Foto: Publicitātes foto

Holivudas aktiera Leonardo di Kaprio atveidotais Džeks leģendārajā filmā Titāniks esot varējis izdzīvot, aiztaupot miljoniem sieviešu asaru plūdus - vismaz tā uzskata televīzijas kanāla Discovery raidījuma Mythbusters (Mītu iznīcinātāji) eksperti.

Kā izmēģinājumos pierādījuši raidījuma vadītāji Adams Sevidžs un Džeimijs Heinemans, Keitas Vinsletas varone Rouza, par spīti kritikai, tomēr nebija vainojama Džeka nāvē. Jaunietis patiešām nespētu uzrāpties uz atlūzas, jo divu cilvēku svaru tā neizturētu.

Vienīgā iespēja izdzīvot pat pēc pamatīgas nosalšanas viņam bija, ja viņš spētu izkļūt no ūdens. Tieši šāda šķietami neatrisināma problēma arī izraisa filmas varoņa nāvi.

Tomēr, kā uzskata Mītu iznīcinātāji, abiem jauniešiem bija iespēja izdzīvot, ja vien viņi būtu izrādījuši kaut nedaudz apķērības. Ja Rouza būtu novilkusi savu glābšanas vesti un "palikusi to apakšā" improvizētajai plostam, kas viņai pašai beidzot ļāva izglābties, Džeks būtu varējis uz tā uzrāpties.

Lai šo teoriju pārbaudītu, Mītu iznīcinātāji izveidoja speciālu, iekšēji apsildāmu želatīna manekenu, kura temperatūra atbilda 36,6 grādiem pēc Celsija.

Pēc tam "Džeku" ieģērba slapjās drēbēs, novietoja uz ūdenī ielaista plosta un ieslēdza ūdens atvēsināšanas mehānismu, noregulējot to uz mīnus vienu grādu.

Manekens tika "izglābts" pēc 45 minūtēm, kas bija tieši tik ilgi, cik saskaņā ar vēsturiskiem dokumentiem tika meklēti Titānika avārijā izdzīvojušie pasažieri. Pēc filmas scenārija, tieši Rouza bija viena no pēdējām izglābtajām pasažierēm, precizē izdevums The Daily Mail.

Eksperiments pierādīja, ka izglābšanas brīdī jaunā cilvēka ķermenis varēja būt atdzisis līdz 27,7 grādiem, bet tādā stāvoklī viņš vēl būtu glābjams. Toties, ja Džeks būtu palicis ūdenī aptuveni stundu, viņš tiešām nomirtu no hipotermijas, un stāsts, kā jau tas bija paredzēts, beigtos ar traģēdiju.

Pēdējais vārds scenārija risinājumā gan piederēja filmas režisoram Džeimsam Kameronam, kurš uzsvēra, ka tai jābeidzas bēdīgi.

"Manprāt, jūs kaut ko aizmirstat - saskaņā ar scenāriju Džeks nomira. Var jau būt, ka mēs kļūdījāmies un atlūzai bija jābūt mazākai, bet viņš ietu bojā jebkurā gadījumā," piebilda režisors.

Britu pasažieru laineris Titāniks nogrima 1912. gada 15. aprīļa naktī pēc sadursmes ar aisbergu Atlantijas okeāna ziemeļos ceļā no Sauthemptonas uz Ņujorku. Katastrofā bojā gāja vairāk nekā 1500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!