Foto: Kadrs no video
Pirmdien, 28. janvārī, Telavivas Mākslas muzejā tika aizvadīta 64. "Eirovīzijas" dziesmu konkursa izloze, kurā noskaidrojās abu pusfinālu dalībnieki. Tapa zināms, ka Latvijas pārstāvis uz skatuves kāps otrajā pusfiālā, kas norisināsies 16. maijā.

Pirms izlozes Latvija tika ievietota ceturtajā grozā kopā ar Lietuvu, Austrāliju, Poliju, Portugāli un Īriju, lai nodrošinātu mazāku iespēju šīm valstīm nonākt vienā pusfinālā. Tas darīts, balstoties uz vēsturiskajiem balsojuma rezultātiem, lai izvairītos no tā saucamajiem kaimiņvalstu balsojumiem. Piemēram, visas Skandināvijas valstis un Igaunija tika ievietotas otrajā izlozes grozā.

Pirmajā pusfinālā 14. maijā piedalīsies Slovēnija, Igaunija, Baltkrievija, Portugāle, Čehija, Sanmarīno, Melnkalne, Islande, Gruzija, Austrālija, Beļģija, Kipra, Serbija, Somija, Ukraina, Polija, Ungārija, Grieķija.

Kopā ar Latviju otrajā pusfinālā 16. maijā uzstāsies Šveice, Albānija, Zviedrija, Azerbaidžāna, Īrija, Austrija, Moldova, Maķedonija, Norvēģija, Krievija, Nīderlande, Rumānija, Horvātija, Dānija, Armēnija, Lietuva, Malta.

Automātiski savu vietu finālā nodrošinājusi pērnā gada uzvarētāja un šī gada konkursa rīkotāja Izraēla un "lielais piecinieks" – Francija, Spānija, Apvienotā Karaliste, Vācija un Itālija, kurām arī ir tiesības balsot kādā no pusfināliem. Šodienas izlozē noskaidrojās, ka pirmajā pusfinālā balsos Spānija, Francija un Izraēla, bet otrajā pusfinālā balsos Vācija, Itālija un Apvienotā Karaliste.

Kopumā šo izlozi nevarētu saukt par īpaši veiksmīgu, jo esam trāpījuši vienā pusfinālā ar tādām "Eirovīzijas" lielvalstīm kā Zviedrija un Krievija, taču labā ziņa ir tā, ka varam rēķināties ar balsīm no Lietuvas, Apvienotās Karalistes, Īrijas, Norvēģijas, Maltas, kas dažādu iemeslu dēļ mēdz būt dāsnas ar punktiem Latvijas virzienā.

Kā ierasts, precīzu valstu uzstāšanās secību īsi pirms pusfināliem noteiks konkursa producenti, taču pagaidām zināms, ka Latvija uzstāsies otrā pusfināla pirmajā pusē.

Šī ir jau ceturtā reize pēdējo piecu gadu laikā, kad Latvija tiek izlozēta otrajā pusfinālā. 2015. un 2016. gadā otro pusfinālu veiksmīgi pārvarēja Latvijas pārstāvji Aminata un Justs, bet pirms gada otrajā pusfinālā startēja Laura Rizzotto.

Pasākuma laikā Lisabonas vicemērs Duarte Kordeiro nodeva "Eirovīzijas" atslēgas Telavivas mēram Ronam Huldai, tā simboliski nododot konkursa rīkošanas tiesības pērnā gada uzvarētājai Izraēlai.

Latvija savu "Eirovīzijas" dziesmu konkursa pārstāvi izraudzīsies 16. februāra vakarā, kad norisināsies "Supernova 2019" fināls, bet jau sestdien, 2.februārī, notiks konkursa otrais pusfināls.

64. "Eirovīzijas" dziesmu konkursa pusfināli šogad norisināsies 14. un 16. maijā, bet lielais fināls gaidāms 18. maija vakarā. Šogad konkursā piedalās 42 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!