Foto: Publicitātes foto

Kamēr asu izjūtu cienītāji jūsmo par to, ka UgunsGrēks atkal lutina ar asiņainiem kadriem un nervus kutinošiem pavērsieniem, daļa tautas nav mierā ar to, ka seriāls, ko bērni nereti bauda vakara pasaciņas vietā, kļuvis tik baiss. DELFI Izklaide saņēma vēstuli no divu bērnu mammas, kura uzskata – asiņainajām sērijām jāpievieno brīdinājums, ka tās nav piemērotas kādai vecuma grupai.

Kā savā vēstulē atklāj Valda, viņa ir divu bērnu mamma, kura tāpat kā liela daļa Latvijas iedzīvotāju vakaros ar bērniem skatās populāro seriālu Uguns Grēks.

"Līdz šim esmu ļāvusi skatīties seriālu arī bērniem, jo uzskatu to par lielisku iespēju visiem kopā vakaros atpūsties, bet bērniem tā arī ir iespēja iepazīt mūsu aktierus un kultūras dzīvi.

Taču pēdējā laikā diemžēl gadījušās nepatīkamas situācijas sakarā ar seriālu, kurā sāk parādīties arvien vairāk ainu, kuras bērniem nevajadzētu redzēt.

Piemēram, nesen bija aina, kur Gatis ved rādīt Kristai it kā pārsteigumu numuriņā. Mēs ar bērniem ar interesi skatāmies un gaidām, kur būs pārsteigums. Aina, kad Gatis atvēra durvis, mūs burtiski šokēja!

Tur bija redzama sieviete, gultā sasieta, ar asiņainu un sakropļotu seju! Mans jaunākais dēls, kuram ir četri gadi, ļoti sabijās un pat sāka raudāt. Saprotu, ka tālākā seriāla gaitā noskaidrojas, ka Magdas spīdzināšana ir iestudēta, bet tas nemaina faktu, ka seriālā, kuru kopīgi skatās ļoti daudzas ģimenes ar bērniem un kuru rāda laikā pirms desmitiem, kad bērni vēl neguļ, parādās kadri, ko bērniem nevar rādīt," savā vēstulē raksta Valda.

Viņa atgādina, ka filmām, kurās redzama vardarbība, parasti ekrānā klāt ir brīdinājuma simboliņš, kā arī norādīts, ka filmas nav ieteicams skatīties bērniem. Turklāt vardarbīgie seriāli tiek rādīti pēc desmitiem vakarā, kad mazuļi jau saldi guļ, kamēr UgunsGrēks tiek pārraidīts laikā, kad pie ekrāniem parasti ir visa ģimene.

"UgunsGrēkam nekādu brīdinājumu klāt nav! To skatās daudzi bērni, un tādas negaidītas ainas var būt traumējošas.

Es saprotu arī seriāla veidotājus. Šādas ainas noteikti ir ļoti izdevīgas, jo spriedze jau piesaista skatītājus. Bet man ir liels lūgums - vai nevar skatītājus kaut kā iepriekš brīdināt, ka konkrētajā sērijā būs redzami nepatīkami skati? Televīzijas ziņās tā dažreiz taču dara.

Varbūt var sērijas sākumā pielikt brīdinājumu vai konkrētai sērijai uzlikt aplīti vai zīmi 16+?" jautā divu bērnu mamma.

Viņa atzīstas, ka ģimenē seriāls ir ļoti iecienīts un pavisam liegt bērniem šo prieku Valda negribētu, taču varētu izlaist konkrētas sērijas, kurā redzami asiņaini kadri. Piemēram, nupat skatītājiem tika celta priekšā aina, kurā vienai no varonēm ar bultu iešauj vēderā.

"Manus bērnus šīs ainas uztrauc, un domāju, ka arī citus. Ja uzliktu brīdinājumu, vecāki zinātu, ka bērniem šī sērija nav vēlama. Bet asu izjūtu fanus šis brīdinājums pat piesaistītu, tāpēc domāju, ka jūs neko nezaudētu," ar izpratni pie seriāla veidotājiem vēršas Valda.

DELFI Izklaide sazinājās ar seriāla veidotājiem, lai noskaidrotu, vai pastāv iespēja realizēt Valdas izteikto ideju un brīdināt skatītājus par sērijām, kurās redzama vardarbība. Seriāla veidotāji iesaka māmiņai gudru rīcības plānu.

"Seriālā UgunsGrēks līdztekus romantikas līnijai jau 14 sezonas bijušas arī kriminālas notis. Uzzināt, kas būs katrā sērijā skatītāji var speciāli šim mērķim gatavotās anotācijās. Lūkosim, lai vienmēr tajās tiktu ietvertas norādes arī par dramatiskiem pavērsieniem, kas varētu satraukt bērnus," sola seriāla veidotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!