Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 19. oktobrī, 60 gadu jubileju atzīmē meksikāņu aktrise Veronika Kastro (attēlā), un, novērtējot šīs kinozvaigznes ieguldījumu "ziepju operu" popularitātes veicināšanā, DELFI Izklaide sniedz nelielu atskatu uz tiem Latīņamerikas seriāliem, kuru demonstrēšanas laikā deviņdesmitajos gados pie televizoru ekrāniem pieplaka neskaitāmas ģimenes arī Latvijā un kuri bija pirmie, kas veidoja noteiktas seriālu skatīšanās tradīcijas.


Pirmais vēstnesis – 'Verdzene Izaura'

Foto: Publicitātes foto

Brazīliešu seriāls Verdzene Izaura, kas kļuva par pirmo PSRS demonstrēto ziepju operu, tika uzņemts jau 1976. un 1977. gadā, taču vajadzēja vairāk nekā desmit gadus, lai tas nonāktu līdz padomju televīzijai - ierēdņi veica pamatīgu izpēti, lai pārliecinātos, vai tas nekaitēs valdošā režīma idejām.

Seriāla demonstrēšana Padomju Savienībā sākās 1988. gada 16. oktobrī, un tas piedzīvoja fenomenālus panākumus, galveno lomu atveidotājus - Luseliju Santušu un Rubenu de Falku - padarot par zvaigznēm ārpus dzimtās Brazīlijas robežām.Šī seriāla varoņu piedzīvojumiem ar neatslābstošu interesi cilvēki sekoja līdzi visā Padomju Savienībā, un ainiņas ar Izauras piedzīvojumiem tika izspēlētas pat bērnudārznieku vidū.

Seriāls, kas Kastro atnesa slavu - 'Bagātie arī raud'

Foto: Publicitātes foto

Arī šis seriāls līdz padomju skatītājiem nonāca krietnu laiku pēc uzņemšanas - filmēšana Meksikā notika jau 1979. gadā, bet mūsu skatītāji to novērtēt varēja tikai 1992. gadā.

Neoficiāla informācija liecina, ka lēmums par Bagātie arī raud demonstrēšanu Padomju Savienībā tika pieņemts gluži praktisku iemeslu dēļ - vajadzējis lētu produktu, ar ko aizpildīt ētera laiku, un neviens pat nav nojautis, ka meksikāņu seriāls kļūs tik populārs.

Valdzinošās un likteņa šaustītās Mariannas lomā iejutās Veronika Kastro, kurai dalība ziepju operā Bagātie arī raud atnesa fenomenālu slavu, kas nav izbalējusi līdz pat mūsdienām.Daudzi spriež, ka tieši Kastro talants un šarms bija tas, kas meksikāņu seriāliem ļāva iekarot arī starptautisko tirgu.

Ne tikai TV, bet arī grāmatās - 'Savvaļas roze'

Foto: Publicitātes foto

Tāpat daudzu televīzijas skatītāju atmiņās palicis 1987. gadā tapušais stāsts Savvaļas roze par nabadzīgo meiteni Rosu no graustu rajona, kurā atkal bija iespējams pārliecināties par Veronikas Kastro talantu, izspēlējot jaunas sievietes ciešanas.Tie, kuriem arī meksikāņu seriālā atspoguļotajiem Savvaļas rozes notikumiem nebija gana, saviem iemīļotajiem varoņiem varēja sekot līdzi arī desmit grāmatu sērijā, kas sniedza ieskatu varoņu dzīvēs 20 gadus pēc seriālā atspoguļotajiem notikumiem.

Šuvēja Viktorija Rufo - 'Vienkārši Marija'

Foto: Publicitātes foto

Šajā 1989. gadā tapušajā meksikāņu seriālā latviešu skatītājs varēja iepazīt citu Latīņamerikas seriālu zvaigzni - Viktoriju Rufo, kurai stāstā par Mariju bija uzticēta galvenā loma un kura arī kļuva par latīņamerikāņu telenoveļu simbolu.

Meksikāņu seriāla sižets bija vienkāršs - kāda jauna sieviete pēc ķibelēm privātajā dzīvē nolemj kļūt par šuvēju, un tas, protams, mainīja visu viņas dzīvi, padarot viņu par pieprasītu modes mākslinieci un turīgu sievieti.

