Foto: AP/Scanpix

10. janvārī tika paziņotas ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijas, un līderos ar 12 nominācijām ir režisora Stīvena Spīlberga biogrāfiskā drāma Lincoln par ASV prezidentu Abrahamu Linkolnu.

Linkolna lomā iejuties slavenais britu aktieris Daniels Dejs-Luiss (attēlā), bet valsts prezidenta atveidošanai ASV kinematogrāfā ir ļoti senas tradīcijas (nemaz nerunājot par to, ka 40. ASV prezidents Ronalds Reigans pats bija visai pazīstams aktieris).

Reālos ASV prezidentus tēlojuši simtiem aktieru, arī daudzi slaveni - Džefs Danielss, Pols Džiamati, Lanss Hendriksens, Toms Berendžers, Džons Voits, Bils Marejs, Garijs Siniss, Toms Seleks, Brūss Grīnvuds, Frenks Langella, Sems Nīls, Kriss Kristofersons, Džons Litgovs, Roberst Divāls, Gregs Kinners un citi.

Savukārt izdomātu ASV prezidentu tēlos iejutušies tādi aktieri kā Harisons Fords, Džeimss Kāns, Ričards Dreifūss, Džeks Lemons, Pīters Sellerss, Billijs Bobs Torntons, Tims Robinss, Leslijs Nilsens, Alans Alda, Viljams Hērts, Kevins Kleins, Dans Ekroids, Džīns Hekmens, Džons Gudmens un citi.

Ir daži aktieri, kuri tēlojuši vairākus prezidentus, piemēram, Džeimss Kromvels ASV prezidents ir bijis trīs filmās (Džordžs Bušs vecākais un divi izdomāti prezidenti).

Ir arī ģimeniskas tradīcijas - prezidentus tēlojuši tēvi un dēli. Piemēram, Martins Šīns un viņa dēls Čārlijs Šīns. Tāpat arī Loids Bridžess un divi viņa dēli Džefs Bridžess un Bo Bridžess.

Prezidentus tēlojuši arī brāļi - piemēram, Deniss Kveids (divreiz, no kurām vienreiz Bilu Klintonu) un viņa brālis Rendijs Kveids (Lindonu Džonsonu un pāris izdomātus prezidentus).

Visveiksmīgākais prezidentu tēlotājs ir slavenais britu aktieris Entonijs Hopkinss - Džons Kvinsijs Adamss viņš bija filmā Amistad un Ričards Niksons - filmā Nixon. Par abām šīm lomām viņš tika nominēts "Oskara" balvai kā gada labākais aktieris.

ASV prezidenta lomās iejutušās arī dažas sievietes (Kristīna Eplgeita, Džīna Deivisa u.c.), kā arī melnādainie (piemēram, Morgans Frīmens, Džeimss Ērls Džonss, Kriss Roks, Džeimijs Fokss).

Iespējams, visvairāk prezidentu - astoņi - vienā filmā būs redzami šogad, kad uz ekrāniem iznāks režisora Lī Danielsa biogrāfiskā drāma The Butler. Ričardu Niksonu tajā tēlo Džons Kjusaks, Dvaitu Eizenhaueru - Robins Viljamss, Ronaldu Reiganu - Alans Rikmens, Džons Kenediju - Džeimss Mārsdens, Lindonu Džonsonu - Līvs Šreibers.

Foto galerijā: desmit pazīstami aktieri, kas iejutušies ASV prezidentu lomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!