Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Otrdienas, 14. maija, vakarā Telavivā tika aizvadīts 64. "Eirovīzijas" dziesmu konkursa pirmais pusfināls, kas pārsteidza ar vairākiem spožiem priekšnesumiem un arī pāris negaidītiem pavērsieniem. "Delfi" piedāvā ielūkoties vakardienas rezultātos un to analīzē.

Par vakardienas spilgtākajiem priekšnesumiem parūpējās Austrālijas un Islandes pārstāvji, kuri pārliecinoši iesoļoja finālā, lai turpinātu cīņu par uzvaru konkursā.

Ne velti pasākuma producenti tieši šos abus priekšnesumus ielika pirms un pēc TV reklāmas, labi zinot, ka tieši šīs dziesmas paliks skatītājiem atmiņā visvairāk. Austrālijas "raganas un Madonna", kā arī Islandes "sadomazohista sapnis" izpelnījās arī skaļākās atsauksmes no dīvāna ekspertu puses.

Tāpat pārliecinoši finālā iesoļoja Kipra, Grieķija, Čehija un Serbija, kurām jau pirms pusfināla sākuma tika prognozēta puslīdz droša vieta pasākuma finālā. Arī romantiskajam slovēņu pārim neradās problēmas ar priekšnesumu – viņi godam noturēja sev prognozēto ceļazīmi uz sestdienas koncertu. Šajos uznācienos varēja novērot minimālas ķibeles, taču māksliniekiem tagad būs vairākas dienas laika savu šovu noslīpēt līdz nevainojamam līmenim.

Lielākā pārsteiguma autors šajā vakarā noteikti bija turku dziedātājs Serhats, kurš pārstāvēja Sanmarīno. Ja pirms tam vairāki dalībnieki šķībi nodziedāja vien pāris vietās, tad Sanmarīno pārstāvis, šķiet, nodziedāja šķībi pilnīgi visu dziesmu. Varbūt tieši tas uzrunāja skatītāju miljonus visā Eiropā, jo žūrijas balsis šādā veidā dabūt būtu pagrūti. Bukmeikeri pirms pusfināla Sanmarīno pārstāvi ierindoja pirmspēdējā vietā.
Tāpat arī jāatzīmē, ka tikai retais prognozēja baltkrievu dziedātājas Zenas tikšanu lielajā finālā, taču daudziem par lielu pārsteigumu arī viņa veiksmīgi kvalificējās sestdienas uznācienam.
Šķietami nepelnīti finālā iesoļoja arī Igaunijas pārstāvis Viktors Krons, jo pat paviršākajam "Eirovīzijas" vērotājam bija skaidrs, ka Viktors atbildīgajā brīdī dziedāja ar lielām neprecizitātēm. Šajā gadījumā, iespējams, viņam palīdzēja žūrijas balsojums, jo, kā zināms, žūrija savu lēmumu pieņem, balstoties uz ģenerālmēģinājumā redzēto. Iespējams, ka tur viņš nodziedāja precīzāk.
Par lielāko neveiksminieku varam dēvēt Ungārijas pārstāvi Josci Papaju, kurš iepriecināja ar patīkamu uznācienu, un pat Latvijas "Eirovīzijas" fani atzina, ka dziesma ir ļoti tīkama, neskatoties uz to, ka nevar saprast ne vārda. Iespējams, ka viņa balsis "noēda" Gruzijas pārstāvis, kurš vēlāk uzstājās ar visai līdzīgu priekšnesumu.

Arī Beļģijas pārstāvim Eliotam tika prognozēta vieta finālā, taču šajā gadījumā, visticamāk, patraucēja nepārliecinošā uzstāšanās, šķībā dziedāšana un skatītāju simpātiju neiekarošana.

Kolorītais Portugāļu mākslinieks Konans Osīris kopā ar savu dejotāju pārsteidza ar neredzētiem deju soļiem, un, lai gan bukmeikeri īsi pirms rezultātu paziņošanas sprieda, ka vieta finālā viņiem varētu atrasties, portugāļiem sestdienas koncetu nāksies vērot no skatītāju ložas.
Precīzus pirmā un otrā pusfināla rezultātus uzzināsim tikai pēc lielā fināla rezultātu paziņošanas. Tas tiek darīts tāpēc, lai neietekmētu skatītāju viedokli pirms balsošanas lielajā finālā.

Atgādinām, ka pirmajā pusfinālā spēkiem mērojās pārstāvji no Kipras, Melnkalnes, Somijas, Polijas, Slovēnijas, Čehijas, Ungārijas, Baltkrievijas, Serbijas, Beļģijas, Gruzijas, Austrālijas, Islandes, Igaunijas, Portugāles, Grieķijas un Sanmarīno. Pēc tam, kad bija izskanējuši visi priekšnesumi un apkopots skatītāju un žūrijas balsojuma kopvērtējums, tika paziņots, ka finālā iekļūst Grieķija, Baltkrievija, Serbija, Kipra, Igaunija, Čehija, Austrālija, Islande, Sanmarīno un Slovēnija.

"Eirovīzijas" otrais pusfināls gaidāms jau rīt, 16. maijā, un tajā ar piekto kārtas numurus uzstāsies Latvijas pārstāvji grupa "Carousel".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!