēmums to atspoguļot LTV1 ēterā, portālā LSM un sociālajos tīklos. Paralēli LTV Sporta redakcijas komanda turpināja intensīvu darbu, nodrošinot Latvijas – Kanādas, Latvijas – ASV un fināla spēļu pārraides no Somijas Tamperē, veidojot Hokeja studijas un citu ar Pasaules čempionātu hokejā saistīto saturu.

"Lai īstenotu ieceri pārraidīt tiešraidē ne tikai Latvijas hokeja izlases sagaidīšanu pie Brīvības pieminekļa, bet arī lidostā un pa ceļam uz pilsētas centru, tika nolemts izmantot četras video signāla straumēšanas iekārtas. Vienīgās piemērotās LTV rīcībā esošās PTS izmantošana konkrētajā situācijā nebija iespējama, jo pasākuma tehniskais scenārijs tapa zināms tikai svētdien pusdienlaikā un līdz pirmdienas tiešraidei tehniski nebija pagūstams saskaņot PTS kompleksa – viena 19 metru gara furgona un otra 12 metrus gara palīgfurgona – izvietošanu 100–150 metru attālumā no Brīvības pieminekļa atbilstoši tehniskajām prasībām, kā arī nodrošināt nepieciešamo komunikācijas iekārtu, elektrības, stabila tīkla interneta pieslēguma ierīkošanu un PTS apsardzi, kas uzstādīšanās posmā un visa pasākuma laikā būtu nepieciešama, lai garantētu tehnikas drošību cilvēku pūlī," skaidroja Priede.

Nenoteiktības apstākļos, kad tikai pusnaktī kļuva zināms par valstī izsludināto brīvdienu un līdz ar to iespējamo apmeklētāju skaita pieaugumu norises vietā, LTV mērķis joprojām bija nodrošināt maksimālu mobilitāti – būt klāt un ar mobilo tīklu ierīcēm atspoguļot sabiedrībai visus būtiskos notikumus, viņš uzsvēra. "LTV komanda rēķinājās ar iespējamu signāla aizkavēšanos, bet ne ar pilnīgu mobilo sakaru neesamību stundas garumā, kā rezultātā nebija iespējama ne komandas saziņa, ne signāla pārraidīšana," atklāja Priede.

Tāpat viņš uzsvēra, ka LTV Sporta redakcijai līdz šim bijusi tikai pozitīva pieredze video signāla straumēšanas iekārtu izmantošanā, pārraidot arī pasākumus ar lielu apmeklētāju skaitu, piemēram, Rīgas maratonu, Olimpisko čempionu 3x3 basketbolā sagaidīšanu Rīgā, sporta spēles "Arēnā Rīga".

"Diemžēl šoreiz pilnīga mobilo sakaru zuduma dēļ nespējām nodrošināt vēlamo pārraidīšanas kvalitāti. Apzināmies to un uzņemamies atbildību par rezultātu. Visas LTV komandas vārdā atvainojamies ikvienam skatītājam par vilšanos, kas radās, ieslēdzot Latvijas hokeja valstsvienības sagaidīšanas pasākuma tiešraidi," pauda LTV vadītājs.

LTV ir izvērtējuši savu darbu šīs tiešraides nodrošināšanā – zina, kādi papildu riska faktori jāņem vērā, lai šādas situācijas neatkārtotos. LTV video ierakstos ir fiksējusi hokeja izlases sagaidīšanu, šis vēsturiski nozīmīgais notikums tiks saglabāts arhīva materiālos un ir skatāms "REplay.lv", uzsvēra Priede.


Jau ziņots, ka pirmdien, 29. jūnijā, desmitiem tūkstoši cilvēku pie Brīvības pieminekļa Rīgā sagaidīja Latvijas hokeja izlasi, kas aizvadītajā pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļas.

Teritorija ap pieminekli bija cilvēku pārpildīta, tāpat cilvēku pārpildītas bija apkārtējās ielas un tuvējie laukumi, turklāt hokeja fani turpināja plūst pieminekļa virzienā. Ne pie pieminekļa, ne kanālmalā vietas vairs nebija, tāpēc cilvēki stāvēja apkārtējās ielās. Cilvēku plūsma bija paralizējusi Brīvības laukuma apkārtnes ielas, jau sākot no Centrālās stacijas, Vērmanes dārza un citos virzienos. Arī sabiedriskais transports bija cilvēku pilns.

Vēstīts, ka svētdien Latvijas izlase čempionātu noslēdza ar trešo vietu, spēlē par bronzas medaļām ar 4:3 uzvarot amerikāņus. Latvijai tas ir kļuvis par visu laiku panākumiem bagātāko čempionātu. Iepriekš labākais rezultāts bija trīsreiz izcīnītā septītā vieta.

Latvijas izlase čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem, ar 0:6 piekāpjoties Kanādai un 1:2 - Slovākijai. Pēc tam pirmoreiz čempionātu vēsturē izdevās uzvarēt čehus (4:3 papildlaikā), kā arī ar 2:1 pārspēt Norvēģiju, ar 3:2 - Slovēniju, ar 7:0 - Kazahstānu un papildlaikā ar 4:3 - Šveici. Pēdējā mačā iegūtie punkti ļāva ne tikai iekļūt ceturtdaļfinālā, bet izcīnīt trešo vietu B apakšgrupā.

Latvijas hokejisti ceturtdaļfinālā pārspēja Zviedriju ar 3:1, bet pusfinālā ar 2:4 zaudēja Kanādai.

Par pasaules meistarsacīkšu uzvarētājiem kļuva kanādieši, kuri izšķirošajā mačā ar 5:2 bija pārāki par Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!