Foto: Publicitātes foto/DELFI

Pirmdien, 30. janvārī, noslēdzās Latvijā vadošā ziņu medija "Delfi" un globālā televīzijas kanāla "National Geographic" projekta-balsojuma "Latvijas atklājējs" pirmā kārta, kurā sīvi cīnījās pieci Latvijas garšu atklājēji. Pēc spraigas cīņas uzvaras laurus šajā kategorijā plūca pavārs Renārs Purmalis.

"Latvijas atklājējs" pirmo kārtu – pavārmākslas kategoriju – ir iedvesmojis viens no pasaulē populārākajiem pavāriem Gordons Remzijs un "National Geographic" raidījums "Gordons Remzijs: neatklātās teritorijas". Tajā par uzvaru cīnījās pieci pavāri – konceptpavārs Renārs Purmalis, kurš pierāda, ka ēdiens var kļūt par piedzīvojumu, Latvijas garšu pazinējs, sezonālo meža, pļavu un dārzu produktu atklājējs Ritvars Toms Logins, pavāre-konditore un saldo kārumu noslēpumu atklājēja Liene Zemīte, šefpavārs Lauris Aleksejevs, kurš mūsdienu garšas meklē lokālos produktos, un šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs, kurš ir īstens medījumu gaļas pagatavošanas lietpratējs.

Divas nedēļas lasītājiem bija iespēja balsot par savu favorītu, un kopumā par visiem pirmās kārtas dalībniekiem tika atdotas 7064 balsis, no tām 2763 – par Renāru.

Uzvarot balsojumā, Renāram būs iespēja doties īpašā piedzīvojumā – atklāt interesantas garšas, izzināt kādu vietu, notikumu, personību vai realizēt kādu sen lolotu ideju. Martā viņa un citu Latvijas atklājēju piedzīvojumus video formātā nodosim skatītāju vērtējumam.

Lasītājiem bija iespēja arī iesniegt savus pretendentus "Latvijas atklājējs" titulam. Starp biežāk iesniegtajiem vārdiem bija Mārtiņš Sirmais, Artūrs Arnicāns, Juris Latišenoks, Ernests Hvostovojs, Ivars Mulis-Dzelvītis, Raimonds Zommers un citi, bet neviena pieteikumu skaitam neizdevās sasniegt 15% no kopīgā balsojumu skaita konkrētajā balsojuma kārtā, kas ļautu pievienoties balsojumam.

Arī "Latvijas atklājējs" balsotāji cīnās par balvām, un pēc pirmās kārtas ērtu un mūsdienīgu ceļojumu somu ar "National Geographic" un "Delfi" suvenīriem saņem Svetlana Daukante (svet*************@gmail.com). Ar uzvarētāju par balvas saņemšanu sazināsimies personīgi.

Kas notiek tālāk?

Projekta turpinājumā no 31. janvāra līdz 6. februārim ikviens ir aicināts balsot par savu favorītu "Latvijas atklājējs" otrajā kārtā. Tās iedvesma ir piedzīvojumu meklētājs un mūsdienu dēkainis Bērs Grills, kurš raidījumā "Skrējiens savvaļā ar Bēru Grillu" izaicina cilvēkus izkāpt no savas komforta zonas un ļauties dabas aicinājumam.

Foto: Publicitātes foto/DELFI
Otrajai balsošanas kārtai esam izraudzījušies piecas spilgtas pašmāju personības, kuru zinātkāre un piedzīvojumu gars paver pasauli plašāk. Šajā kategorijā sacentīsies žurnālists ar ģeogrāfa diplomu Dzintris Kolāts, kurš regulāri dodas pārgājienos un ekspedīcijās, azartiskais dīdžejs, mūziķis, ceļotājs un zemessargs Gustavs Terzens, pārgājienu entuziaste Linda Logina-Krūze, kura mežu dēvē par savu rokenrolu, "outdoor" instruktore Agnese Zeltiņa, kura dabu sauc par savu labāko draugu, un Latvijas stāstu un cilvēku atklājēja Māra Sleja, kura mieru rod dabā un tās stihijās.

Jau vēstīts, ka projekta "Latvijas atklājējs" iedvesma ir dažādu "National Geographic" televīzijas raidījumu vadītāji – cilvēki, kuru pieredze, zinātkāre un piedzīvojumu gars paver pasauli plašāk. Balsojums notiks sešās kārtās, meklējot "Latvijas atklājēju" sešās dažādās kategorijās – pavārmākslā, piedzīvojumos, vēsturē, žurnālistikā, izdzīvošanā un zinātnē.

"Delfi" lasītāji tiek aicināti sekot līdzi balsojumam, izvēlēties savu favorītu un piedalīties konkursā – pēc katras balsojuma kārtas izlozē izvēlēsimies vienu laimīgo, kurš iegūs čemodānu ar "National Geographic" un "Delfi" suvenīriem, bet visi reģistrētie balsotāji balsojuma noslēgumā piedalīsies izlozē par galveno balvu "iPhone 14". Seši pasaulē pazīstami atklājēji, 30 mūsu varoņi – balso katru nedēļu un saņem vērtīgas balvas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!