Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdienas vakarā Roterdamā norisināsies 65. "Eirovīzijas" dziesmu konkursa otrais pusfināls un tajā ar 15. kārtas numuru startēs Latvijas pārstāve Samanta Tīna.

Mēģināsim saprast, ko varam sagaidīt no rītdienas priekšnesuma un kādas ir Latvijas izredzes paspēkoties par vietu finālā.

Spriežot no redzētā mēģinājumos – Samantas balss skan ļoti labi, un arī priekšnesums ir visai pārdomāts. Lai gan daudzi sprieda, ka Samantai vajadzētu arī uz skatuves izvēlēties tērpu, kurā viņu redzējām uz tirkīzzilā paklāja, mēģinājumos viņa redzama kleitā ar šķēlumu un bez garās bizes. Iespaidīgās skatuves iespējas arī tiek izmantotas, proti, pasākums tiks atklāts ar rotaļīgiem gaismas efektiem un dziesmas kulminācijā uzmirdzēs arī nelieli vizuālie efekti, kas liks Samantai uz pussekundi pazust no skatuves.

Kas ir paveikts, lai priekšnesumam veiktos

Tie vietējie censoņi, kuri nākotnē plāno startēt nacionālajā atlasē vai piedalīties "Eirovīzijā", var ņemt piemēru no Samantas, kā strādāt, lai popularizētu savu priekšnesumu. Ja sekojat Samantai "Instagram" platformā', tad noteikti varat apstiprināt, ka viņa ar savu komandu Roterdamā jūtas kā zivs ūdenī un ne velti uz vietas esošie "Eirovīzijas" analītiķi mūsu pārstāvi sauc par karalieni.

Redzams, ka būtisku pienesumu Latvijas delegācijai un priekšnesumam devis arī Samantai tuvais draugs un viņas skatuves tērpa dizainers Kašers, kurš jūt "Eirovīzijas" drēbi visās šī vārda nozīmēs. Arī video mākslinieks Mārtiņš Dāboliņš ir pielicis savu pirkstu, lai priekšnesuma vizualizācijas aizķertu eiropiešu skatienus, un jāatzīst, ka šis faktors Latvijai nereti klibo un dzirdam pārmetumus par nepietiekamu šī aspekta izmantošanu, tāpēc ceram, ka šogad skatuves iespējas strādās mūsējiem par labu.

Kādas ir "The Moon is Rising" izredzes iekļūt finālā

Patlaban bukmeikeri vietu finālā Latvijai nesaskata un dod tikai 29% iespēju šim scenārijam, taču šīs izredzes ir krietni lielākas nekā Latvijai bija iepriekšējos gados. Tiek spriests, ka veiksmes gadījumā Latvija varētu "nozagt" ceļazīmi Albānijas vai Moldovas pārstāvēm.

Iespējams, par sliktu nāk atrašanās starp diviem pusfināla līderiem – Bulgāriju un Šveici, jo tieši šīs tiek uzskatītas par kandidātiem pat uz triumfu lielajā finālā. Tā kā precīzu dziesmu uzstāšanās secību veido konkursa producenti, varētu domāt, ka Samantas dziesma ir paredzēta kā atslodzes dziesma starp divām favorītēm, taču pēc mēģinājumiem šķiet, ka Samanta ir uzlabojusi savas izredzes izcelties.

Labā ziņa – visu otrā pusfināla valstu žūrijām savi punkti būs jādod 10 valstīm, un tas nozīmē, ka Samantai nav obligāti jāpārspēj visi pārējie, lai iegūtu šos punktus.

Ja raugāmies uz konkursu no līdzjutēja prizmas: parasti vidējais skatītājs balso tikai par vienu mākslinieku un šādā gadījumā fanu simpātijas varētu iekarot kāds popsīgāks vai lipīgāks skaņdarbs. Ceram uz žūrijas labvēlību un, protams, atgādiniet saviem ārzemēs esošajiem draugiem, ka viņu balsis par Samantu tiks novērtētas!

Kā norādījuši apskatnieki, Samantas priekšnesums spēj piesaistīt uzmanību un viņas balss nerada šaubas par atbilstību Eiropas līmenim, taču pati dziesma, par spīti nu jau mums visiem galvā skanošajam "ta-ra-ra-ta-ra-ra-ta-ra-ra-ta" nav pietiekami spēcīga kā skaņdarbs, kas paliktu atmiņā. Atšķirībā no dziesmām, kuras uz skatuves izskanēs pirms un pēc Samantas Tīnas.

Portāls "Delfi" otrā pusfināla laikā piedāvās teksta tiešraidi ar aktuālākajiem konkursa notikumiem, savukārt ceturtdien pulksten 14 "Eirovīzijas" tematu analizēsim raidījumā "Spried ar Delfi". "Eirovīzijas" otrais pusfināls norisināsies ceturtdienas vakarā pulksten 22 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!