Starp citu, šis seriāls mainīja arī pašas Rufo dzīvi - Vienkārši Marijas uzņemšanas laukumā jaunā aktrise satika savu pirmo vīru Euhenio Derbesu, ar kuru laulībā pasaulē nāca aktrises pirmais bērns.

Pirmā erotiskā pieredze - 'Donna Beiža'

Foto: Publicitātes foto

Seriāls Donna Beiža ar pievilcīgo Maiti Proensu galvenajā lomā tika uzņemts 1986. gadā, bet līdz Latvijas skatītājiem tas atnāca deviņdesmito gadu sākumā, kļūstot par vienu no pirmajās ziepju operām, ko demonstrēja Latvijas Televīzija.

Tas vēstīja par kādu lauku meiteni, kuru kāzu priekšvakarā nolaupa bagātnieks - meitene kļūst par viņa mīļāko, apmaiņā pret katru mīlas prieku reizi saņemot no viņa kādu dārglietu. Kad vīrietis nomirst, bet bijušais līgavainis meiteni vairs pie sevis ņemt nevēlas, viņa atver prieka māju.

Šis Brazīlijā tapušais seriāls daudzu atmiņā palicis kādas spilgtas, erotiskas ainas dēļ - seriāla galvenā varone kaila jāja uz zirga. Tieši šīs un citu pikantu ainiņu dēļ bija vecāki, kuri savām atvasēm šo ziepju operu neļāva skatīties.

Zēns ar ķirzakas seju - 'Ķirzakas smaids'

Šis 1991. gadā tapušais brazīliešu seriāls ar seriālā Donna Beiža iepazīto aktrisi Maiti Proensu galvenajā lomā bija īsts apvērsums ierasto ziepju operu vidū, jo tajā paralēli mīlas intrigām liela loma bija atvēlēta arī medicīniskiem eksperimentiem - jaunas sievietes tika izmantotas kā izmēģinājumu trusīši un apaugļotas no ķirzakām.

Tiesa, šī ziepju opera sabiedrībā guva neviennozīmīgu vērtējumu, un daudzi Latvijā vēl aizvien ar šermuļiem atceras seriāla noslēgumu, kurā tika parādīts eksperimenta rezultātā pasaulē nākušais bērns ar ķirzakas seju.

Vēlākajos gados publicēta statistika gan liecina, ka Ķirzakas smaids, kuru arī rādīja Latvijas Televīzija, deviņdesmitajos gados bijis viens no skatītākajiem seriāliem.

Milzu popularitātes dēļ seriāla nosaukums tika apspēlēts, lai raksturotu dažādas parādības tā laika Latvijas sabiedriskajā dzīvē. Piemēram, savdabīgās fizionomijas dēļ par "ķirzakas smaidu" tautā dēvēja ministru prezidentu Valdi Birkavu, tomēr visvairāk folklorizējās kāda asprāša ideja ar "ķirzakas smaidu" apzīmēt tobrīd ļoti populāro degvīna Magic Crystal marku. Klīda arī baumas, ka, sadzeroties šo šņabi, cilvēka sejā patiešām parādoties ķirzakas smaids.

Miglā tītas beigas – 'Estrelita - netīrā seja'

Foto: Publicitātes foto

1992. gadā Venecuēlā tapušais seriāls Estrelita - netīrā seja Latvijas Televīzijas skatītājiem ļāva iepazīt aktrisi Sonju Smitu, kuru varēja redzēt arī vairākos vēlākajos gados demonstrētajos seriālos.

Šīs telenoveles sižets bija veidots labākajās ziepju operas tradīcijās - bagāts vīrietis un nabadzīga meitene, kura ar nosmulētu seju pārdod avīzes, nejauši satiekas un iemīlas no pirmā acu skatiena.

Protams, viss nav tik vienkārši, jo pret šīm attiecībām iebilst bagātnieka Migela ģimene, un abiem mīlniekiem jāpārdzīvo ne viens vien smags likteņa trieciens.

Tiesa, ne viens vien šo ziepju operu atceras ar vieglu sarūgtinājuma un vilšanās sajūtu - toreiz tā arī netika parādīts seriāla noslēgums, tādējādi neļaujot tūkstošiem skatītāju uzzināt, kāds liktenis Estrelitai bija lemts. (Šī apšaubāmā tradīcija tiek piekopta vēl joprojām.)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!