Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Starptautisko dziesmu konkursu "Eirovīzija" 2023. gadā rīkos Apvienotā Karaliste, nevis Ukraina, kuras mākslinieki uzvarēja konkursā šogad. Lielbritānijā sākotnēji tika izvēlētas septiņas pilsētas, kurās pasākums varētu notikt, taču nu palikušas divas - Glāzgova un Liverpūle, vēsta raidorganizācija BBC.

Sākotnēji 20 Lielbritānijas pilsētas pieteicās uzņemt lielo "Eirovīziju" un tās viesus, vēlāk atlasē paliekot septiņām. Tagad sacensību pametušas Birmingema, Ņūkāsla, Līdsa, Mančestra un Šefīlda, jo šo pilsētu piedāvājumu izkonkurējušas Liverpūle un Glāzgova. BBC vēsta, ka šīm divām pilsētām ir "visspēcīgākais piedāvājums", taču galējais lēmums tiks pieņemts pēc dažām nedēļām.

Gan Liverpulē, gan Glāzgovā "Eirovīzija" notiktu ietilpīgās arēnās, kas atrodas pie upes, abas ir spējīgas finansiāli piedalīties tik liela pasākuma organizēšanā, abām ir arī spēcīgs kultūras iespēju piedāvājums. Jāpiezīmē, ka britu bukmeikeri visaugstāk novērtējuši Glāzgovas iespējas cienīgi uzņemt un novadīt svarīgāko popmūzikas pasākumu Eiropā.

Glāzgovas arēnā ietilpst vairāk nekā 14 000 skatītāju, turklāt tur filmēta slavenā "Netflix" filma par "Eirovīziju" ar Vilu Farelu galvenajā lomā. 1969. gadā starptautiskajā konkursā uzvarējusi meitene no Glāzgovas, bet 1988. gada "Eirovīzijā" glāzgovietis palika otrajā vietā, piekāpjoties vien Selīnai Dionai. Visi šādi sīkumi ir nozīmīgi cīņā par iespēju rīkot konkursu nākamgad.

Glāzgovas pilsētas dome apgalvo, ka konkurence ir spēcīga, taču Glāzgovai ir liela pieredze globāli nozīmīgu sarīkojumu veidošanā.

Savs piedāvājums ir arī bītlu dzimtenei Liverpūlei. Tā 2008. gadā rīkoja MTV mūzikas balvas pasniegšnas ceremoniju. Liverpūles iedzīvotāja Sonja 1993. gada "Eirovīzijā" ieguva otro vietu, bet dalībnieks Džemini 2003. gadā palika pavisam bez punktiem.

Konkurss noritētu arēnā ar 11 000 ietilpību, tā atrodas blakus konferenču centram, netālu no pilsētas centra un dzelzceļa mezgla. Liverpūles mēre Džoanna Andersone saka: "Nekur neballējas tā kā Liverpūlē! Mūsu cilvēki ir gatavi sarīkot šo ballīti un parādīt Ukrainai, Lielbritānijai un visai Eiropai!"

Lēmums tiks pieņemts dažu nedēļu laikā, BBC apstiprinājis "Eirovīzijas" rīkotājdirektors. Pilsētai, kura sacensībās uzvarēs, nāksies pārcelt vai atcelt citus pasākumus un koncertus, kas tikuši iepriekš ieplānoti konkrētajās arēnās no aprīļa līdz maija vidum.

Jau vēstījām, ka Eiropas Raidorganizāciju apvienība lēmusi, ka konkurss nevar tikt rīkots Ukrainā, kur patlaban notiek karadarbība, lai gan tās pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Stefania" šogad uzvarēja, gūstot visas Eiropas simpātijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!