Reizi desmit gados Britu kinematogrāfa institūts rīko aptauju, lai noskaidrotu pasaules kino vēsturē labākās filmas, kuras izvēlas kino kritiķi un režisori no 70 valstīm, un uz šo brīdi par dižāko filmu kino vēsturē ir atzīta 1958. gadā uzņemtā Alfrēda Hičkoka filma Reibonis (Vertigo).

Kā vēsta aģentūra BBC, šis Hičkoka meistardarbs ar Džeimsu Stjuartu un Kimu Novaku galvenajās lomās no labāko filmu topa pirmās vietas nobīdījis Orsona Velsa 1941. gadā uzņemto filmu Pilsonis Keins (Citizen Kane), kura pusgadsimta garumā kopš 1962. gada bijusi atzīta pat visu laiku izcilāko filmu, taču šogad tā ierindojusies otrajā vietā.

Līderu trijnieku noslēdz japāņu režisora Jasudziro Ozu 1953. gadā uzņemtā filma Tokijas stāsts, kas režisoru balsojumā ierindojusies pirmajā vietā.

Vēl labāko filmu desmitniekā iekļuvušas sekojošas filmas: Spēles noteikumi (Žans Renuārs, 1939), Sunrise: A Song of Two Humans (Fridrihs Vilhelms Mūrnavs, 1927), 2001: A Space Odyssey (Stenlijs Kubriks, 1968), The Searchers (Džons Fords, 1956), Cilvēks ar kinokameru (Dziga Vertovs, 1929), franču filma Žannas d'Arkas kaislības (Karls Teodors Dreijers, 1927) un itāļu Astoņarpus (Federiko Fellini, 1963).

Filmas, kas iekļuvušas tikai režisoru izveidotajā labāko filmu desmitniekā, bet nav iekļautas kopējā topā, ir Kopolas Mūsdienu apokalipse, Skorsēzes Taksists, Tarkovska Spogulis un de Sikas Velosipēdu zagļi. (Jāpiebilst, ka aptaujā piedalījās tādi slaveni režisori kā Skorsēze, Kopola, Tarantino, Maiks Lī, Vudijs Allens un citi.)

Kopumā aptaujā par labākajām filmām piedalījās 846 izcilākie kino kritiķi, akadēmiķi, scenāristi un producenti no visas pasaules, un viņi bija izraudzījušies 2045 filmu nosaukumus (pirms desmit gadiem uz labākās filmas titulu pretendēja tikai 144 filmas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!