Foto: DELFI

Tiesībsargs konstatējis diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu, kad televīzijas tiešraidē šovā Okartes skatuve pieļauti aizskaroši izteicieni par tumšādaino dziedātāju Lingitu Linu Bopulu (attēlā), norādīts Tiesībsarga biroja 2012.gada ziņojumā.

Pagājušā gadā Kanāla 2 tiešraidē šovā Okartes skatuve tika publicēts komentārs: "Lingitai jābrauc prom uz Āfriku un jālasa banāni."

Kā uzsver tiesībsargs, izteicienā ir tiešā veidā pausta nostāja, ka Lingita Latvijā nav vēlama savas izcelsmes dēļ, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto, ka programmās un raidījumos nedrīkst ietvert mudinājumu uz naida kurināšanu vai aicinājumu diskriminēt kādu personu dzimuma, rases vai etniskās izcelsmes dēļ.

Tiesībsargs atgādina, ka diskriminācijas aizliegums ir ietverts Satversmē un diskriminācijas aizliegums attiecas arī uz naidu saturošiem diskriminējošiem izteicieniem.

Tiesībsargs vērsās pie SIA Mūzikas kanāls ar lūgumu sniegt informāciju par komentāra publiskošanu, bet Mūzikas kanāls paudis viedokli, ka komentārā nav rasistiski naidīga satura un komentāra interpretācija esot iespējama visnotaļ plaša, atbilstoši katra indivīda personiskajām vēlmēm ielikt tādu vai citādu nojēgumu minētajos vārdos.

Gramatiski komentārs nesaturot etniska naida kurināšanas aicinājumu vai tiešas norādes uz Lingitas etnisko izcelsmi kā nepieņemamu Latvijas sabiedrībā, apgalvoja SIA Mūzikas kanāls.

SIA Mūzikas kanāls gan norādījis, ka, izprotot situācijas nopietnību, turpmāk skatītāju komentāri pirms to publicēšanas tiks izvērtēti rūpīgāk un jebkuri apšaubāma satura komentāri, kas varētu tikt uztverti kā diskriminējoši, netiks publicēti.

Lingita Lina Bopulu ir latviešu dziedātāja un modele, kura atpazīstamību ieguva pēc dalības televīzijas šovā Okartes skatuve. 2012. gadā pārstāvēja Latviju žurnāla Playboy rīkotajā starptautiskajā modeļu konkursā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!