Vācu kinokritiķi aicinājuši boikotēt vācu režisora Uves Bolla topošo filmu Osvencima, kas vēsta par notikumiem Osvencimas jeb Aušvicas nāves nometnē nacistiskās Vācijas laikā, ziņo izdevums The Guardian.

Filmas parādīšanās uz ekrāniem plānota 2011. gadā, un tā iecerēta kā stāsts par nāves nometnes gūstekņu mocībām, bet plašas diskusijas vācu kinokritiķu vidū jau izraisījis filmas reklāmas video, kura dēļ kino jomas eksperti vēlas panākt šī kinodarba izrādīšanas aizliegumu.

Kritiķi atzinuši, ka reklāmas video redzamie skati ar izdauzīties zobiem, krematorijā un gāzes kamerā sadedzinātiem bērnu ķermenīšiem un līdzīgiem skatiem, ir vērtējams kā "atbaidošs un mulsinoši riebīgs".

Žurnāla Stern kino eksperti norādījuši, ka šāds video sabiedrībā izraisa "apjukumu, sašutumu un paniskas šausmas", kā arī kritizējuši režisora agrākos darbus, atzīstot, ka Bolla vārds savienojumā ar Osvencimas nosaukumu liecina par draudošām briesmām.

Arī žurnāla Escapist filmu recenzents Toms Goldmans paziņojis, ka filma vizticamāk būs atbaidoša un skatītājiem tās skatīšanās varētu būt pārlieku nepatīkama - šī filma sabiedrībai esot pārlieku slimīga.

Pats režisors gan visu pret sevi vērsto kritiku apstrīdējis, apgalvojot, ka cilvēkiem ir jāredz Trešā reiha patiesā darbība - filma būšot balstīta uz dokumentāliem faktiem, lai gan tajā izmantoti spēlfilmu veidošanas principi.

"Veidojot filmu, es runāju ar daudziem skolēniem, lai uzzinātu, kā viņi redz nāves nometnēs notikušo. Vēlāk ar filmēšanas grupu devāmies uz Osvencimu, kur tapa šokējošās ainas. Mēs centāmies pēc iespējas objektīvāk parādīt nāves konveijera darbību," skaidrojis režisors.

Viņš arī atzinis, ka viņu pārsteigušas Vācijas skolēnu minimālās zināšanas par Osvencimā notikušajiem briesmu darbiem. "Četriem tūkstošiem bērnu pirms sadedzināšanas iešāva galvā, bet tagad jaunie cilvēki atzīst, ka viņi nezina, ka ir Osvencima. Ja to nezina Vācijas skolās, tad kad notiek citur pasaulē?" savu sašutumu paudis režisors.

Režisors arī izteicis cerību, ka viņa filma pēc tās pabeigšanas tiks iekļauta Berlīnes kinofestivāla programmā, jo tas būšot ne tikai mākslinieciski augstvērtīgs kino darbs, bet arī stāsts par vēl joprojām aktuālu tēmu - ebreju masveida iznīcināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!